Dieta vegană îmbunătățește sănătatea inimii în doar 8 săptămâni

Dieta vegană îmbunătățește sănătatea inimii în doar 8 săptămâni

Un nou studiu se adaugă pe lista celor care afirmă că o dietă vegană e mai sănătoasă pentru organism. De această dată, oamenii de știință au arătat că o astfel de alimentație poate îmbunătăți sănătatea inimii, și asta în doar 8 săptămâni.

Studiul efectuat pe 22 de perechi de gemeni identici sănătoși, dintre care unii au urmat o dietă vegană, iar restul o alimentație sănătoasă, constând în legume, fructe, cereale integrale, nuci și semințe, însă care conținea și carne, a arătat că primii au prezentat niveluri mai scăzute de insulină, o greutate mai mică și niveluri reduse ale unei proteine asociate cu bolile de inimă și accidentele vasculare cerebrale.

ADVERTISING

Și asta după numai două luni, scrie Science Alert, care citează un raport publicat de JAMA Network Open.

Pe parcursul cercetării, ambele grupuri au primit mese special pregătite pentru micul dejun, prânz și cină, precum și instrucțiuni stricte în ceea ce privește gustările.

În ultima parte a experimentului, participanții au trebuit să își continue dieta, dar au fost responsabili de planificarea propriilor mese, de cumpărături și de gătit. Au respectat însă în continuare regimul alimentar.

Deși ambele grupuri au prezentat îmbunătățiri în ceea ce privește sănătatea cardiovasculară, subiecții care au urmat dieta bazată pe plante au avut cele mai mari îmbunătățiri.

ADVERTISING

Aceștia au înregistrat o reducere de 20% a nivelului de insulină și o scădere a colesterolului lipoproteic cu densitate scăzută (LDL-C), cunoscut în mod obișnuit sub numele de colesterol „rău”. Nivelurile de LDL-C au scăzut de la 110,7 la 95,5 mg/dL în grupul vegan, comparativ cu 118,5 la 116,1 mg/dL în grupul omnivor.

De menționat că în rândul subiecților care au urmat dieta vegană s-a observat o scădere a nivelului de vitamina B12, așa cum era de așteptat. Cu toate acestea, această scădere nu a fost considerată semnificativă. Totuși, trebuie luată în considerare și durata mică a studiului.

ADVERTISING

Este important de menționat că o dietă strict vegetală poate fi o provocare în ceea ce privește obținerea anumitor nutrienți esențiali, cum ar fi B12. Persoanele care adoptă o dietă vegană sunt adesea sfătuite să ia suplimente pentru a remedia această potențială deficiență.

Pe de altă parte, însă, la subiecții care s-au hrănit vegan s-a observat creșterea numărului de bacterii intestinale și reducerea pierderii de telomeri, care ajută la încetinirea îmbătrânirii organismului.

Studiile anterioare au demonstrat deja că o dietă vegană are beneficii care se extind dincolo de sănătatea inimii. Acestea includ pierderea în greutate, scăderea tensiunii arteriale și un risc mai mic de diabet și probleme cardiace.

Chiar și încorporarea mai multor alimente pe bază de plante în alimentație poate avea avantaje, spun specialiștii.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇