Mai mulți membri ai USR-PLUS din filiale importante precum București sau Iași și-au exprimat public nemulțumirea față de modul în care sunt aleși delegații care vor vota candidații alianței la alegerile parlamentare, însă Claudiu Năsui, președintele USR București, respinge acuzațiile și spune că s-a respectat întocmai regulamentul.
Desemnarea candidaților Alianței USR-PLUS la alegerile parlamentare a intrat în linie dreaptă, termenul final pentru stabilirea listelor definitive fiind 11 octombrie, dată prevăzută în Regulamentul intern.
În București, însă, au apărut nemulțumiri legate de modul în care s-au stabilit delegații care vor decide lista candidaților Alianței la Senat și la Camera Deputaților.
Astfel, s-a scris pe Facebook despre lipsa de transparență a procedurilor sau chiar despre faptul că unii membri care au cotizația plătită la zi n-au primit linkul necesar pentru a putea vota delegații. În plus, cei doi co-președinți ai USR-PLUS București, Claudiu Năsui și Vlad Voiculescu (foto), au fost acuzați că au susținut public o anumită listă de delegați, nefiind imparțiali.
Pe de altă parte, au existat și membri care au reclamat faptul că nu s-a știut cine sunt cei cu drept de vot, câți au fost de la USR și câți de la PLUS, dar nici câți au votat, relatează Adevărul.
Vociferări în București:
Contactat luni de Spotmedia.ro, Claudiu Năsui, președintele USR București, a explicat că totul s-a desfășurat conform regulamentului intern și a admis că a susținut public o anumită echipă, lucru perfect normal în opinia sa.
Au votat peste 73% dintre membrii USR și PLUS București
”Votul a fost deschis, fiecare a susținut o listă și au rezultat niște delegați. Exact așa s-a întâmplat la toate alegerile, nu e absolut nicio diferență față de alte alegeri.
Eu și cu Vlad Voiculescu am susținut deschis, transparent și asumat o listă de oameni. Nu am dat-o pe sub mână. Pur și simplu, am zis: ’Ăștia sunt, nu are niciun sens să ne ascundem’.
Întotdeauna am procedat așa în USR eu. Am asumat deschis oamenii cu care sunt în echipă și am îndemnat la susținere pentru ei. Nu mi se pare nimic controversat. Votul a fost online, au votat peste două mii de oameni”, ne-a declarat Claudiu Năsui.
În ceea ce privește acuzația că unii membri cu cotizația plătită la zi n-au putut vota pentru stabilirea delegaților la conferință, Claudiu Năsui a declarat: ”Este fals, este o minciună”.
”Totul s-a petrecut conform protocolului de fuziune între USR și PLUS, și conform regulamentului adoptat de Comitetul nostru Politic și de Comisia lor Națională, în care s-a stabilit exact și cut-off point-ul - cine și până când poate vota. Au votat 2.505 persoane de la USR și PLUS. Asta înseamnă o prezență la vot de 73%. În toate cazurile în care s-a spus că nu s-a putut vota, aceia au primit link. A fost cineva din Secretariatul general central care a trimis link.
Persoanele care nu aveau cotizația la zi au fost singurii membri care n-au putut să voteze – este o cerință din regulament, nu a depins de noi. Regula se va aplica și în celelalte filiale care vor mai avea aceste alegeri: Doar membrii care au cotizația plătită la zi pot să candideze și să voteze”, ne-a precizat șeful USR București.
La această oră s-a încheiat votul pentru stabilirea delegaților din București la conferința la care va fi votată lista de candidați pentru Parlament.
”Lista delegaților a fost trimisă fiecărui membru de partid din București. Secretariatul General lucrează acum ca să fie o platformă cu candidaturile, disponibilă pentru toți membrii, după care o să stabilim și data conferinței. Nu am stabilit încă ziua, avem o dată limită, 11 octombrie, conform regulamentului național de care suntem legați”, a adăugat Claudiu Năsui.
Iar depunerea de candidaturi continuă.
”Încă se mai fac înscrieri. Nu mă ocup eu, Secretariatul General. Cred că va fi disponibilă membrilor, nu neapărat publică, dar nu sunt sigur. Platforma va fi pentru nivel național, acolo vor fi și candidații din alte județe”, a mai precizat co-președintele USR-PLUS București.
În unele organizații județene, USR și-a ales deja candidații la alegerile parlamentare, de exemplu în Prahova, urmând ca lista finală de candidați să se stabilească în baza unui algoritm de repartizare a locurilor între USR și PLUS.