Compania de care Elon Musk râdea acum 12 ani a depășit Tesla pe piața mașinilor electrice (Video & Galerie foto)

Compania de care Elon Musk râdea acum 12 ani a depășit Tesla pe piața mașinilor electrice (Video & Galerie foto)

Elon Musk a izbucnit în râs, în 2011, când a fost întrebat despre competitorii chinezi de pe piața mașinilor electrice. Acum probabil că regretă.

Acțiunile BYD, prescurtarea pentru Build Your Dreams, au crescut simțitor în această săptămână, după ce compania a anunțat că așteaptă un profit dublu pe al treilea trimestru din 2023, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

BYD a devansat Tesla în producția trimestrială și este pe locul al doilea, după producătorul american, la vânzările globale.

Succesul de care se bucură BYD este și un semn al ritmului în care crește industria auto chineză, după ce a întrecut Japonia în 2023 și a devenit cel mai mare exportator mondial.

Pe de altă parte, cresc și tensiunile economice ale Beijingului cu alte state, nu doar cu SUA și țările europene, care sunt piețe de export pentru vehiculele electrice chineze. Lumea se îndreaptă tot mai mult spre tehnologii noi, curate, iar acesta e încă un exemplu care ilustrează cât de dificil va fi pentru țările occidentale să se îndepărteze de dependența de produsele chinezești, notează BBC.

Cum s-a clădit visul Build Your Dreams

BYD a avut un avantaj de la bun început: spre deosebire de producătorii care au început să construiască modele electrice, această companie a produs la început baterii și pe urmă a trecut la mașini.

ADVERTISING

Directorul executiv Wang Chuanfu, a cărui avere se ridică la 18,7 miliarde de dolari, s-a născut în 1966, într-o familie de țărani dintr-una dintre cele mai sărace provincii ale Chinei. Wang a rămas orfan în adolescență și a fost crescut de fratele și sora lui mai mari.

După ce și-a luat licența în inginerie și chimie metalurgică, el a fondat BYD împreună cu vărul lui, în Shenzhen, în 1995. Cei doi și-au creat un renume în domeniul bateriilor reîncărcabile, folosite la telefoanele mobile, laptopuri și alte dispozitive electronice, care concurau cu produsele de import japoneze, mai scumpe.

BYD a intrat la bursă în 2002 și curând și-a diversificat activitatea cumpărând un producător auto de stat aflat în dificultate, Qinchuan Automobile Company.

Mașinile electrice încă erau la vârsta copilăriei când oficialii de la Beijing căutau o nișă de piață pe care China să o umple. La începutul anilor 2000, ei au introdus o schemă de subvenții și reduceri fiscale, iar Guvernul a acordat prioritate producției de energie regenerabilă.

A fost momentul perfect pentru BYD. Bateriile pe care le producea au devenit realmente propulsoarele mașinilor electrice.

ADVERTISING

Potențialul chinezilor era atât de seducător, încât în 2008 miliardarul american Warren Buffett a cumpărat 10% din acțiunile BYD Auto, spunând că într-o zi va ajunge "cel mai mare jucător de pe piața auto mondială care va deveni inevitabil electrică".

Și a avut dreptate. Astăzi, China domină producția globală de automobile electrice, în mare parte grație BYD. Beijingul caută acum să-și mențină avansul - în iunie a oferit BYD o reducere de taxe de 72,3 miliarde de dolari pe patru ani, cea mai mare subvenție într-o perioadă în care vânzările încetiniseră.

Analiștii spun că BYD își datorează creșterea afacerii de început - bateriile. Sunt cele mai scumpe piese ale unei mașini electrice, iar producerea lor în regie proprie ajută BYD să economisească o grămadă de bani. În schimb, competitorii, inclusiv Tesla, sunt nevoiți să se bazeze pe furnizori de baterii.

Asta explică, în mare, de ce modelul BYD Seal are 15% avans pe piață față de Tesla Model 3, produsă în China, potrivit unui raport UBS. Modelul entry level al BYD, Seagull, costă 11.000 de dolari. Tesla a dezvăluit recent Model 3 sedan, al cărui preț pornește de la 36.000 de dolari în China.

Iar compania chineză e în ascensiune și pe piața mondială a electricelor - la începutul anului a depășit cel mai vândut model Volkswagen în China.

ADVERTISING

BYD contra Tesla

În 2011, Elon Musk a râs când a fost întrebat, într-un interviu de televiziune, despre BYD și concurența chineză. Tesla era pe atunci o tânără companie intrată la bursă și dezvăluise prototipul primei sale mașini electrice - Model S.

Astăzi, Musk probabil că regretă că i-a privit de sus pe chinezi. Tesla a vândut 74.073 de vehicule electrice în septembrie, aproape cu 11% mai puține decât anul trecut, conform celor mai recente date difuzate de China Passenger Car Association.

Este o evoluție în sens opus față de BYD, care a vândut 286.903 de mașini în aceeași perioadă - o creștere de 43% pe piața mașinilor electrice și hibride.

Ironia face ca Tesla să se afle la originea creșterii popularității autovehiculelor electrice în China, cea mai mare piață auto din lume.

Când Beijingul și-a propus să atragă mai multe vehicule electrice, a relaxat regulile pentru a le permite firmelor din străinătate să-și deschidă fabrici în țară. Până atunci, companii precum General Motors și Toyota aveau nevoie de un partener local pentru a construi o fabrică în China.

Când condițiile s-au schimbat, Tesla a profitat numaidecât. Chiar și astăzi, Tesla este cel mai mare exportator de mașini electrice produse în China și al doilea producător din China în topul vânzărilor.

Musk are planuri ambițioase de a-și extinde operațiunile în China și a construi depozite imense de baterii care ar acționa ca o rețea de vehicule electrice, alimentând stații de încărcare.

Tesla Model 3 vs BYD Seal - Fall of the King?

Însă întrucât tensiunile dintre Washington și Beijing au crescut, el și-a îndreptat atenția spre India, care se prezintă ca o alternativă la piața chineză.

Musk a spus că Tesla va ajunge în India "cât de repede e omenește posibil", după o întâlnire în iunie cu premierul indian Narendra Modi.

"Dragonul" chinezesc atacă tărâmul giganților

Banda se îngustează rapid pentru constructorii auto tradiționali, a căror afacere este încă alimentată de motoare cu combustibil, scrie BBC.

Analiștii prevăd o schimbare seismică până în 2030, pe măsură ce stimulentele ecologice pentru combaterea schimbărilor climatice se vor extinde, reducând prețurile.

Producătorii auto din Europa și din Marea Britanie "gâfâie" în această competiție. S-ar putea să le sară în ajutor reglementarea promptă a pieței europene, care ar putea deveni mai puțin accesibilă pentru competitivii constructori chinezi.

Comisia Europeană a deschis o anchetă și analizează dacă se impune stabilirea unor tarife pentru a proteja producătorii din UE de "invazia" vehiculelor electrice chineze ieftine din import, întrucât acestea beneficiază de subvențiile Beijingului.

Șefa Comisiei, Ursula von der Leyen, a spus că UE nu a uitat cum sectorul său de energie solară a fost lovit de "practicile comerciale neloiale" ale Chinei.

Deocamdată, mașinile ecologice pe care BYD le vinde la prețuri accesibile au un mare succes în Germania, care se confruntă cu inflația ridicată și cu costuri energetice mari. Chinezii intră cu aplomb pe tărâmul giganților Mercedes-Benz, BMW și Volkswagen care încearcă să facă față pe piața automobilelor electrice. Confruntarea a continuat și la salonul auto de la Munchen, în septembrie, când electricele chinezești au făcut furori.

Bill Russo, fondatorul și CEO-ul firmei de consultanță Automobility, a rezumat simplu situația: "Este o cerere pretutindeni în lume pentru accesibilitate. Și locul care poate oferi asta lumii chiar acum este China."

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇