Inflaţia are un nou lider după ce mărfurile alimentare au preluat conducerea plutonului, susţine Adrian Vasilescu, consultant de strategie la BNR, el menţionând că se observă efecte de runda a doua.
„Am văzut o schimbare fermă de lider. Practic au pierdut întâietatea ca factori producători de inflaţie mărfurile nealimentare, care au trecut acum pe locul 2, şi a luat luat conducerea plutonul de mărfuri alimentare. În primul rând, pâinea. Avem o scumpire peste medie la pâine.
Media inflaţiei la mărfuri alimentare este 11,20% pe an şi la pâine este de 16,36%. La cartofi, o creştere şi mai mare, peste medie, 36,50%, la citrice peste medie, 12,82%, la ulei 32%, iar peste medie, margarina 16,82%”, a declarat Adrian Vasilescu.
El a precizat că Banca Naţională a făcut o mutare bună când a ridicat cu 0,50% dobânda de referinţă.
”Ce arată aceste cifre? Arată în primul rând că Banca Naţională a făcut o mutare bună când a ridicat cu 0,50% dobânda de referinţă. Aici e nevoie doar de măsuri structurale.
Dar iată că Banca Naţională, înăsprind politica monetară şi ridicând cu 0,50% dobânda de referinţă în recentul Consiliu de Administraţie, arată că se produc efecte de runda a doua. Toate aceste efecte în planul inflaţiei sunt efecte de runda a doua.
Deci mărfurile energetice, produsele energetice, au umflat preţurile în toată lumea, au făcut inflaţie mare peste tot, o inflaţie cum nu s-a mai văzut din anii '70, dar iată că acum se produc efecte de runda a doua, în sensul că curentul electric, care s-a scumpit foarte mult în lunile din urmă, scumpeşte în continuare, chiar dacă uitându-ne la curentul electric vedem că preţurile au scăzut în luna martie şi a scăzut şi efectul lor în preţurile anuale", a explicat Adrian Vasilescu.
Combustibilii produc în continuare inflație
În ceea ce priveşte mărfurile nealimentare, el a menţionat că acestea au trecut pe locul doi şi aici vedem că "toate produsele sunt cuminţite", inclusiv articolele medicale, care au urcat cu 2,45%, cu mult sub medie.
Dar combustibilii în continuare "lovesc şi produc inflaţie", iar gazele îşi menţin creşterea imensă la rata anuală, aproape 47%.
Serviciile au o influenţă minoră la rata anuală, de 6,53%.
"Rata anuală a inflaţiei fiind acum acum 10,15%, cu două cifre, a luat-o înaintea prognozei, pentru că prognoza anunţa o creştere cu două cifre, până la 11% în luna aprilie. Iată că avem creşterea cu două cifre deja în luna martie", a declarat Adrian Vasilescu.
El a menţionat că prognoza a rămas deja în urma realităţii, iar lumea este în continuare în criză energetică.
Iar atâta timp cât lumea este în criză energetică şi cât a intervenit dincolo de toate previziunile şi războiul din Ucraina, care ameninţă şi el preţurile la energie din toată lumea, este foarte foarte greu de făcut o "privire în viitor".
Rata anuală a inflaţiei în luna martie 2022 comparativ cu luna martie 2021 este 10,2%. Cele mai mari creșteri s-au înregistrat la mărfurile alimentare, cu 11,2% față de martie 2021. În ceea ce privește mărfurile nealimentare, prețurile s-au majorat cu 10,86%, iar serviciile s-au scumpit cu 2,66%.