Spălatul pe dinți protejează de pneumonie - studiu

Spălatul pe dinți protejează de pneumonie - studiu

Spălatul zilnic pe dinți ne poate feri de pneumonie, mai cu seamă dacă suntem internați în spital, arată un nou studiu.

Cercetarea, realizată de oameni de știință de la Brigham and Women’s Hospital din Boston, se bazează pe datele obținute din 15 studii clinice, care au implicat peste 2.700 de pacienți.

Oamenii de știință au descoperit că pacienții care se spălau pe dinți zilnic au avut rate mai mici de pneumonie dobândită în spital, comparativ cu cei care nu procedau la fel.

Pneumonia dobândită în spital este o infecție pulmonară comună și potențial mortală, în special pentru pacienții aflați în stare critică, scrie Science Alert, care citează un raport publicat de JAMA Internal Medicine.

ADVERTISING

În timp ce spitalele fac deja eforturi pentru a preveni răspândirea agenților patogeni, încorporarea periajului dentar în îngrijirea pacienților, în special a celor care se află sub ventilație, ar putea fi o modalitate simplă de a reduce cazurile de pneumonie, care, din păcate, nu sunt deloc o raritate în spitale.

Studiul a constatat, de asemenea, că periajul zilnic al dinților a fost asociat cu șederi mai scurte în spital și cu mai puține zile de ventilație pentru pacienții aflați la terapie intensivă.

ADVERTISING

Cu toate acestea, periajul de trei sau mai multe ori pe zi nu a adus beneficii suplimentare.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇