Cîţu speră că România va intra în Schengen anul acesta: Corectăm ce au stricat pesediştii în Justiţie cât mai repede

Cîţu speră că România va intra în Schengen anul acesta: Corectăm ce au stricat pesediştii în Justiţie cât mai repede

Premierul Florin Cîţu susține că România este pregătită să intre în Spaţiul Schengen și speră că în 2021 se va întâmpla acest lucru, însă ”a apărut această discuţie cu MCV-ul”, care trebuie corectat. Pentru aderarea la zona euro mai avem însă de așteptat.

Florin Cîţu a fost întrebat, joi seară, la Digi 24, când va intra România în schengen şi a declarat: ”Sper că anul acesta, sper”.   

”România este gata să intre în Schengen din 2011. A apărut această discuţie cu MCV-ul. Trebuie să corectăm această problemă anul acesta. Vom face tot ce este posibil să avem un raport favorabil al MCV, după aceea putem să discutăm despre Schengen.

ADVERTISING

Dacă toate lucrurile merg bine şi am început astăzi cu desfiinţarea SIIJ şi avem un raport favorabil în ceea ce priveşte MCV-ul, putem să sperăm să continuăm discuţiile pentru a adera la zona Schengen chiar de anul acesta. Dar repet, depinde de noi. Corectăm ce au stricat pesediştii în Justiţie cât mai repede şi apoi veţi vedea că ne îndreptăm foarte rapid spre zona Schengen”, a adăugat Florin Cîţu.   

Premierul a precizat că nu este vorba de intrarea în Schengen a României doar pe cale aeriană, ci din toate punctele de vedere.  

Ar trebui cu totul să intrăm, dacă intrăm. Eu sper să intrăm cu totul, dacă ne ţinem de ceea ce am promis, de respectarea recomandărilor în ceea ce priveşte MCV-ul”, a declarat Cîţu.

ADVERTISING

”România trebuie să adere la zona euro”

Premierul Florin Cîţu afirmă că procesul de aderare la moneda euro a fost întârziat de criza generată de pandemie, dar obiectivul României rămâne. La cum arată lucrurile în prezent, premierul crede că am putea adera în 2027 sau 2028.

”Parcursul pentru euro a fost puţin întârziat de  această criză din 2020. Este nevoie de convergenţă reală. Vom recupera în perioada 2021 - 2024, dar trebuie să fim conştienţi că această aderare la zona euro va fi după 2024.

Obiectivul de aderare la zona euro nu este doar un obiectiv, este  şi o obligaţie a României de a adera la zona euro prin tratatul pe care l-am semnat. România trebuie să adere la zona euro”, a spus Florin Cîţu.   

ADVERTISING

Premierul consideră că ”e greu să discuţi de aderare în plină criză economică, când trebuie să faci reforme clare”.   

”Dar este un obiectiv pe care ni-l menţinem pentru că nu numai obiectivul la zona euro trebuie să ne  gândim că este principal. Pentru mine contează ce înseamnă să aderi la zona euro. Înseamnă să reformezi această economie, să faci o economie performantă în interiorul zonei euro unde  competiţia este foarte dură. acel obiectiv este, de fapt, o ancoră care  ne face pe noi să ne reformăm, să  ajungem în zona euro. De aceea, avem şi aceste discuţii transparente în Comisia Europeană despre reformă”, a mai declarat premierul.   

Florin Cîţu crede că în 2027 – 2028 s-ar putea ca România să intre în zona euro.   

”Acum, cum văd lucrurile, am putea să intrăm în antecameră, în jur de 2024-2025 şi să putem să adoptăm moneda euro în 2027 sau în 2028” a afirmat premierul. 

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇