Ce prevede ordonanța de reducere a preţului la carburanți și cum își recuperează benzinăriile banii

Ce prevede ordonanța de reducere a preţului la carburanți și cum își recuperează benzinăriile banii

Prețul benzinei și motorinei va fi redus cu 50 de bani pe litru timp de trei luni, în perioada 1 iulie – 30 septembrie.

Statul va oferi 25 de bani, iar 25 de bani vor fi o reducere comercială deductibilă, se arată în ordonanța de urgență ce va fi adoptată joi de Guvern.

Actul normativ trebuia adoptat azi, dar premierul Nicolae Ciucă a declarat că că nu avea toate avizele necesare, astfel că va ajunge mâine pe masa Guvernului.

Potrivit actului normativ, obținut de SpotMedia.ro, operatorii economici care comercializează benzină și motorină și care acordă o reducere de 0,5 lei/litru la prețul de vânzare, beneficiază de la bugetul de stat de o compensare de 0,25 lei/litru, aferentă reducerii acordate.

ADVERTISING

Compensația se stabilește și se individualizează de către operatorii economici într-o declarație al cărei model se aprobă prin ordin al președintelui ANAF.

Declarația se depune până la data de 25 a lunii următoare celei în care s-a acordat reducerea și reprezintă și cererea de restituire.

Pe perioada de aplicare a schemei de compensare, operatorii economici vor afișa pe totem prețul care include această reducere, iar în sistemul de gestiune și la pompă va fi înscris prețul de vânzare fără reducerea comercială.

ADVERTISING

Totodată, potrivit OUG, creșterea nejustificată a prețurilor la carburanți în următoarele 3 luni constituie acțiune speculativă și se sancționează petrivit ordonanţei de urgență privind combaterea acțiunilor speculative.

Revânzarea carburantului achiziționat reprezintă contravenție și se sancționează astfel:

  • cu amendă de la 50.000 de lei la 500.000 de lei pentru contravențiile săvârșite de persoane juridice
  • cu amendă de la 5.500 de lei la 11.000 de lei pentru contravențiile săvârșite de persoane fizice
ADVERTISING

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat marți seara că este convins că marile lanţuri de benzinării vor aplica reducerea de 50 de bani la preţul carburanţilor.

El a subliniat că, după ce va fi aplicată această reducere, România va avea cel mai mic preţ la benzină şi motorină din Europa, după Ungaria.

”Poate o să vi se pară puţin 50 de bani, dar ceea ce este foarte important, va plasa România, după Ungaria, care are un preţ, doar pentru piaţa internă, plafonat la un nivel foarte mic şi deja au probleme cu aprovizionarea în staţiile de de carburanţi, va plasa România cu cel mai ieftin preţ din Europa", a declarat Popescu.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇