UDMR nu e de acord cu amânarea alegerilor: Ar fi de preferat o majoritate de centru-dreapta

UDMR nu e de acord cu amânarea alegerilor: Ar fi de preferat o majoritate de centru-dreapta

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, este împotriva propunerii de amânare a alegerilor parlamentare.

El consideră că nu există nici bază legală şi nici garanţii că situaţia privind pandemia de SARS-CoV-2 va fi mai bună la începutul anului viitor.

"Despre amânarea alegerilor, că tot se discută în aceste zile: NU, un NU hotărât. Asta am spus de la bun început. Noi chiar am fi vrut să avem alegeri parlamentare cu o săptămână mai repede, ultima săptămână din noiembrie, dar şi această dată de 6 decembrie este OK. (…)

Pot fi amânate, aşa cum scrie în Constituţie, doar prin diferite situaţii de urgenţă, de război, calamitate naturală şi aşa mai departe, cel mult trei luni de zile. Care e diferenţa între 6 decembrie sau 6 martie? Cine crede că situaţia epidemiei va fi mai bună în ianuarie - februarie decât în noiembrie şi decembrie?

Nu există astfel de argumente, noi nu am susţinut şi nu susţinem să fie amânate alegerile parlamentare", a spus Kelemen Hunor, într-o conferinţă de presă susţinută la UDMR Arad.

Proiect de lege pentru amânarea alegerilor parlamentare pentru 14 martie 2021, depus în Senat. PSD ar susține inițiativa

”Data alegerilor a fost stabilită”

El a precizat că UDMR a susţinut legea prin care s-a stabilit că Parlamentul decide data alegerilor, însă a spus că aceasta nu este în vigoare, iar data a fost deja stabilită pentru scrutinul din 2020.

"Am fost de acord cu acea lege, chiar am fost iniţiatori, prin care am stabilit că data alegerilor parlamentare se stabileşte de Parlament. Cum a considerat şi Curtea Constituţională, este o lege constituţională, dar lucrurile aici se opresc. Asta e pentru viitor, fiindcă nu este deja în vigoare. Data alegerilor a fost stabilită şi trebuie să rămână aşa", a mai spus liderul UDMR.

Orban, despre amânarea alegerilor până în 14 martie: Va genera consecințe negative. Parlamentul e dominat de un PSD înclinat să facă rău României

Optimist privind rezultatele

Kelemen Hunor a mai afirmat că este optimist privind rezultatele ce vor fi obţinute de UDMR, care ar trebui să fie cel puţin egale cu cele din 2016.

"Dacă noi în 2016 cu 195 primării câştigate am obţinut aproape 7% la alegerile parlamentare, sunt optimist că după acest rezultat de la alegerile locale, cu 199 de primării câştigate, vom avea un rezultat similar la alegerile parlamentare. (...)

Sunt optimist, dar ştiu că avem enorm de lucru, enorm de mult de mers în teritoriu şi trebuie să prezentăm un program credibil despre modernizarea României, despre tot ce înseamnă modernizare, economie, transparenţă şi despre comunitatea maghiară şi păstrarea identităţii comunităţii noastre", a spus liderul UDMR.

Ciolacu, despre proiectul de amânare a parlamentarelor: Momentan nu e supus la vot. Vedem în funcţie de evoluţia pandemiei

”România are nevoie de stabilitate politică”

El a completat că, "după alegerile parlamentare, România va avea nevoie de stabilitate politică".

"De opt ani de zile suntem într-o criză politică şi instabilitate politică permanentă. Acest lucru se poate demonstra cu o singură frază: opt ani, zece guverne.

Ce se poate realiza cu zece guverne în opt ani de zile? Nici măcar să faci nişte proiecte cap-coadă nu poţi, şi nu am vorbit de punerea în practică a acestor proiecte. De aceea, eu cred că pasul următor trebuie să fie o stabilitate politică, fiindcă avem posibilităţi enorme dacă ne gândim la fondurile europene (....), dar care nu vor putea fi cheltuite eficient.

Fără stabilitate politică nu se poate, s-a demonstrat că în opt ani cu zece guverne nu am reuşit să cheltuim din programele operaţionale de infrastructură mare nici jumătate. Dacă nu ai proiecte, UE nu va veni şi nu va face proiecte în locul tău", a declarat Kelemen Hunor.

În plus, în măsura în care stabilitatea politică va depinde de UDMR, atunci "va exista".

"Din punctul nostru de vedere, o majoritate de centru-dreapta ar fi de dorit, dar trebuie să aşteptăm rezultatul alegerilor, până atunci nu putem să spunem mai mult", a adăugat preşedintele UDMR.

Nemulțumiri în USR-PLUS legate de desemnarea candidaților la parlamentare: Șeful USR București respinge acuzațiile

UDMR vrea la guvernare

Întrebat dacă UDMR ar fi interesată să participe la următoarea guvernare, el a răspuns: "Orice partid doreşte acest lucru. Dacă găsiţi un partid care spune că se prezintă la alegeri ca să stea în opoziţie, să puneţi ştampila pe noi, să nu puneţi ştampila pe acel partid.

În politică acesta este scopul, să pui în aplicare programul politic cu care te duci în faţa electoratului, nu este nicio ruşine, dar acest lucru nu înseamnă că vei reuşi după fiecare alegeri să mergi în Executiv".

PNL şi-a anunţat candidaţii pentru diaspora, la alegerile parlamentare

Kelemen Hunor este prezent marţi în Arad pentru a participa la comemorările din Parcul Reconcilierii Româno-Ungare dedicate celor 13 generali ucişi la sfârşitul Revoluţiei de la 1848 - 1849.

Citește și:

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇