La 650 de ani lumină de noi, supergiganta roșie Betelgeuse are un comportament atipic. Unul care pare că anunță sfârșitul stelei.
Numai anul acesta, luminozitatea stelei Betelgeuse a crescut cu peste 50%. Sfârșitul unei stele atât de masive, cu o masă de aproape 16 ori mai mare decât cea a Soarelui nostru, va fi marcat de o supernovă și acesta este scenariul și în cazul lui Betelgeuse.
Numai că o echipă de astronomi de la Universitatea din Louisiana, SUA, și de la Institutul de Astrofizică din Heraklion, Grecia, e de părere că altceva se întâmplă acolo, în constelația Orion. Cel puțin pentru moment.
Potrivit oamenilor de știință, realitatea e că Betelgeuse ar fi „înghițit” o stea de dimensiuni mai mici. Ei pleacă de la ideea că sistemele solare care conțin astfel de stele supergigante sunt, în marea lor majoritate, binare. Uneori, deși fenomenul a fost rar observat, cele două stele ajung să se contopească.
Iar asta, în opinia cercetătorilor, ar explica și de ce Betelgeuse este singură în acest moment, scrie Universe Today.
În urma simulărilor computerizate, oamenii de știință au ajuns la concluzia că variațiile de luminozitate ale lui Betelgeuse pot fi date de faptul că a înghițit steaua care i-a fost companion.
Și mișcarea stelei, mult accelerată (dacă Soarele se rotește cu aproape doi kilometri pe secundă, Betelgeuse o face cu 5,5 kilometri pe secundă) poate fi tot un rezultat al înghițirii stelei mai mici, mai spun oamenii de știință.
Indiferent dacă această ipoteză este sau nu adevărată, realitatea e că destinul lui Betelgeuse va fi același. Mai devreme sau mai târziu tot se va transforma într-o supernovă.