Proiect de lege pentru amânarea alegerilor parlamentare pentru 14 martie 2021, depus în Senat. PSD ar susține inițiativa

Proiect de lege pentru amânarea alegerilor parlamentare pentru 14 martie 2021, depus în Senat. PSD ar susține inițiativa
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Deputatul independent Adrian Dohotaru a depus la Senat un proiect de lege care stabilește data alegerilor parlamentare în 14 martie 2021.

Acesta propune ca perioada electorală a alegerilor să înceapă la data de 13 ianuarie 2021 și să rămână valabile mai multe acte și operațiuni electorale întocmite și realizate pentru alegerile ce fuseseră preconizate pentru data de 6 decembrie 2020.

Proiectul lui Dohotaru va fi susţinut de PSD în Parlament, au declarat surse social-democrate pentru News.ro.

Explicațiile deputatului

În expunerea de motive a iniţiativei legislative, Adrian Dohotaru precizează că în Constituție se prevede că alegerile pentru Camera Deputaţilor şi pentru Senat pot fi desfăşurate în cel mult 3 luni de la expirarea mandatului sau de la dizolvarea Parlamentului.

ADVERTISING

”Astfel, în contextul în care mandatul Parlamentului ales în anul 2016 va expira la data de 20 decembrie 2020, rezultă că data limită pentru organizarea următoarelor alegeri parlamentare, în ipoteza în care nu devine incidentă nicio situaţie dintre cele ce conduc la prelungirea de drept a mandatului Parlamentului, conform art. 63 din Constituţie, este data de 14 martie 2021”, arată Adrian Dohotaru, potrivit News.ro.

ADVERTISING

Deputatul independent precizează că actualul context epidemiologic „este caracterizat prin creşterea alarmantă a infectărilor cu noul coronavirus (SARS-CoV-2) atât în România, cât şi în alte ţări din Europa şi din întreaga lume (aşa-numitul „val 2”, mai puternic decât cel iniţial din primăvara anului 2020)”.

„În acest context, a organiza alegerile parlamentare în plină criză medicală înseamnă o încurajare cinică a absenteismului deja răspândit în rândul categoriilor sărace, dar şi o supra-expunere a acestor categorii în faţa riscurilor legate de infectarea cu COVID-19. Săracii României au de ales între a sta acasă, pentru a evita riscul îmbolnăvirii şi a merge la vot, asumând-şi riscuri mult mai mari decât în cazul unei persoane dintr-o categorie socială mai prosperă”, mai indică Dohotaru, în expunerea de motive.

ADVERTISING

Ce spune Zegrean

În 20 decembrie se încheie mandatul actualilor aleși, iar fostul președinte CCR Augustin Zegrean a explicat la Digi24 ce se întâmplă de la acea dată până la organizarea alegerilor.

”Parlamentul rămâne în funcție până la intrarea în funcțiune a noului Parlament. Dar nu se poate modifica Constituția, nu se pot adopta și abroga legi organice. Practic, nu va avea nimic de făcut”, a declarat Zegrean.

CCR a decis că Parlamentul stabilește data alegerilor

În 3 septembrie Guvernul a adoptat o hotărâre care stabileşte că alegerile parlamentare vor avea loc în 6 decembrie. Totodată, a fost stabilit și calendarul tuturor activităţilor legate de alegeri.

Însă pe 27 iulie, Senatul a adoptat ca prim for sesizat proiectul de lege care prevede ca data alegerilor parlamentare să fie stabilită de Legislativ şi nu de către Guvern. În aceeaşi zi, Camera Deputaţilor a adoptat iniţiativa legislativă, ca for decizional.

Ulterior, Klaus Iohannis și Guvernul au atacat legea la CCR, dar Curtea a respins marți sesizarea.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇