Cîţu vrea bonusuri de performanță pentru bugetari, în loc de sporuri, iar funcțiile de conducere să fie pe mandat

Cîţu vrea bonusuri de performanță pentru bugetari, în loc de sporuri, iar funcțiile de conducere să fie pe mandat

Premierul Florin Cîţu a afirmat, joi seară, că în sectorul public discuţia nu trebuie axată pe existenţa sporurilor sau eliminarea acestora, ci pe obţinerea unei performanţe. Cîţu a anunţat că va propune în coaliţie ca anumite funcţii de conducere să fie pe mandat de 6 ani.

”Nu e vorba numai de sporuri aici, este vorba de o cheltuială de personal care este nesustenabilă. Şi am spus că în ultimii patru ani, cheltuielile de personal în buget au crescut, s-au dublat de la 53-54 de miliarde, la 100 miliarde lei din care aproape 30 la sută reprezintă doar sporuri.

Discuţia nu este dacă trebuie să existe sporuri sau nu trebuie să existe sporuri. Este nevoie de a lega dinamica veniturilor şi sectorul bugetar de o performanţă. Şi am pus această întrebare public, dacă românii au simţit că în ultimii 4 ani de zile performanţa aparatului bugetar s-a dublat. Dacă este aşa, mergem mai departe, nu este nicio problemă. Dar eu nu cred că este aşa, din ce am văzut până acum.

ADVERTISING

Trebuie să ne uităm şi să intrăm în interiorul acestei legi a salarizării unitare şi acolo, bineînţeles, vor fi mai multe lucruri care se vor modifica”, a declarat, joi seară, la Digi 24, Florin Cîţu.   

Premierul afirmă că există domenii unde sporurile reprezintă peste 30 la sută şi altele unde sunt mai puţin de 30 la sută.   

Ideea e că din total reprezintă 30 la sută. Aici suntem astăzi, de aici pornim. Bineînţeles că sunt persoane în administraţia publică locală care îşi fac treaba foarte bine şi merită şi sporurile şi salariile. Cred că trebuie să găsim o legătură directă între a motiva pe cei care lucrează în aparatul public şi asta reprezintă sporul”, a mai afirmat premierul.   

ADVERTISING

Acesta consideră că ”legea salarizării unitare, aşa cum a fost ea aplicată, a creat mai multe probleme în aparatul public decât a rezolvat”.   

Întrebat dacă ştia de existenţa tuturor sporurilor, Cîţu a afirmat: ”Bineînţeles, de unele ştiam, le studiez de câţiva ani de zile, dinamica cheltuielilor de personal, ştiu şi agenţiile de rating, ştiu şi cei de la Comisia Europeană, ştiu şi instituţii internaţionale şi toate ne-au atras atenţia că dacă mergem mai departe în acest ritm vom ajunge într-o situaţie în care nu vom mai putea să plătim nici pensii, nici salarii pentru că dinamica a fost mult mai mare decât a PIB-ului nominal”.   

ADVERTISING

Premierul a anunţat că va face o propunere în coaliţie.   

”Voi propune luni în coaliţie ca în administraţia publică, locală şi centrală anumite funcţii de conducere cum ar fi director general, secretar general, secretar general adjunct, să fie pe mandat. Mandat de maxim 6 ani, la trei ani de zile cu reînnoirea mandatului, cu evaluare, exact cum se întâmplă în toate ţările dezvoltate în administraţia publică.

Mandatul va avea o evaluare, de exemplu dacă esti secretar de stat într-un minister, legat de ministru mandatul, când vine un nou ministru trebuie să fii reconfirmat. Trebuie să  începem să avem o administraţie publică responsabilă”, a mai declarat premierul.   

Acesta a afirmat că şi-ar dori să fie şi rotaţie: ”După două mandate, trebuie să te muţi în alt departament”.   

”Lucrurile trebuie să se mişte în această direcţie, să avem un aparat de funcţionari publici performanţi care să fie evaluaţi transparent şi remuneraţi în funcţie de performanţă. Sunt lucruri pe care vreau să le implementăm şi luni este propunerea pe care o facem în coaliţie colegilor mei”, a mai declarat Cîţu. 

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇