Analiștii Financiar Bancari din România estimează că inflaţia va depăşi 8% în acest an

Analiștii Financiar Bancari din România estimează că inflaţia va depăşi 8% în acest an

Peste 85% din membrii Asociaţiei Analiştilor Financiar Bancari din România (AAFBR) estimează că inflaţia va depăşi 8% în anul 2022. Specialiștii apreciază şi că există un risc moderat spre ridicat pentru a intra în stagflaţie.

AAFBR a publicat un nou sondaj de opinie care conţine opinia specialiştilor din asociaţie cu privire la impactul conflictului din Ucraina asupra economiei României.

La chestionar au răspuns un număr de 55 membri AAFBR, în perioada 22 martie – 8 aprilie 2022.

“Vizibilitatea asupra perspectivelor economice este mult mai redusă în contextul războiului din Ucraina. Cu toate acestea, este important să urmărim îndeaproape tendinţele economice şi să facem acest exerciţiu de estimare, cel puţin pe termen scurt, asupra aspectelor macroeconomice cheie.

ADVERTISING

Aşadar, peste 85% din membrii AAFBR sunt de părere că inflaţia va depăşi 8% în anul 2022 şi că există un risc moderat spre ridicat pentru a intra în stagflaţie.

Rata de politică monetară este anticipată să crească spre 4% de către aproape jumătate din participanţii la sondaj şi chiar să tindă spre 5% de către circa o treime din participanţi, având în vedere necesitatea contracarării inflaţiei ridicate”, spune Daniela Ropota, preşedinte AAFBR.

Inflaţia a atins nivelul de 10,2% în luna martie 2022, comparativ cu martie 2021, acesta fiind cel mai ridicat nivel din 2004 până în prezent. De asemenea, tendinta cursului valutar EUR/RON este în crestere, fiind estimată depasirea nivelului de 5 lei pentru 1 euro în anul 2022.

ADVERTISING

”În aceste condiţii, creşterea economică este estimată să încetinească semnificativ în anul curent, putând ajunge la 0-2% în viziunea a 38% dintre respondenţi sau chiar la recesiune în perspectiva a 7% dintre respondenţi”, adaugă ea.

La momentul realizării sondajului, peste 90% din respondenţi se aşteptau la o tendinţă stabilă sau în creştere a sancţiunilor economice cu privire la Rusia şi au existat păreri polarizate în privinţa procesului de accelerare a obţinerii de energie din surse regenerabile in România, fiind o tendinţă mai mult stabilă pe termen scurt.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇