Orban anunţă că PNL va avea 41 de senatori și 95 de deputați. Nu vrea să fie tot el propunerea de premier

Orban anunţă că PNL va avea 41 de senatori și 95 de deputați. Nu vrea să fie tot el  propunerea de premier

Fostul premier Ludovic Orban a reiterat, marți, că PNL se va implica în negocierile pentru formarea unei majorități parlamentare.

Întrebat câte mandate a obținut PNL în urma alegerilor de duminică, Orban a replicat:

41 de senatori și 95 de deputați, dar nu sunt definitive, așteptăm să vedem finalizarea rezultatelor. Mai sunt încă de validat câteva procese verbale. Nu e încă decizia definitivă. Sistemul de repartiție a mandatelor depinde și poți să spui 100% abia după ce ai rezultatele toate”.

Întrebat ce eșec și-a asumat de a plecat de la Palatul Victoria, Orban a spus că a făcut un ”gest de onoare și de demnitate”.

ADVERTISING

”Deci am considerat că este un gest de onoare și de demnitate după aceste alegeri să fac acest gest. Am făcut acest gest exact din motivele pe care le-am explicat în declarația mea publică (...) Decizia este una firească pentru a arăta că nu mă cramponez de decizia de premier, pentru a arăta foarte limpede că am ținut cont de voința exprimată.

Să nu uităm de vocea celor care au tăcut pe 6 decembrie și care nu au venit la vot. România are nevoie de un plan național de dezvoltare care să asigure creșterea calității vieții în următorii 4 ani de zile”, a mai declarat șeful PNL.

Întrebat dacă președintele Klaus Iohannis i-a cerut demisia, Orban a răspuns că decizia este una personală.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Demisia se dă din decizie personală. Este o decizie personală pe care am luat-o eu.

Surse SPOT: Iohannis i-a cerut lui Orban demisia din fruntea PNL, dar fostul premier a preferat sa plece de la Guvern

Orban a mai punctat că partidul pe care îl conduce este într-o comunicare permanentă cu președintele României, care e în parteneriat cu PNL.

De asemenea, jurnaliștii au vrut să știe dacă după discuția de la Palatul Cotroceni cu Iohannis, șeful statului îl mai susține, iată ce a răspuns ex-premierul:

"Nu e vorba de susținere sau nesusținere. Când am luat o decizie, am pus-o în practică".

Șeful liberalilor a adăugat că se gândea la demisie încă dinainte să participe la întrevederea cu Klaus Iohannis.

ADVERTISING

”Cu siguranță”, a dat el asigurări, chestionat pe acest subiect. ”Când am văzut rezultatele votului”, a completat acesta.

”Cel mai important este ce se va întâmpla de acum înainte. Cetățenii români au decis și au votat un Parlament. Există posibilitatea construirii unei majorități parlamentare fără PSD, care să ducă România pe direcția corectă, iar noi, PNL, ne vom implica pentru realizarea acestei majorități”, a mai afirmat fostul prim-ministru.

Orban a mai spus că posibili parteneri pentru guvernare sunt cei de la USR PLUS și chiar UDMR.

Jó napot kívánok, UDMR! Ce facem cu ’Minority safe pack’?

Întrebat dacă Nicolae Ciucă, numit premier interimar luni seară, poate fi mai bun în această funcție decât el, Orban a replicat:

”O să ajungem după discuţii și negocieri să prezentăm și propuneri”.

Primele declarații ale premierului interimar Nicolae Ciucă: Vom continua activitățile privind gestionarea pandemiei și cele economice

Întrebat cu ce legitimitate va purta el negocieri, liderul PNL a spus că, deși partidul nu a câștigat alegerile, are cel mai mare număr de mandate.

”Cum să nu (va purta negocieri – n.red.). cu legitimitatea unei reprezentări parlamentare consistente, chiar dacă nu suntem partidul de pe primul loc. Avem cel mai mare număr de mandate.

Când vom lua o decizie (propunere de premier - n.red.), evident împreună cu președintele Iohannis, va fi anunțată propunerea. Evident că propunerea trebuie testată cu partenerii cu care formăm majoritate parlamentară”, a mai spus Ludovic Orban.

Liderii PNL intră azi în ședință, după demisia lui Orban. Apoi, se întâlnesc cu Iohannis

În fine, el a punctat că nu și-a exprimat intenția de a fi tot el propunere de premier.

”Mi-am depus mandatul de premier și nu sunt (propunere), nu mi-am exprimat această intenție”.

De ce a pierdut Klaus Iohannis alegerile și la ce folosește retragerea lui Ludovic Orban – Interviu


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇