Tarifele RCA, înghețate la nivelul din februarie 2023 - noul proiect de HG a fost publicat de Finanțe

Tarifele RCA, înghețate la nivelul din februarie 2023 - noul proiect de HG a fost publicat de Finanțe

Ministerul Finanţelor a supus, luni, dezbaterii publice un proiect de HG pentru plafonarea preţurilor la RCA timp de 6 luni.

Noua variantă a Finanțelor presupune înghețarea tarifelor RCA, pe o perioadă de șase luni, la nivelul celor din februarie 2023. Varianta inițială prevedea plafonarea la nivelul de preţ din martie 2022, dar a fost retrasă la solicitarea Autorității de Supraveghere Financiară.

Această schimbare a venit după ce principalii asigurători au spus că nu este posibil să susțină tarifele de anul trecut.

ADVERTISING

Aşadar, tarifele care se vor lua în calcul sunt cu aproximativ 5% mai mari, scrie Profit.ro.

Noul proiect limitează în continuare comisioanele brokerilor de asigurări la 8% din prima brută încasată.

În cazul autoturismelor deţinute de persoane fizice, categorie cu ponderea cea mai mare din totalul vehiculelor, tariful de referinţă actual este mai mare decât prima medie RCA la nivelul pieţei din luna februarie 2023 pentru majoritatea categoriilor tarifare.

”Variaţia medie (tarif de referinţă 2023 versus prime medii februarie 2023) pe total categorie este de aproximativ +12%, în funcţie de capacitatea cilindrică a motorului şi vârsta asiguratului, iar cea mai mare variaţie, de aproximativ +64%, fiind înregistrată în cazul autoturismelor cu capacitate cilindrică >2500 cmc, pentru asiguraţii cu vârsta sub 30 de ani (inclusiv).

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Pentru subcategoriile de autoturisme cu capacitatea cilindrică cuprinsă între 2001 şi 2500 cmc, respectiv >2500 cmc, tariful de referinţă RCA este mai mare decât prima medie din luna februarie 2023 în cazul tuturor segmentelor tarifare, în funcţie de vârsta asiguratului, variaţia medie totală (tarif de referinţă 2023 versus prime medii februarie 2023) pentru aceste două subcategorii de autoturisme fiind de aproximativ +27%”, explică Ministerul de Finanţe, citat de News.ro.

Prima medie RCA subscrisă de societăţile de asigurare autorizate şi supravegheate de ASF în luna februarie 2023, ultima lună încheiată la data propunerii proiectului de act normativ, pentru poliţele cu valabilitate de 12 luni, convertită în clasa de Bonus-Malus B0, este mai mică decât tariful de referinţă RCA publicat de ASF pe 7 martie 2023, pentru majoritatea categoriilor de vehicule, adaugă MF.

ADVERTISING

Depășirea tarifelor plafonate și practicarea de comisioane de distribuție mai mari vor fi sancționate cu amendă de la 1.000 la 50.000 de lei.

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat vineri că proiectul privind îngheţarea tarifelor RCA va fi aprobat de Executiv săptămâna aceasta.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇