Cresc puternic ratele la creditele în lei. ROBOR la 3 luni a trecut de 6%, cel mai mare nivel din ultimii aproape 10 ani

Cresc puternic ratele la creditele în lei. ROBOR la 3 luni a trecut de 6%, cel mai mare nivel din ultimii aproape 10 ani

Indicele ROBOR la trei luni, care se foloseşte la calcularea dobânzilor la creditele de consum în lei (acordate înainte de 2019), a crescut vineri la 6,01% pe an.

Ultima dată când ROBOR la trei luni a avut valoarea de 6% a fost pe data de 16 ianuarie 2013.

La începutul acestui an, indicele ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an, iar ratele celor care au credite au crescut chiar și cu 600 de lei. Un cititor SpotMedia.ro care anul trecut în decembrie plătea o rată de 1.150 de lei ne-a declarat că de luna viitoare va achita 1.700 de lei.

ADVERTISING

Și indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a urcat la 6,16% pe an, de la 6,15% pe an, iar ROBOR la 12 luni s-a majorat la 6,34% pe an, de la 6,33% pe an anterior.

În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), în funcție de care sunt calculate ratele creditelor acordate după 2019, acesta este de 1,86% pe an. Este calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV 2021 și este în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 1,17%.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Românii care au credite au dreptul legal să treacă de la ROBOR la IRCC, pentru a plăti rate mai mici, potrivit Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF).

IRCC aplicat în contractele de credit până la final de iunie va fi de 1,86%, iar în trimestrul următor de 2,65%, în condiţiile în care, în 2022, în contextul creşterii dobânzii-cheie pentru a contracara inflaţia, ROBOR va continua să crească, anticipează AURSF.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇