Una dintre cele mai mari stele din Calea Lactee e pe cale să moară. Tocmai a trecut printr-o erupție majoră

Una dintre cele mai mari stele din Calea Lactee e pe cale să moară. Tocmai a trecut printr-o erupție majoră

RW Cephei este una dintre cele mai mari stele din Calea Lactee. Însă ceva s-a întâmplat cu corpul ceresc de o vreme, iar acum oamenii de știință au aflat ce. Se pare că steaua este pe moarte și recent a trecut printr-o erupție majoră.

RW Cephei este atât de mare încât, dacă ar fi plasată în locul Soarelui, diametrul său ar depăși orbita lui Jupiter. A ajuns la astfel de dimensiuni tocmai pentru că se află în etapa finală a existenței sale, sunt de părere oamenii de știință.

Mai mulți astronomi de la Universitatea de Stat din Georgia, SUA, susțin că au reușit să explice o serie de fenomene misterioase care au fost înregistrate recent și care au ridicat numeroase semne de întrebare legat de RW Cephei.

ADVERTISING

Steaua și-a redus luminozitatea cu aproape o treime, asta începând cu luna decembrie 2022, un fenomen catalogat ca extrem de către astronomi. În ultimele zece luni, steaua gigantică a început să își recapete luminozitatea, însă forma sa sferică pare să fi fost alterată, scrie Eurek Alert.

De menționat e că steaua se află la circa 16.000 de ani lumină de noi, suficient de departe pentru a o face extrem de greu de observat chiar și cu cele mai performante telescoape convenționale și tot suficient de departe pentru ca noi să nu fim în pericol în cazul unei viitoare explozii. Iar acestea vor exista cu siguranță și vor fi tot mai puternice.

ADVERTISING

Imaginile surprinse cu CHARA Array, un observator spațial din Georgia, dotat cu șase telescoape diferite care, împreună, acționează ca un uriaș telescop spațial, indică faptul că steaua a trecut printr-o erupție majoră, un nor imens de gaz fiind eliberat în direcția Terrei.

Pe măsură ce norul a început să se răcească, particulele de praf antrenate în această erupție au blocat o mare parte din lumina pe care steaua o emite. Iar pe măsură ce norul începe să se disipeze, RW Cephei revine la luminozitatea sa normală.

ADVERTISING

Astronomii americani sunt de părere că această uriașă erupție nu este decât una dintre numeroasele fenomene de acest gen pe care RW Cephei le-a cunoscut în ultimul secol. Iar acesta este un semn clar că steaua își trăiește ultimele momente. Prin urmare, astfel de episoade se vor repeta până la moartea stelei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇