Oamenii de știință au reușit să obțină cea mai bună imagine a celebrei stele R136a1, cea mai grea stea din Universul cunoscut, localizată în Marele Nor al lui Magellan, o galaxie vecină cu Calea Lactee.
Imaginea obținută este atât de calitativă, fără precedent, încât oamenii de știință au putut chiar să-i estimeze masa, ceea ce are consecințe profunde nu doar asupra modului în care înțelegem stelele, dar și a felului în care percepem Universul, ca un întreg, scrie IFL Science.
Dacă până acum se credea că steaua are de 320 de ori masa Soarelui, acum oamenii de știință sunt convinși că aceasta are de 170 – 230 de ori masa acestuia. Chiar dacă noile estimări micșorează masa stelei, R136a1 rămâne la fel de impresionantă.
Studiul, publicat în The Astrophysical Journal, mai vine cu o concluzie: poate că stelele extrem de masive sunt mai rare decât se anticipase până acum.
În timp ce stelele ”comune”, așa cum e Soarele, trăiesc miliarde de ani, stelele masive mor tinere, ca supernove. Și nu lasă nimic în urmă, nici măcar o gaură neagră. Întreaga stea e distrusă în explozie, straturile sale transformându-se în elemente mai grele decât hidrogenul sau heliul, care se împrăștie prin Univers.
Suntem aici tocmai pentru că stelele masive din trecut au parcurs acest stadiu. Suntem făcuți din aceste elemente, a mai explicat autorul studiului.