Descoperire revoluționară la Toyota: Baterii pentru mașinile electrice, care se încarcă în 10 minute și țin 1.200 km

Descoperire revoluționară la Toyota: Baterii pentru mașinile electrice, care se încarcă în 10 minute și țin 1.200 km

Toyota anunţă o descoperire istorică despre care spune că îi va permite să reducă la jumătate greutatea, dimensiunea şi costul bateriilor pentru maşinile electrice, simultan cu o creştere semnificativă a vitezei de încărcare pentru acestea.

Toyota susţine că ştie cum să producă baterii mai durabile şi crede că acum ar putea crea o baterie de maşină, care oferă autonomie de 1.200 km şi se poate încărca în 10 minute sau mai puţin.

Ar fi un progres major pentru al doilea cel mai mare producător de automobile din lume, transmite The Guardian.

ADVERTISING

Toyota avea deja un plan de a lansa până în 2025 maşini cu baterii în stare solidă, care oferă beneficii în comparaţie cu bateriile pe bază de lichid.

Acum compania auto a anunţat că a simplificat producţia de material folosit pentru a fabrica baterii, salutând descoperirea ca un salt tehnologic semnificativ, care ar putea reduce dramatic timpul de încărcare şi ar putea creşte autonomia de rulare.

”Atât pentru bateriile noastre lichide, cât şi pentru cele în stare solidă, ne propunem să schimbăm drastic faptul că bateriile actuale sunt prea mari, grele şi scumpe. În ceea ce priveşte potenţialul, vom urmări să reducem la jumătate toţi aceşti factori”, a declarat Keiji Kaita, preşedintele centrului de cercetare şi dezvoltare al companiei auto.

David Bailey, profesor de economie şi afaceri la Universitatea din Birmingham, a spus că, dacă afirmaţiile Toyota sunt fondate, acesta ar putea fi un moment de referinţă pentru viitorul maşinilor electrice.

ADVERTISING

”Adesea există progrese în stadiul de prototip, dar apoi extinderea este dificilă. Dacă este o descoperire reală, ar putea fi o schimbare de joc, Sfântul Graal al vehiculelor cu baterie”, consideră expertul.

Compania se aşteaptă să poată produce baterii în stare solidă, pentru a fi utilizate în vehicule electrice încă din 2027, potrivit Financial Times, care a scris primul despre descoperirea Toyota.

Bateriile în stare solidă au fost considerate pe scară largă ca o schimbare de joc pentru vehiculele electrice, promiţând să reducă timpii de încărcare, să mărească şi capacitatea şi să scadă riscul de incendiu asociat bateriilor cu litiu-ion, care folosesc un electrolit lichid.

ADVERTISING

Cu toate acestea, bateriile în stare solidă au fost, de obicei, mai greu şi mai scump de realizat, limitându-le aplicaţia comercială.

Dar acum Toyota crede că ar putea simplifica procesul de producţie, ceea ce ar face bateriile în stare solidă mai uşor de produs decât cele cu litiu-ion.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇