Tesla vrea să lanseze cea mai ieftină mașină electrică

Tesla vrea să lanseze cea mai ieftină mașină electrică

Compania auto a lui Elon Musk plănuiește să producă într-o fabrică de lângă Berlin o mașină electrică cu cel mai mic preț de pe piață.

Tesla pregătește producția unei mașini electrice cu un preț accesibil, de 25.000 de euro (26.838 de dolari), a declarat o sursă citată de Reuters. În prezent, cea mai ieftină mașină electrică Tesla este Model 3, al cărei preț începe de la 42.000 de euro.

Sursa care a dorit să-și păstreze anonimatul nu a divulgat data la care modelul va intra în producție, dar alte surse au confirmat în septembrie pentru agenția citată că Tesla se apropie de o inovație care ar putea permite "asamblarea aproape întregii părți inferioare a automobilelor electrice într-o singură bucată".

ADVERTISING

Această inovație ar putea fi o extensie a procesului de producție denumit "gigacasting", lansat de Tesla, în care sunt folosite prese uriașe cu presiune de strângere de 6.000 până la 9.000 de tone pentru a modela structurile din față și din spate ale modelului Y, ceea ce a redus costurile de producție și i-a lăsat în urmă pe constructorii rivali.

Producătorul auto a dezvăluit că va introduce un nou proces de fabricație, denumit Unboxed Process, care se desparte de tradiția liniei de producție și despre care Musk a susținut că va fi mai rapid și mai eficient. Noul concept se bazează pe folosirea mai mare a roboților pentru viteză și precizie mai mari, ceea ce se pare că producătorul sud-coreean Hyundai explorează deja, relatează TehcRadar.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Fabrica Tesla de la Grünheide, Germania, produce deja Model Y, însă compania își va dubla capacitatea de producție la un milion de vehicule pe zi. Compania nu a confirmat dacă extinderea ar necesita revizuirea unității de producție pentru trecerea la procesul Unboxed dezvăluit de Musk.

În prezent, unul dintre cele mai mari obstacole pe care îl întâmpină producătorii de mașini electrice îl reprezintă costul, tehnologia actuală folosită pentru baterii și motoarele electrice ridicând prețul final peste cel al mașinilor clasice.

Prețul mediu de vânzare cu amănuntul al unui automobil electric în Europa în prima jumătate a acestui an a fost de peste 65.000 de euro, comparativ cu puțin peste 31.000 de euro în China, potrivit firmei de cercetare auto JATO Dynamics.

ADVERTISING

Elon Musk plănuiește de mult timp să construiască o mașină electrică ieftină, dar în 2022 a spus că încă nu are tehnologia necesară și a lăsat deoparte acest plan.

Tesla a anunțat că își propune să vândă 20 de milioane de vehicule electrice până în 2030, un obiectiv extrem de ambițios. Pentru comparație, Kia și-a asumat o previziune mai realistă, estimând că va vinde 1,6 milioane de mașini electrice în același interval de timp.

Dacă va reuși performanța propusă, Tesla ar deveni o companie de două ori mai mare decât orice alt producător auto din istorie, cu o cotă de 20% din piața auto, potrivit Reuters.

Tentația Tesla pentru un model auto electric ieftin este stimulată și de ascensiunea galopantă a producătorului chinez BYD care a anunțat că se așteaptă la un profit dublu pe al treilea trimestru din 2023, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Tesla Model 3 vs BYD Seal - Fall of the King?

Favorizat de experiența în sectorul bateriilor auto și de facilitățile oferite de guvernul de la Beijing, constructorul chinez a devansat Tesla în producția trimestrială și ocupă locul al doilea, după producătorul american, la vânzările globale.

BYD (Build Your Dreams) a lansat un model entry level, Seagull, care costă 11.000 de dolari, în timp ce Tesla a dezvăluit recent Model 3 sedan, al cărui preț pornește de la 36.000 de dolari în China.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇