Ratele au crescut puternic, după majorarea ROBOR. Cât ar scădea dacă treci la IRCC

Ratele au crescut puternic, după majorarea ROBOR. Cât ar scădea dacă treci la IRCC

Indicele ROBOR la care sunt raportate cele mai multe dintre creditele românilor crește pe zi ce trece, iar odată cu el explodează și ratele de plătit. Marți, ROBOR la 3 luni a ajuns la 5,83%. Spre comparație, pe 24 mai anul trecut, indicele era de 1,54%.

În schimb, indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), folosit la acordarea de credite noi, este la un nivel mult mai mic, de 1,86%.

Românii care au credite au dreptul legal să treacă de la ROBOR la IRCC, pentru a plăti rate mai mici, precizează Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF), citată de Ziarul Financiar.

ADVERTISING

Puteți formula o cerere, la care băncile trebuie să răspundă în maximum 60 de zile şi să încheie un act adiţional cu debitorii.

IRCC aplicat în contractele de credit până la final de iunie va fi de 1,86%, iar în trimestrul următor de 2,65%, în condiţiile în care, în 2022, în contextul creşterii dobânzii-cheie pentru a contracara inflaţia, ROBOR va continua să crească, depăşind chiar 6%, anticipează AURSF.

„Consumatorii cu credite în lei cu dobânzi variabile pot face economii lunare importante la plata ratelor bancare prin trecerea de la ROBOR la IRCC. Economiile sunt cu atât mai mari cu cât soldul creditului este mai mare, iar perioada rămasă până la scadenţă este mai îndelungată“, susţine Alin Iacob, preşedintele AURSF.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Un exemplu este cel al Ralucăi Ciupitu, care în februarie a avut de plătit o rată mai mare cu 400 de lei faţă de cea pe care o plătea cu un an în urmă.

A mers la bancă, a depus cerere, a semnat un act adițional pentru trecerea la IRCC, iar apoi rata i-a scăzut cu 500 de lei, a povestit ea pentru ObservatorNews

Specialiştii spun că trecerea de la ROBOR la IRCC ar aduce economii semnificative în bugetul unei familii.

”La un sold de 350 de mii de lei, pe 360 de luni, raportat la un ROBOR la trei luni de 5,79%, valoarea de azi, rata ajunge la 2.685 de lei. Odată cu trecerea la IRCC - valoarea actuală, rata ar scădea cu 892 de lei”, a declarat Liviu Andrei, broker de credite, pentru sursa citată.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇