Vasilescu (BNR) a văzut o schimbare fermă de lider la inflaţie: A luat conducerea plutonul de mărfuri alimentare, în special pâinea

Vasilescu (BNR) a văzut o schimbare fermă de lider la inflaţie: A luat conducerea plutonul de mărfuri alimentare, în special pâinea

Inflaţia are un nou lider după ce mărfurile alimentare au preluat conducerea plutonului, susţine Adrian Vasilescu, consultant de strategie la BNR, el menţionând că se observă efecte de runda a doua.

Publicitate

"Am văzut o schimbare fermă de lider. Practic au pierdut întâietatea ca factori producători de inflaţie mărfurile nealimentare, care au trecut acum pe locul 2, şi a luat luat conducerea plutonul de mărfuri alimentare. În primul rând, pâinea. Avem o scumpire peste medie la pâine.

Media inflaţiei la mărfuri alimentare este 11,20% pe an şi la pâine este de 16,36%. La cartofi, o creştere şi mai mare, peste medie, 36,50%, la citrice peste medie, 12,82%, la ulei 32%, iar peste medie, margarina 16,82%”, a declarat Adrian Vasilescu.

Publicitate

El a precizat că Banca Naţională a făcut o mutare bună când a ridicat cu 0,50% dobânda de referinţă.

”Ce arată aceste cifre? Arată în primul rând că Banca Naţională a făcut o mutare bună când a ridicat cu 0,50% dobânda de referinţă. Aici e nevoie doar de măsuri structurale.

Dar iată că Banca Naţională, înăsprind politica monetară şi ridicând cu 0,50% dobânda de referinţă în recentul Consiliu de Administraţie, arată că se produc efecte de runda a doua. Toate aceste efecte în planul inflaţiei sunt efecte de runda a doua.

Deci mărfurile energetice, produsele energetice, au umflat preţurile în toată lumea, au făcut inflaţie mare peste tot, o inflaţie cum nu s-a mai văzut din anii '70, dar iată că acum se produc efecte de runda a doua, în sensul că curentul electric, care s-a scumpit foarte mult în lunile din urmă, scumpeşte în continuare, chiar dacă uitându-ne la curentul electric vedem că preţurile au scăzut în luna martie şi a scăzut şi efectul lor în preţurile anuale", a explicat Adrian Vasilescu.

Combustibilii produc în continuare inflație

În ceea ce priveşte mărfurile nealimentare, el a menţionat că acestea au trecut pe locul doi şi aici vedem că "toate produsele sunt cuminţite", inclusiv articolele medicale, care au urcat cu 2,45%, cu mult sub medie.

Dar combustibilii în continuare "lovesc şi produc inflaţie", iar gazele îşi menţin creşterea imensă la rata anuală, aproape 47%.

Serviciile au o influenţă minoră la rata anuală, de 6,53%.

"Rata anuală a inflaţiei fiind acum acum 10,15%, cu două cifre, a luat-o înaintea prognozei, pentru că prognoza anunţa o creştere cu două cifre, până la 11% în luna aprilie. Iată că avem creşterea cu două cifre deja în luna martie", a declarat Adrian Vasilescu.

El a menţionat că prognoza a rămas deja în urma realităţii, iar lumea este în continuare în criză energetică.

Iar atâta timp cât lumea este în criză energetică şi cât a intervenit dincolo de toate previziunile şi războiul din Ucraina, care ameninţă şi el preţurile la energie din toată lumea, este foarte foarte greu de făcut o "privire în viitor".

Rata anuală a inflaţiei în luna martie 2022 comparativ cu luna martie 2021 este 10,2%. Cele mai mari creșteri s-au înregistrat la mărfurile alimentare, cu 11,2% față de martie 2021. În ceea ce privește mărfurile nealimentare, prețurile s-au majorat cu 10,86%, iar serviciile s-au scumpit cu 2,66%.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇