Firea spune că Bucureştiul riscă să piardă fondurile UE de termoficare. Nicuşor Dan îi reproşează că a dat banii pe târguri

Firea spune că Bucureştiul riscă să piardă fondurile UE de termoficare. Nicuşor Dan îi reproşează că a dat banii pe târguri

Fostul primar al Capitalei, Gabriela Firea, i-a reproşat actualului edil, Nicușor Dan, că „nu a mişcat un deget” pentru a folosi banii europeni destinaţi reabilitării conductelor de termoficare, iar Bucureştiul riscă să piardă fondurile.

Firea a scris pe Facebook că este „inexplicabil” de ce primăria nu a scos la licitaţie proiectarea şi execuţia lucrărilor de reabilitare a reţelei de termoficare.

"Strigător la cer! Bucureştiul riscă să piardă o şansă financiară unică, în timp ce mii de familii îngheaţă în case! Fondurile europene nerambursabile pentru înlocuirea conductelor vechi de termoficare, aproape 300 de milioane de euro, sunt la un pas de a fi pierdute!

ADVERTISING

Nicuşor Dan nu a mişcat un deget din ziua în care a ajuns primar pentru a folosi banii pe care i-a moştenit fără niciun efort şi cu care putea începe reabilitarea sistemului.

Este inexplicabil de ce NU a scos la licitaţie proiectarea şi execuţia lucrărilor, în aproape un an şi jumătate de la semnarea contractului! Sunt proceduri de durată, dar care puteau fi începute imediat", a transmis Firea.

Potrivit fostului primar, chiar dacă licitaţiile ar porni astăzi, "tot ar fi prea târziu", deoarece proiectul este finanţat pentru exerciţiul financiar 2014 - 2020, iar "regulile spun că fondurile trebuie cheltuite până în 2023".

ADVERTISING

Gabriela Firea estimează că ar fi necesar cel puţin un an şi jumătate pentru licitaţie şi tot atât pentru proiectare.

Nicușor Dan o acuză că a dat bani pe târguri

În replică, primarul Nicușor Dan spune că Gabriela Firea are un tupeu incredibil, precizând că în ultimii ani fostul edil a dat bani pe târguri, concerte şi tot felul de prostii.

"Cu un tupeu incredibil, fostul primar Firea mă acuză de situaţia termiei din Bucureşti. Să ne uităm din nou la graficul cu alocările de bani pentru termie din ultimii ani. În loc să dea bani pentru termie, a dat bani pe târguri, concerte şi tot felul de prostii.

ADVERTISING

Banii care lipsesc din alocare ar fi permis înlocuirea la timp a reţelei. În ceea ce priveşte fondurile europene pentru termie, nu a fost în stare timp de 4 ani să obţină banii europeni care erau alocaţi Bucureştiului", a scris Nicuşor Dan, pe Facebook.

El a adăugat că şi-a preluat mandatul cu conturile municipalităţii blocate, cu furnizori neplătiţi de 2 ani şi nicio societate nu mai voia să lucreze cu Primăria Capitalei.

Potrivit lui Nicuşor Dan, din punct de vedere tehnic, înlocuirea celor 210 km de conducte cu bani europeni nu poate fi făcută înainte de înlocuirea altor 63 km.

"Toţi cei 63 de km au fost alocaţi de administraţia Firea companiei municipale Energetica, care în mandatul Firea a reuşit să înlocuiască 7 km! A trebuit mai întâi să deblocăm situaţia financiară (pentru că nu mai venea nimeni să lucreze cu Primăria) şi apoi să scoatem la licitaţie 40 de km din cei 63 (deoarece, altfel, compania Energetica ar fi terminat cei 56 km rămaşi în 6-7 ani), pe care începem lucrările primăvara asta.

Am lăsat 16 km la Energetica, care a făcut 9 km anul trecut. Abia apoi putem lucra la cei 210 km, pentru care atribuirea este în curs. Am semnat pentru asta parteneriatul cu ANAP şi cu Banca Mondială", a explicat primarul general.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇