Elon Musk, vizită fulger la Beijing: Mișcarea pe care Tesla o pregătește în China

Elon Musk, vizită fulger la Beijing: Mișcarea pe care Tesla o pregătește în China

Sosit duminică la Beijing, într-o vizită surpriză, Elon Musk se va întâlni cu înalți oficiali chinezi, vizând obținerea unui acord decisiv pentru poziția Tesla pe piața auto locală.

Un avion privat Gulfstream cu numărul N272BG, înregistrat de Falcon Landing, companie care are legături cu SpaceX și Tesla, a aterizat duminică, la ora 6:03 GMT, pe aeroportul Beijing Capital, potrivit aplicației chineze de urmărire a zborurilor Flight Manager.

Cealaltă aeronavă înregistrată de Falcon Landing este N628TS, principalul avion al lui Musk cu care a călătorit în China în ultima sa călătorie, acum aproape un an, când s-a întâlnit cu oficiali guvernamentali chinez la Beijing și a vizitat fabrica Tesla din Shanghai.

ADVERTISING

Omul de afaceri american va discuta cu oficialii chinezi despre introducerea modului autonom de conducere (Full Self-Driving - FSD) pe mașinile Tesla vândute în China și despre transferul de date din această țară, potrivit unei surse citate de Reuters.

Producătorul auto american a lansat în urmă cu patru ani progeamul Full Self-Driving, cea mai autonomă versiune a softului său Autopilot, dar în China, a doua piață auto din lume, nu a obținut încă permisiunea autorităților, în ciuda cererii clienților.

Ce caută Musk în China

Răspunzând unei întrebări adresate în această lună pe platforma de socializare X, Musk a declarat că Tesla va oferi curând în China modul autonom de conducere

ADVERTISING

Constructorii auto rivali din China, precum Xpeng, încearcă deja să obțină un avantaj în detrimentul Tesla oferind software similar.

Musk vrea să obțină aprobarea pentru transferul datelor colectate în China pentru a antrena algoritmii tehnologiilor sale de conducere autonomă, a spus sursa citată.

Tesla a stocat din 2021 toate datele colectate de flota sa chineză în Shanghai, conform solicitărilor autorităților de reglementare de la Beijing, și nu le-a transferat în Statele Unite.

Vizita miliardarului în China nu a fost anunțată public.

"E bine că mașinile electrice fac progrese în China. În viitor toate mașinile vor fi electrice", a spus Musk într-o înregistrare video postată pe o rețea de socializare de un utilizator cu legături cu presa de stat chineză.

CEO-ul Tesla are programate duminică o întrevedere cu Ren Hongbin, un oficial al guvernului care conduce Consiliul chinez de promovare a comerțului internațional, organizatorul salonului auto de la Beijing, aflat în prezent în desfășurare.

ADVERTISING

Vizita lui Musk în China survine la puțin peste o săptămână după ce el a anulat o călătorie în India, unde urma să se întâlnească cu premierul Narendra Modi, motivul schimbării de plan fiind „obligațiile foarte grele impuse Tesla".

Un moment important pentru Tesla

Tesla a vândut peste 1,7 milioane de mașini în China de la intrarea sa pe această piață în urmă cu un deceniu, iar fabrica sa din Shanghai este cea mai mare unitate de producție a companiei.

Condițiile complicate de trafic din China, cu mai mulți pietoni și bicicliști decât în ​​multe alte țări, generează mai multe scenarii esențiale pentru antrenarea algoritmilor de conducere autonomă într-un ritm mai rapid, potrivit experților din industrie.

Acțiunile Tesla au scăzut cu aproape o treime de la începutul anului, pe fondul creșterii îngrijorărilor cu privire la evoluția producătorului de vehicule electrice. Săptămâna trecută, Tesla a raportat prima scădere a veniturilor trimestriale din 2020, când pandemia de COVID-19 a încetinit producția și livrările.

Compania a anunțat luna aceasta că va concedia 10% din forța sa de muncă la nivel global, pe fondul scăderii vânzărilor și a intensificării războiului prețurilor cu producătorii chinezi de mașini electrice.

Autorităţile de reglementare a siguranţei auto din SUA au deschis o investigaţie pentru a stabili dacă rechemarea de către Tesla a peste două milioane de vehicule, anunţată în decembrie, pentru a instala noi măsuri de siguranţă ale sistemului Autopilot este adecvată, în urma unei serii de 20 de accidente.

Noua investigaţie se adaugă controlului autorităţilor de reglementare asupra Autopilot, într-un moment în care CEO-ul Elon Musk face eforturi pentru crearea unor vehicule complet autonome. Tesla oferă o lună de probe gratuite pentru sistemul Autopilot şi intenţionează să-şi dezvăluie robotaxiul pe 8 august.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇