Cele mai noi informaţii despre termoficarea din Capitală: Nicușor Dan speră să înlocuiască în 2022 abia o treime din conductele pe care spunea că le poate schimba într-un an

Cele mai noi informaţii despre termoficarea din Capitală: Nicușor Dan speră să înlocuiască în 2022 abia o treime din conductele pe care spunea că le poate schimba într-un an

Primarul general al Capitalei susține că în acest an se va lucra pe 4 șantiere mari de înlocuire a conductelor de termoficare din circuitul primar.

Și că speră să înlocuiască, per total, „spre 30 de km de conductă”. Ar fi un record, în condițiile în care până acum PMB n-a reușit să înlocuiască mai mult de 22 de km de conductă magistrală pe an.

Într-o conferință de presă despre investițiile PMB, Nicușor Dan a vorbit despre investiții în rețeaua de distribuție a agentului termic, dar și despre instalarea unor noi capacități de producție.

„În ceea ce priveşte reabilitarea reţelei primare, adică conductele de pe reţeaua principală care transportă agentul termic, avem în acest moment trei şantiere deschise, pe tronsoane care au aproximativ 10 kilometri (fiecare - n.red.).

Avem tronsonul din Ferentari, avem tronsonul din Romană – Mihalache şi avem tronsonul din zona Progresul.

ADVERTISING

În luna iunie se va deschide un alt tronson de 10 kilometri, în zona Pantelimon. Aici contractul a fost semnat demult, numai că suferim aici din lipsa materiilor prime. Comanda pentru conducta care să fie pusă la acest tronson din Pantelimon a fost făcută, livrarea o să fie abia la jumătatea lunii iunie, moment în care, cum am spus, vom deschide şi acest şantier. Mai avem un şantier în achiziţie, zona Colentina, depunerea ofertelor până pe 30 mai în SEAP. (...).

Avem în lucru anul acesta 4 tronsoane care au aproximativ 10 km fiecare. Plus Termoenergetica, care în fiecare an face 7-10 km (înlocuiește conducte cu această lungime - n.red.). În cel mai bun an s-au înlocuit 22 km. Anul trecut am făcut circa 15 km. Și anul acesta sunt optimisit și spun că o să facem spre 30. Am pierdut niște luni importante. Cum v-am spus, contractul pentru Pantelimon s-a semnat demult, dar nu s-a găsit conductă decât pentru jumătatea lunii iunie”, a precizat Nicușor Dan (cu începere de la minutul 26.20).

Conferința de presă privind proiectele de investiții ale Bucureștiului

Publicată de Nicușor Dan pe Luni, 23 mai 2022

Ceea ce a încercat să facă Nicușor Dan a fost să traseze un „fir roșu” al investițiilor în rețea, din care bucureștenii să își poată da seama unde și cât de lucrează. Din păcate, a făcut-o cu stângăcie, fără prea multe date și cu unele exagerări.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Iată la ce se referea, de fapt, primarul general.

Pe „tronsonul Ferentari”, lung de peste 11 kilometri, lucrează încă din luna februarie 2021 - adică de un an și 3 luni deja - Compania Municipală Energetica Servicii SA. În 2022, compania mai are de înlocuit circa 6 km de conductă, nicidecum 10 km.

Compania municipală avea stocuri de conducte, deci are cu ce să le înlocuiască pe cele vechi.

„Tronsonul Romană - Mihalache” face parte, de fapt, dintr-o investiție proiectată tot de compania municipala Energetica Servicii și numită Obiectivul de investiții 4 Magistrala II-III Grozăvești. Lucrările de înlocuire a circa 20 km de conductă au fost scoase la licitație în 2021. Dar procedura s-a anulat. Așa că, în cele din urmă, PMB a împărțit lucrarea în jumătate. Parte este încă în licitație. Iar parte i s-a încredițat companiei municipale Energetica Servicii SA.

ADVERTISING

Din informațiile Spotmedia.ro, șantierul e deschis, dar nu se lucrează la înlocuirea propriu-zisă de conducte. Motivul: compania municipală așteaptă să fie aprovizionată cu conducte noi, pe care să le poată monta.

Pentru tronsonul din zona Progresu (până în Berceni - n.red.), lung de 7,9 kilometri, contractul a fost câștigat de Erbașu Construcții, care trebuie să înlocuiască țevile.

Iar în Pantelimon, unde ar urma să înceapă lucrările la jumătatea lunii iunie, e un tronson de 11,9 km de conductă pentru înlocuirea căruia a câștigat licitația societatea Elsaco.

Potrivit datelor publice din Sicap, per total, tronsoanele la care se lucrează nu sunt „de circa 10 kilometri”, ci mai lungi sau mai scurte. Iar dacă facem media, reiese că un tronson ar avea 8,95 km, nu 10 km.

Reamintim că, la scurt timp după câștigarea alegerilor, într-un interviu, Nicușor Dan susținea că va înlocui 300 de kilometri de conductă magistrală în 3 ani. Anterior, acelaşi Nicușor Dan spunea că - potrivit consilierilor săi - se pot înlocui fără probleme circa 100 de kilometri de conductă pe an și că nu poți „să te chinui” la infinit, să tot înlocuiești doar câțiva kilometri.

Ei bine, la acest moment, pentru primii 2 dintre cei 3 ani, obiectivul optimist este de 45 de kilometri de conductă înlocuiți, din cei 300 km promiși.

Și lucrările continuă să avanseze încet. Pe teren apar tot soiul de situații neprevăzute, care întârzie munca pe șantier.

Iar pentru cei 210 kilometri de conductă de termoficare de înlocuit cu bani europeni, Nicușor Dan a precizat că licitația e în curs. S-au depus oferte și sunt evaluate, așa că în circa o lună și jumătate s-ar putea semna contractul. Dar mare lucru nu se va mai putea face în acest an.

În plus, deși Nicușor Dan a spus inițial că își dorește participare internațională la această licitație, nici măcar o firmă străină nu s-a prezentat. În schimb - pe lângă Construcții Erbașu și Elsaco, deja angrenate în înlocuirea de conducte - s-a mai înscris la licitație doar Ness Proiect Europe SRL, din Prahova.

Centrale mici, probabil în nord-estul Capitalei

„În ceea ce priveşte suplimentarea surselor de producţie, Termoenergetica a făcut o achiziţie pentru o centrală provizorie la Titan, a fost depusă o ofertă care este în curs de analiză şi, dacă nu se întâmplă ceva extraordinar, acea centrală de la Titan va putea fi folosită în cursul acestei ierni (la limită, din cauză că amplasarea ei durează minim 4 luni, așa că dacă s-ar semna contractul azi, centrala ar fi gata la jumătatea lunii septembrie - n.red.).

De asemenea, imediat ce vom vota rectificarea bugetară, vom scoate în achiziţie mici centrale pentru 10 puncte termice, în special în capete de linie, care să reuşească să deservească acele zone care ştim că iarnă de iarnă au probleme. Şi acelaşi lucru încearcă să-l facă Sectorul 2 şi Sectorul 1”, a precizat Nicușor Dan.

Primarul general nu a spus zonele în care vor fi montate aceste centrale, dar e foarte posibil ca ele să deservească tot estul și nordul Capitalei, unde nu există CET-uri.

Nicușor Dan: Iarna trecută a fost mult mai bună, în unele zone din București

„Iarna care s-a încheiat am stat mai bine. Cea mai rea iarnă, din punctul de vedere al consumatorului, a fost iarna 2020-2021. Pentru că s-a acumulat toată lipsa de intervenții care ar fi trebuit făcută în ani de zile.

Iarna asta, în 2021 – 2022, a fost mai bună. Și chiar mult mai bună în anumite zone din București. Au fost cartiere întregi care n-au avut probleme și care avuseseră probleme în iarna precedentă.

Iarna 2022 – 2023, în măsura în care o să avem centrala de la Titan, centralele din punctele termice și lucrările pe care le-am menționat, o să fie mai bună decât iarna precedentă”, a promis Nicușor Dan.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇