Cîţu nu vrea să mai investim în cercetare, educație și sănătate, fără rezultate. Dar vom investi cel puţin 13 miliarde de euro anual în economie

Cîţu nu vrea să mai investim în cercetare, educație și sănătate, fără rezultate. Dar vom investi cel puţin 13 miliarde de euro anual în economie

Premierul Florin Cîţu nu este adeptul introducerii banului public în cercetare fără a fi obţinute rezultate.

El a menționat că acest lucru este valabil şi pentru educaţie şi sănătate.

Premierul crede că românii trebuie să le ceară guvernanţilor ca investiţiile din bani publici să se vadă şi în rezultate.

"Trebuie introdus un principiu al competitivităţii pentru resurse în toate sectoarele din economie, inclusiv în cercetare. Cei care doresc să facă cercetare trebuie să fie competiţie între ei pentru resurse, dacă aceste resurse vin de la stat sau din sectorul privat.

Doar cei care dau rezultate vor putea să meargă mai departe. A finanţa doar de dragul finanţării de la buget nu cred că este o soluţie. Trebuie să găsim acele centre unde se poate face dezvoltarea prin cercetare şi în funcţie de rezultate putem să introducem mai multe resurse.

ADVERTISING

Nu sunt adeptul introducerii banului public oriunde doar pentru că i se spune unui domeniu cercetare şi trebuie să investim în cercetare fără să avem rezultate.

Nici în educaţie nu vreau să mai investim fără rezultate, nici în sănătate nu vreau să mai investim fără să avem rezultate. Trebuie să cerem de la guvernanţi ca aceste investiţii din bani publici să se vadă şi în rezultate”, a declarat joi Florin Cîţu.

Investiții anuale de 13 miliarde în economie

În schimb, premierul a afirmat că doreşte ca Guvernul să investească cel puţin 13 miliarde de euro anual de la buget în economie.

Iar acest lucru, spune el, însemană că în 2028 România va avea investiţi peste 150 de miliarde de euro, o sumă care reprezintă aproape PIB-ul României din această perioadă.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

"România în perioada următoare are o şansă unică, sunt cei 76,2 miliarde de euro care se împart în 29,2 miliarde euro din PNRR şi restul din fonduri europene.

În acelaşi timp este şi un angajament ferm al acestui Guvern şi mă asigur prin PNRR că va fi şi în viitor de a investi cel puţin 13 miliarde de euro anual de la buget investiţii în economie. Asta înseamnă, dacă ne uităm la nivelul anului 2028, peste 150 de miliarde de euro investiţi în economie.

Şi vreau să ne uităm la această cifră prin filtrul a ceea ce înseamnă PIB în România astăzi, un PIB de 200 de miliarde de euro. Vom investi în România în perioada următoare o valoare aproape de PIB-ul României de astăzi”, a explicat Florin Cîţu.

ADVERTISING

Citește și:

Citeşte articolele zilei pe SpotMedia.ro


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇