Dăianu, despre creşterea economică: Cifrele acestea pot să ameţească pe unii. Nu trebuie să ne înfoim în pene

Dăianu, despre creşterea economică: Cifrele acestea pot să ameţească pe unii. Nu trebuie să ne înfoim în pene

Creşterea economică din primul semestru de 6,5% şi de 13% în trimestrul doi anunţate de Institutul Naţional de Statistică trebuie contextualizate, a declarat preşedintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu.

El a subliniat că trebuie să avem în vedere creşterea deficitului de cont curent şi nevoia de corecţie a bugetului public.

"Trebuie să înţelegem că o creştere economică trebuie să fie robustă. Ne uităm la creşterea economică, dar hai să ne uităm si la creşterea dezechilibrelor externe. Asemenea ritmuri de creştere nu sunt sustenabile.

Nu sunt sustenabile nici în economii dezvoltate care au balanţă externă echilibrată când sunt reveniri economice, rebound-uri mari după căderile economice forţate din 2020. Este impropriu spus normalizare, dar ai o creştere economică nesustenabilă prin prisma factorilor fundamentali.

ADVERTISING

Numeroase economii vor avea rate de creştere inferioare, faţă de cifrele din 2021, în anii ce vin. Iar în cazul nostru, este de subliniat că avem deficit bugetar structural şi deficite externe mari. Această combinaţie ne este potrivnică şi trebuie corectată”, a declarat Dăianu.

Șeful Consiliului Fiscal a precizat că nu trebuie să ne înfoim în pene privind această creștere economică.

”Trebuie deci judecată această creştere din semestrul I, din trimestrul II în raport cu efectul de bază (am avut lockdown în prima parte a anului trecut), cu deficitele externe, cu un deficit bugetar structural mare. Această situaţie arată că nu trebuie să ne înfoim în pene. Şi nici să nu uităm că avem de făcut o corecţie macroeconomică majoră.

ADVERTISING

Anul acesta deficitul bugetar va fi în scădere; este bine să fie şi poate fi sub 7% din PIB, chiar dacă ţinta la rectificare este de 7,13%. Semestrul II nu trebuie judecat deci în sine. Să ne uităm la balanţa externă, la dezechilibrele externe.

Pentru tot anul este credibilă cifra de 7% creştere a PIB, dar ea este însoţită de o creştere a deficitului de cont curent şi ea trebuia pusă în relaţie cu absolut necesara corecţie a deficitului bugetar. Cifrele acestea, ca e 6,5% pe semestru, 7% pe tot anul, ele pot să ameţească pe unii. Trebuie să fie contextualizate", a explicat Daniel Dăianu.

Fondurile europene au importanţă covârşitoare

Potrivit preşedintelui Consiliului Fiscal, fondurile europene au importanţă covârşitoare pentru a atenua impactul contracţionist al măsurilor inevitabile de corecţie bugetară în anii ce vin.

ADVERTISING

Acesta a menţionat că trimestrul II din acest an, comparativ cu acelaşi trimestru din anul anterior, arată o creştere mare ca urmare a efectului de bază, pentru că anul trecut în perioada respectivă a fost închisă economia.

"Nu compari fără clarificări un trimestru în care economia e în relansare cu un trimestru în care economia a fost închisă parţial", a precizat Daniel Dăianu.

Economia României a crescut cu 13,6% în trimiestrul II din 2021 față de aceeași perioadă a anului trecut, arată datele publicate marți de Institutul Național de Statistică.

Aceasta e cea mai mare creștere anuală din 1987, de când există date privind PIB-ul României, potrivit datelor verificate de Biziday.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇