Cum să alegi corect anvelopele pentru camion

Cum să alegi corect anvelopele pentru camion

Anvelopele sunt considerate o componentă esențială pentru buna funcționare a unui camion. Acest autovehicul comercial este folosit pe distanțe mari, cu încărcături semnificative, iar cauciucurile sale trebuie să-i susțină foarte bine greutatea. De asemenea este important ca pneurile să contribuie și la respectarea anumitor standarde, cum ar fi aderența excelentă pe carosabilul umed, durabilitate ridicată, poluare fonică redusă sau optimizarea consumului de carburant. Practic, anvelopele trebuie să ofere o deplasare sigură, eficientă și rapidă, pe orice tip de carosabil. Iată cum alegi corect cauciucurile pentru camion astfel încât acesta să poată rula impecabil:

ADVERTISING

Ai în vedere tipul cauciucurilor

Primul criteriu de care trebuie să ții cont pentru alegerea corectă a cauciucurilor se referă la tipul pneurilor. Pe piață există mai multe modele de anvelope pentru autovehiculele de mare tonaj, respectiv de direcție, trailer sau de tracțiune. Astfel, anvelopele de direcție sunt folosite pentru capul tractor, se montează pe osia direcționată și este necesar să asigure o aderență eficientă. Acestea trebuie să aibă forma benzii de rulare adaptată pentru virare, și anume cu riduri pronunțate.

Cu cauciucurile trailer se echipează remorca, acestea fiind mai tari întrucât suferă o uzură mai mare în timpul virajelor. Modelele de tracțiune sunt potrivite pentru puntea din spate a capului tractor. Optimizate pentru o aderență ridicate, aceste anvelope garantează transportul încărcăturii în condiții de siguranță.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Analizează indicele de sarcină

Este vorba despre greutatea maximă pe care producătorul o prevede pentru un cauciuc. Atât pentru echiparea pe drum, cât și pentru roțile de rezervă trebuie să ai anvelope cu indice de sarcină mare pentru camionul tău. Indicele de încărcare este simbolizat de regulă prin două sau trei cifre și arată greutatea pe care o poate susține pneul, umflat la presiunea recomandată. De reținut și faptul că indicele de sarcină diferă în funcție de echiparea autovehiculului cu anvelopă simplă sau cu osie dublă.

Se pot monta cauciucuri cu indici mai mici decât cei omologați, dar este obligatoriu să nu fie depășită sarcina maximă permisă de aceștia. Totodată, camionul poate fi dotat și cu anvelope cu indici de încărcare superiori celor omologați, respectiv pneuri XL sau ranforsate.

ADVERTISING

Ține cont de indicele de viteză

Acest indice descrie viteza maximă la care anvelopele dau randament în condiții normale de sarcină și presiune. De regulă, achiziția cauciucurilor se face în funcție de capacitatea și limitele de viteză ale camionului.

Evaluează diametrul și dimensiunea anvelopelor

Fiecare tip de autovehicul are omologate doar câteva dimensiuni de anvelope sau, uneori, doar o singură mărime. Mai mult, diametrul pneurilor trebuie să fie același cu cel al jantelor pe care se montează. Poți identifica aceste detalii în cartea tehnică ori citind pe flancul anvelopelor cu care este echipat camionul. Se recomandă folosirea unor cauciucuri cu dimensiuni omologate pentru a fi evitate orice probleme referitoare la compatibilitatea cu autovehiculul, asigurare ori ITP. După caz, pot fi alese și anvelope de punte joasă care permit creșterea volumului transportat într-o remorcă.

Ia în calcul regimul de exploatare

Ca să-ți poți echipa camionul în mod corect trebuie să te gândești și la drumurile pe care vei circula. Producătorii au modelat această componentă importantă a vehiculelor de mare tonaj pentru diferite tipuri de drumuri. În acest sens, există anvelope de autostradă sau șosea ce permit constant viteze mari pe distanțe lungi, precum și cauciucuri pentru drumuri regionale și terenuri accidentate. Condițiile meteo nu trebuie trecute cu vederea pentru că, în funcție de vreme, se aleg cauciucuri de vară, de iarnă sau all season.

Pe lângă aceste aspecte, acordă atenție și indicelui de poluare fonică și celui de randament pe carosabil ud dacă vrei să te asiguri că alegi cele mai bune anvelope pentru camionul tău. Ai grijă că materialele și produsele transportate pot să difere foarte mult, însă autovehiculul trebuie să ruleze în condiții optime indiferent de încărcătură, pe orice tip de carosabil.