Macron lansează mașina electrică de 100 de euro pe lună

Macron lansează mașina electrică de 100 de euro pe lună

Preşedintele Emmanuel Macron lansează un leasing social care aduce francezilor maşina electrică la 100 de euro pe lună.

Este vorba despre o promisiune de campanie menită să ”democratizeze” cumpărarea de vehicule electrice, un program cu 25.000 de beneficiari în 2024, relatează Le Figaro.

Începând de vineri, persoanele interesate de această măsură vor putea verifica pe platforma mon-leasing-electrique.gouv.fr dacă sunt eligibile pentru acest program.

Maşina electrică poate fi nouă sau second-hand şi leasingul va costa aproximativ 100 de euro pe lună, sumă care nu include asigurarea auto.

ADVERTISING

Criteriile de selecţie pentru eligibilitate sunt

  • să ai un venit anual sub 15.400 de euro,
  • să fii un ”conducător greu” - adică să parcurgi 8.000 de kilometri pe an sau să locuieşti la cel puţin 15 kilometri de locul de muncă.

În urma acestei prime etape, candidaţii eligibili vor putea alege şi rezerva începând din ianuarie un vehicul pe site-ul unei firme de închiriere agreate pentru programul de leasing social.

Plăţile urmează să varieze în funcţie de model, unele sub 100 de euro, altele peste 100 de euro, însă beneficiarii nu vor plăti ca avans cele câteva mii de euro necesare de obicei.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Disponibilitatea vehiculelor urmează să varieze, deoarece maşinile vizate de Guvern este necesar să fie produse în Franţa sau în Europa şi să aibă o amprentă a carbonului redusă.

Acesta este motivul pentru care a întârziat programul, vehiculele electrice produse în Europa nu sunt prea numeroase.

Pe listă se află Twingo ZE şi Megane E-tech de la Renault.

Stellantis propune opt modele electrice - Citroën (ëc3), Fiat, Jeep, Opel, Peugeot inclusiv e-208, dintre care unele vor fi livrate începând din ianuarie 2024.

ADVERTISING

Numărul cumpărătorilor va fi foarte limitat în 2024, în contextul în care Guvernul, care subvenţionează leasingul cu 13.000 de euro pe maşină, urmează să selecteze 20.000-25.000 de dosare.

În 2025, numărul dosarelor ar urma să se dubleze.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇