Drumul Taberei mai are de așteptat până să se poată bucura de un duș fierbinte! Explicațiile lui Ciucu

Drumul Taberei mai are de așteptat până să se poată bucura de un duș fierbinte! Explicațiile lui Ciucu

Miile de bucureșteni din Drumul Taberei care au rămas de săptămâna trecută fără apă caldă mai au de așteptat până să se poată bucura de un duș fierbinte, a anunțat primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu.

Încă de sâmbătă, 9 aprilie, Termoenergetica SA a anunțat că s-a oprit CET Vest, din cauza unei defecțiuni. De asemenea, s-a oprit CET Progresu (al Primăriei Sectorului 1).

Așa că întregul București era alimentat din doar 2 CET-uri: Sud și Grozăvești, ambele nemodernizate. În mod evident, parte dintre bucureșteni urmau să rămână fără apă caldă. În Drumul Taberei, erau afectate nu mai puțin de 600 de blocuri.

ADVERTISING

„(....) în paralel cu modificarea ariilor de alimentare cu agent termic, pentru cartierul Drumul Taberei, pe conducta magistrală (DN 700) care alimentează această zonă din CET Grozăveşti - pusă în funcţiune în anul 1986, cu o vechime de peste 35 de ani - au fost efectuate în ultimele zile lucrări pentru remedierea a două avarii care s-au produs consecutiv, în prezent fiind în desfăşurare lucrări în zona statuii Leu, la intersecţia bulevardelor Geniului cu Iuliu Maniu.

Termenul estimat pentru remedierea problemelor este 11 aprilie 2022, ora 23.30”, a transmis compania.

În aceste condiții, mulți dinte bucureșteni sperau că măcar diseară vor avea apă caldă.

ADVERTISING

Dar, din păcate, acest lucru nu se va întâmpla, a anunțat primarul Sectroului 6 , Ciprian Ciucu.

„Apă caldă în Drumul Taberei. O nenorocire nu vine niciodată singură

Cu toate că primăriile de sector nu au atribuții în termoficare, cineva trebuie să vă explice ceea ce se întâmplă.

Problemele sunt generate de două cauze cumulate:

  1. Centralei CET Vest i s-a stricat compresorul de gaze, chestiune cu totul specială, și va mai dura câteva săptămâni până va fi importat din Germania. CET-urile sunt administrate de Elecen, aflat în subordinea Ministerului Energiei.
  2. Drumul Taberei ar fi trebuit să fie preluat de CET Grozavesti, dar cum rețeaua primară este într-o stare proastă, au aparut o serie repetată de avarii, în zona Leul.
ADVERTISING

Acum Termoenergetica lucrează la remedierea avariilor și așteptăm ca situația sa se amelioreze săptămâna aceasta. Au rezolvat o primă avarie luni, dar 200 de metri mai încolo a apărut o altă avarie. Termoenergetica este o companie a Primăriei Generale.

Cum voi avea informații noi, vi le voi comunica”, a scris Ciucu, luni, pe Facebook.

Apă caldă în Drumul Taberei. O nenorocire nu vine niciodată singurăCu toate că primăriile de sector nu au atribuții în...

Publicată de Ciprian Ciucu pe Luni, 11 aprilie 2022

...

Dacă te interesează, citește și despre cum funcționează sistemul de termoficare al Capitalei.

Sistemul de termoficare al Capitalei are două tipuri de componente: centralele care produc apă fierbinte și o rețea de conducte și puncte termice care distribuie acea apă.

Cele mai multe și mai mari centrale sunt ale ELCEN (deținut de Guvern). Vorbim despre CET Sud, CET Vest, CET Grozăvești și CET Progresu. Mai există, însă și CET Grivița, pe care o deține Consiliul Local al Sectorului 1. Și CET Casa Presei, care e a PMB și pe care o gestionează Termoenergetica SA. De asemenea, mai există un CET privat numit Vest Energo, deținut de omul de afaceri Constantin Bucur.

Dintre CET-urile ELCEN - adică acelea care duc greul producției de energie termică - singurul modernizat este CET Vest.

Rețeaua de distribuție aparține, însă, Primăriei Capitalei care a dat-o în exploatare Companiei Municipale Termoenergetica SA.

Această rețea e o megastructură alcătuită din: 954 km de conducte groase (magistrale), 1.027 de puncte termice și 2.963 de km de conducte mai subțiri.

În schema de mai jos puteți vedea principiul de funcționare a sistemului.

termoficare
Centralele livrează apă fierbinte până în punctele termice, prin conducte magistrale. În punctul termic, apa de pe magistrale intră într-un schimbător de căldură și încălzește apa de pe alte țevi, mai subțiri. Abia acea apă din conductele subțiri va ajunge la robinetele și în calorifere noastre. În schimb, apa venită pe magistrală la punctul termic se va întoarce la centrala care a livrat-o. Grafic: Alexandru Nistor

Marea problemă este că rețeaua de conducte - construită între anii 1965 și 1990 - n-a fost întreținută. Conductele magistrale ar fi trebui înlocuite după 25 de ani de utilizare. Dar administrațiile Capitalei n-au vrut să dea bani pe așa ceva.

Din totalul de 954 de km de conductă magistrală, s-au înlocuit doar vreo 100 de kilometri, între 1998 și 2003.

Apoi au mai urmat vreo 15 ani în care nu s-a făcut aproape nimic.

Așa s-a trezit Bucureștiul cu aproximativ 80% dintre conductele magistrale învechite peste măsură, pline de găuri și gata să pocnească din moment în moment.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇