Prima stație de schimbare a bateriei pentru mașini electrice din Europa: În 5 minute pleci mai departe, dar există și un dezavantaj (Video)

Prima stație de schimbare a bateriei pentru mașini electrice din Europa: În 5 minute pleci mai departe, dar există și un dezavantaj (Video)

Există o soluție pentru șoferii care s-au săturat să aștepte încărcarea mașinii electrice. În Europa s-a deschis prima stație de schimbare a bateriei, unde aceasta e înlocuită în cinci minute cu alta încărcată.

Uniunea Europeană speră ca până în 2030 pe șoselele sale să circule 30 de milioane de mașini electrice și plănuiește ca din 2035 să interzică vânzarea mașinilor noi cu motoare cu ardere internă. Problema e că acum încărcarea unui automobil electric durează prea mult și a devenit un factor-cheie care îngreunează renunțarea la mașinile poluante.

Așteptarea pentru încărcarea bateriei mașinii electrice ar putea deveni, însă, un lucru care ține de trecut. Producătorul chinez de mașini electrice NIO a deschis în Danemarca prima stație de schimbare a bateriei, NIO Power Swap, unde șoferii vor opri pentru înlocuirea acumulatorului epuizat cu unul încărcat, relatează Euronews.

ADVERTISING

Stația face tot

Din momentul în care mașina intră în stație, tot procesul este automat: stația ridică platforma pe care se află automobilul, demontează și scoate bateria, apoi o înlocuiește cu una încărcată, oferind o autonomie de 500 de kilometri. Iar totul durează doar cinci minute. Cu două astfel de stații amplasate la o distanță strategică de 400 km una de alta, poate fi parcurs un traseu de 900 de kilometri cu două opriri cumulate de numai zece minute.

Nio ES8 - Battery Swap Station

Avantajele nu se opresc aici: acumulatorii din stoc sunt încărcați lent în stație. Potrivit NIO, când bateriile sunt încărcate încet, se degradează mai greu și au o durată de funcționare mai mare.

ADVERTISING

În lume există peste 1.100 de stații de schimbare a bateriei, cele mai multe în China. NIO plănuiește să deschidă peste 100 astfel de stații în Europa anul acesta, în primă fază urmând a fi amplasate între principalele orașe.

Potrivit companiei, 80% dintre șoferii danezi de mașini electrice își încarcă mașinile pe drum, astfel că pierd mult timp când se deplasează.

NIO consideră că sistemul de schimbare a bateriei le va permite celor care nu dețin acasă un încărcător pentru mașina electrică să primească o baterie de schimb când au nevoie.

Pro și contra schimbării bateriei

Experții spun că aceste stații trebuie să devină un standard obișnuit pentru a fi eficiente.

ADVERTISING

"Principalul dezavantaj al NIO Power Swap este că trebuie să conduci o mașină NIO pentru a folosi noile stații de schimbare a bateriei", a spus Morten Haagensen Elmose, de la Asociația Daneză a Vehiculelor Electrice.

El consideră, totuși, că tehnologia are potențial, îndeosebi pentru șoferii care nu-și pot încărca mașinile acasă sau cărora le este greu să-și schimbe obiceiurile de conducere. "Dacă vă gândiți să faceți tranziția de la o mașină ICE (vehicul cu motor cu ardere internă) la EV (vehicul electric) și nu sunteți cucerit de ideea încărcării, atunci schimbarea bateriei ar putea avea sens pentru acest tip de șoferi", a explicat Elmose.

Schimbarea bateriei nu este un concept nou. Compania californiană Better Place, care a introdus stații de acest tip, a intrat în insolvență în 2013. La zece ani de la acest eșec, NIO consideră că va avea altă soartă, ajutată de ținta de reducere la zero a emisiilor poluante din sectorul auto pe care și-a asumat-o Uniunea Europeană, precum și de răspândirea mașinilor electrice și creșterea cererii pe acest segment de piață.

Compania chineză are ca obiectiv deschiderea a peste 2.300 de stații NIO Power Swap la nivel global până la sfârșitul acestui an.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇