Se oprește încălzirea în București, la o zi după ce s-a aprobat dublarea preţului pentru populație

Se oprește încălzirea în București, la o zi după ce s-a aprobat dublarea preţului  pentru populație

La o zi după ce Consiliul General a majorat de 2,4 ori prețul gigacaloriei pentru populație, Termoenergetica SA a anunțat că oprește încălzirea.

„Începând cu data de 31 martie 2022 sunt iniţiate procedurile de oprire a furnizării energiei termice pentru încălzire către consumatorii racordaţi la sistemul centralizat de termoficare din Municipiul Bucureşti.

Oprirea agentului termic pentru căldură este făcută progresiv, prin reducerea temperaturii de livrare şi prin închiderea instalaţiilor către consumatori, efectele fiind resimțite pe tot parcursul următoarelor 72 de ore”, se arată într-un comunicat de presă remis de Termoenergetica SA redacției Spotmedia.

ADVERTISING

Potrivit companiei municipale, „măsura este luată în conformitate cu prevederile articolului nr. 117 din Regulamentul pentru furnizarea şi utilizarea energiei termice, modificat prin H.G. 337/2018, care precizează că «oprirea încălzirii se face după trei zile consecutive în care temperatura medie a aerului exterior depăşeşte +10 grade Celsius, între orele 20.00 –06.00»“.

Reamintim că, de la 1 aprilie 2022, prețul gigacaloriei pentru populație va crește substanțial.

Mai exact, începând din toamna trecută, din prețul total de 860 de lei al gigacaloriei, bucureșteanul plătea doar 134 lei, la care se adăuga TVA. Cu alte cuvinte – dată fiind scăderea TVA pentru distribuția de agent termic de la începutul acestui an – bucureșteanul a plătit pentru gigacalorie 163.03 lei până la 31 decembrie și 140,7 lei, de la 1 ianuarie până astăzi, 31 decembrie.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

De mâine, 1 aprilie, prețul pe care îl vor plăti bucureștenii pentru gigacalorie va fi de 2,4 ori mai mare. Adică 330 de lei, la care se adaugă TVA de 5%. Mai exact, oamenii vor achita 347 de lei din costul total de 860 de lei al fiecărei gigacalorii consumate.

Pe durata primăverii, verii și începutului de toamnă 2022, este posibil ca această scumpire a gigacaloriei să nu-i împovărăze foarte mult pe cei circa 1,1 milioane de bucureșteni branșați la rețeaua de distribuție a rețelei centralizate, care vor folosi doar apă caldă din sistem.

ADVERTISING

Dar la momentul în care se va relua încălzirea factura de întreținere a bucureșteanului va crește consistent.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇