În Drumul Taberei nu e de o lună apă caldă. Și nimeni nu spune exact de ce și când se va rezolva problema

În Drumul Taberei nu e de o lună apă caldă. Și nimeni nu spune exact de ce și când se va rezolva problema

Bucureștenii din Drumul Taberei susțin că n-au avut aproape deloc apă caldă în luna aprilie și că nu știu când vor reuși să facă următorul duș fără lighean și ibric. Din păcate, nici n-are cine să-i lămurească.

Din punct de vedere tehnic, oamenii care locuiesc în cele aproape 100 de blocuri afectate din Sectorul 6 au apă caldă. Doar că ea este livrată „sub parametri”. În realitate, însă, „sub parametri” înseamnă că apa e rece, în cea mai mare parte a timpului. Uneori, curge dezmorțită, dar la ore imprevizibile și pentru foarte puțin timp.

Fiecare se descurcă așa cum poate. Oamenii fac duș la sală, la rudele și prietenii care au boilere sau centrale termice. Sau acasă, cu apă încălzită pe aragaz.

Bucureșteni care trăiesc acest calvar au explicat pentru spotmedia.ro că lipsa apei calde este exasperantă. Dar în egală măsură îi deranjează faptul că nimeni nu spune cât va dura această situație. Încă o zi, încă o săptămână sau o lună?

Pe 11 aprilie, primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, a transmis pe rețelele de socializare că, deși nu e atribuția lui, a întrebat care e problema.

„Cu toate că primăriile de sector nu au atribuții în termoficare, cineva trebuie să vă explice ceea ce se întâmplă.

Problemele sunt generate de două cauze cumulate:

1. Centralei CET Vest i s-a stricat compresorul de gaze, chestiune cu totul specială, și va mai dura câteva săptămâni până va fi importat din Germania. CET-urile sunt administrate de Elcen, aflat în subordinea Ministerului Energiei.

2. Drumul Taberei ar fi trebuit să fie preluat de CET Grozavesti, dar cum rețeaua primară este într-o stare proastă, au aparut o serie repetată de avarii, în zona Leul.

ADVERTISING

Acum Termoenergetica lucrează la remedierea avariilor și așteptăm ca situația sa se amelioreze săptămâna aceasta. Au rezolvat o primă avarie luni, dar 200 de metri mai încolo a aparut o altă avarie. Termoenergetica este o companie a Primăriei Generale.

Cum voi avea informații noi, vi le voi comunica”, a scris Ciucu pe Facebook.

Apă caldă în Drumul Taberei. O nenorocire nu vine niciodată singurăCu toate că primăriile de sector nu au atribuții în...

Publicată de Ciprian Ciucu pe Luni, 11 aprilie 2022

Până astăzi, 30 aprilie, nu am identificat nicio altă postare a lui Ciprian Ciucu cu privire la situația termoficării din Drumul Taberei.

ELCEN: Livrăm și fără piesa lipsă. De vină sunt conductele Termoenergetica

spotmedia.ro a întrebat la ELCEN dacă și-a adus piesa din Germania și dacă poate porni CET Vest pentru a rezolva măcar una dintre cauzele anunțate de primarul Ciprian Ciucu. Sau dacă alimentează zona Drumul Taberei din CET Grozăvești.

ELCEN ne-a răspuns că, într-adevăr, i s-a stricat un compresor de gaze de la CET Vest și importă o piesă. Dar că, dacă Termoenergetica i-ar cere, ar putea pune în funcțiune CET Vest și fără piesa respectivă.

„Este adevărat că această piesă, fiind importată, e nevoie de o anumită perioadă de timp pentru a ajunge în CET.

Totuși, acest lucru nu influențează în niciun fel activitatea de producere desfășurată de ELCEN în vederea livrării pentru alimentarea cu apă caldă a consumatorilor din Drumul Taberei. Există soluție pentru această situație: CET București Vest are în rezervă un cazan de apă fierbinte (CAF) care, pe baza unei solicitări în acest sens (din partea Termoenergetica SA - n.red.), poate livra în orice moment, în configurația actuală a schemei de vară, necesarul de energie termică pentru aria deservită în mod normal de CET București Vest”, a transmis ELCEN la solicitarea spotmedia.ro.

ADVERTISING

Dacă Termoergetica nu cere punerea în funcțiune a cazanului de la CET Vest, atunci ELCEN va continua să alimenteze Drumul Taberei din CET Grozăvești.

„Zona deservită majoritar de CET București Vest a fost preluată fără probleme de CET Grozăvești. Structura inelară a rețelei de termoficare permite preluarea agentului termic din orice punct, în cazul de față din CET Grozăvești.

Totuși, deși ELCEN are capacitatea tehnică de a furniza agent termic din CET Grozăvești astfel încât să acopere întreaga rețea deservită de CET București Vest, interconexiunile (conductele) din rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica au un grad de uzură tehnică foarte mare și nu permit preluarea integral a agentului termic furnizat de ELCEN pentru a fi distribuit către toate zonele deservite.

În aceste condiții, deși agentul termic produs și furnizat de ELCEN (până la gardul CET-urilor) pleacă la parametrii de temperatură optimi, conform comenzii Termoenergetica, starea tehnică precară a rețelelor de distribuție nu permite o preluare de la gardul CET-urilor și, respectiv, o furnizare optimă de către operatorul rețelei de termoficare către consumatori.

Apa fierbinte livrată de ELCEN la parametrii optimi de temperatură se pierde, de fapt, în pământ prin găurile din rețelele de termoficare (operate de Termoenergetica), în modernizarea cărora nu s-a investit timp de 15-20 de ani.

De exemplu, comanda Termoenergetica pentru 29.04.2022 este de 70-85 grC (=/- 2grC). ELCEN livrează din CET București Sud la temperatura de 86 gr.C, iar din CET Grozăvești la temperatura de 88 gr.C”, a precizat ELCEN.

La acest moment, ELCEN funcționează cu doar 2 dintre cele 4 CET-uri, în condițiile în care Bucureștiul consumă doar apă caldă și nu are nevoie și de încălzire. Dacă ar ține toate centralele în funcțiune, ELCEN susține că ar produce prea multă energie și n-ar avea cine să o consume.

ADVERTISING

Am întrebat ELCEN de ce, în aceste condiții, se simte atât de mult lipsa CET Vest, în Drumul Taberei. La urma urmei, și anul trecut centrala s-a oprit, măcar pentru revizie. Și bucureștenii din Drumul Taberei n-au rămas o lună întreagă fără apă caldă.

„Faptul că există probleme în zona Drumul Taberei, precum și faptul că situația de anul acesta diferă de cea de anul trecut în această zona, nu se datorează deloc CET București Vest.

Totuși, starea tehnică precară a rețelei de termoficare, lipsită de investiții majore în ultimii 15-20 de ani, conduce în mod sigur la agravarea cu fiecare an, cu fiecare zi care trece a situației și la intensificarea avariilor și a problemelor de furnizare la consumatori”, a transmis ELCEN.

Drumul Taberei a devenit capăt de rețea. De ce se prelungește zilnic termenul de remediere a problemelor

Pe site-ul său, în secțiunea „Funcționarea sistemului de termoficare”, Termoenergetica postează o listă actualizată cu imobilele care nu primesc apă caldă. Și estimează perioada în care se va rezolva problema.

Pentru unele blocuri din Drumul Taberei, se prelugește zilnic perioada în care s-ar putea remedia problemele de „furnizare sub parametri”. Dar nu se meționează ce înseamnă acest lucru: se repară avarii pe conducte magistrale? Se înlocuiesc țevi sau se remediază defecțiuni din puncte termice? Se fac manevre de umplere și golire a rețelei, coordonate de dispeceratul Termoenegetica SA?

Am sunat la call-center-ul Termoenergetica. Operatoarea ne-a răspuns, politicos, că înțelege nemulțumirea noastră. Și că, din câte știe, se fac „unele manevre”. Dar că nu deține informații despre lucrările din teren, despre cine și ce face concret, pentru a rezolva problema. În schimb, ne-a confirmat că termenul de remediere a problemelor, stabilit pentru vineri noaptea la ora 23.30, se va prelungi.

Mai multe detalii ne-a oferit coodonatorul call-center-ului Termoenergetica, Cristian Roșu.

„Odata cu oprirea încălzirii, s-a trecut la configurarea producției doar pentru apă caldă, oprindu-se din CET-uri (2 dintre cele 4 – n.red.).

Evident, cu cât se opresc mai multe, poate fi dezechilibrat sistemul, totul este să ții un bun echilibru legat de ce capacități de producție opreşti.

Inițial, era prevazută din câte am fost informați oprirea CET Grozăvești, dar o problemă tehnică la CET Vest a inversat lucrurile, a fost oprit acesta și a continuat să funcționeze CET Grozăvești.

Pînă la urmă, peste un anumit timp tot se ajungea la configurarea aceasta. Iar în aceasta configurare, cartierul Drumul Taberei a devenit capăt de rețea, fiind la distanță maximă față de CET-ul arondat.

Inițial, problemele au fost în tot cartierul, până s-au reușit niște lucrări de reparații la conductele din zona Leu-Răzoare, care au permis mărirea presiunii spre cartierul Drumul Taberei.

În ultima perioadă, am constatat probleme majoritar doar la blocurile cu module termice individuale (un fel de centrale termice de condominiu racordate la rețeaua centralizată de termoficare -n.red.), nu am primit explicatii tehnice, deducem doar că probabil și acestea ar avea nevoie de modernizări. (...)

Modul de organizare a activitatii acestui call center a dus la o transparentizare mărită a problemelor, publicarea în permanență a stării de funcționare cu ajutorul unui tabel a pus o presiune mai mare pe dispeceratele de sector în a da explicații, iar acestea câteodata par a nu întelege creșterea corespunzatoare a responsabilității, aici referindu-mă în special la prelungirile repetitive, fără alte explicații decât parametri insuficienți.

Ce este, totuși, îmbucurător în aceasta primă lună de funcționare doar pe apă calda, Termoenergetica a reușit ca din peste 9.000 de blocuri să reducă problemele de funcționare în mare doar la circa 200 din Drumul Taberei, care și acestea în prezent au probleme mai ales în perioadele de vârf de consum și nu toate deodată”, a precizat Cristian Roșu pentru Spotmedia.ro.

spotmedia.ro a solicitat un punct de vedere și de la conducerea Companiei Municipale Termoenergetica SA cu privire la lucrările pe care le face pentru a rezolva situația și la motivele pentru care termenul de remediere se prelungește zilnic, fără un orizont realist de timp în care bucureștenii din Drumul Taberei vor avea, din nou, apă caldă.

...

Dacă te interesează, citește și despre cum funcționează sistemul de termoficare al Capitalei.

Sistemul de termoficare al Capitalei are două tipuri de componente: centralele care produc apă fierbinte și o rețea de conducte și puncte termice care distribuie acea apă.

Cele mai mari 4 centrale sunt ale ELCEN (deținut de Guvern). Dețin centrale mai mici: Sectorul 1 (CET Grivița), Termoenergetica SA (CET Casa Presei) și omul de afaceri Constantin Bucur (CET Vest Energo).

Rețeaua de distribuție aparține, însă, Primăriei Capitalei care a dat-o în exploatare Companiei Municipale Termoenergetica SA.

Această rețea e o megastructură alcătuită din: 954 km de conducte groase (magistrale), 1.027 de puncte termice și 2.963 de km de conducte mai subțiri.

În schema de mai jos puteți vedea principiul de funcționare a sistemului.

termoficare
Centralele livrează apă fierbinte până în punctele termice, prin conducte magistrale. În punctul termic, apa de pe magistrale intră într-un schimbător de căldură și încălzește apa de pe alte țevi, mai subțiri. Abia acea apă din conductele subțiri va ajunge la robinetele și în calorifere noastre. În schimb, apa venită pe magistrală la punctul termic se va întoarce la centrala care a livrat-o. Grafic: Alexandru Nistor

Marea problemă este că rețeaua de conducte - construită între anii 1965 și 1990 - n-a fost întreținută. Conductele magistrale ar fi trebui înlocuite după 25 de ani de utilizare. Dar administrațiile Capitalei n-au vrut să dea bani pe așa ceva.

Din totalul de 954 de km de conductă magistrală, s-au înlocuit doar vreo 100 de kilometri, între 1998 și 2003.

Apoi au mai urmat vreo 15 ani în care nu s-a făcut aproape nimic.

Așa s-a trezit Bucureștiul cu aproximativ 80% dintre conductele magistrale învechite peste măsură, pline de găuri și gata să pocnească din moment în moment.



În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇