Multă lume crede că un pahar de vin roșu are efecte benefice asupra sănătății. Studii anterioare au arătat că vinul consumat cu moderație este asociat cu un risc redus de boli cardiovasculare, diabetul de tip 2 și cancerul, dar și cu creșterea speranței de viață. Dar încă nu e cazul să scoateți tirbușonul din sertar.
O meta-analiză din 2023 publicată în jurnalul științific JAMA Network Open care a urmărit obiceiurile de consum ale unui eșantion de aproape 5 milioane de persoane a arătat că o cantitate mică de alcool (cam două pahare) pe zi nu a avut o legătură semnificativă cu creșterea riscului de deces, dar acesta urcă în cazul unor cantități zilnice mai mari.
Cu toate acestea, Organizația Mondială a Sănătății a subliniat în luna ianuarie: "Niciun nivel de consum de alcool nu este sigur pentru sănătate."
De altfel, ONU a plasat alcoolul în cel mai mare grup de risc de cancer, alături de azbest, radiații și fumat, considerându-l o substanță toxică ce poate provoca cel puțin șapte tipuri de cancer, inclusiv de sân și de colon.
"Mai mult, nu există studii care să demonstreze că potențialele efecte benefice ale consumului redus și moderat asupra bolilor cardiovasculare și diabetului de tip 2 depășesc riscul de cancer asociat cu aceleași niveluri de consum de alcool la consumatorii individuali", potrivit OMS.
Și, totuși, vinul roșu este considerat cea mai sănătoasă opțiune din spatele barului. Experții consultați de Yahoo!Life analizează prejudecățile despre această populară băutură alcoolică.
Paradoxul francez care a clădit o viziune greșită
"Ideea că a bea un pahar de vin roșu ar avea beneficii pentru sănătatea inimii se bazează pe un episod din 1991 al emisiunii '60 Minutes' în care Morley Safer (jurnalist canadiano-american care a lucrat pentru CBS, - n.red.) a pomenit de 'paradoxul francez'", spune Heather Hausenblas, fondatoareaa Wellness Discovery Labs și cercetătoare specializată în psihologie medicală.
"Paradoxul francez" este un termen creat de oamenii de știință, bazat pe concepția că francezii pot urma o dietă bogată în grăsimi și să bea vin roșu, dar să aibă, totuși, un nivel redus de boli cardiovasculare în comparație cu americanii. Safer a sugerat că vinul roșu ar putea ajuta la eliminarea grăsimii din corp.
"După ce acel episod a fost transmis, vânzările de vin roșu au explodat", menționează Hausenblas.
Însă această teorie are câteva puncte vulnerabile, precizează Jessica Marcus, nutriționist și proprietarul Veda Nutrition: "În primul rând, studiile care sprijină ideea că alcoolul este benefic sunt bazate pe date observaționale. E foarte greu să tragi concluzii cauzale cu aceste tipuri de studii, deoarece există prea multe variabile de confuzie sau alți factori potențiali care ar putea fi responsabili pentru rezultate", spune ea.
E ca și cum ai spune că dacă locuiești în Colorado ai un risc mai mare să-ți rupi piciorul decât dacă trăiești în Arizona, spune Marcus: "Totuși, sunt probabil mai mulți oameni care schiază în Colorado decât în Arizona, iar schiorii sunt mai predispuși să-şi rupă piciorul decât cei care nu schiază. Aceasta este o variabilă care provoacă confuzie."
Hausenblas și Marcus enumeră mai mulți factori variabili în paradoxul francez: consumul mai mic de zahăr al francezilor, consumul mai mare de fructe și legume, faptul că aceștia merg mai mult pe jos, rata mai mică a obezității și legăturile sociale mai puternice decât ale americanilor.
"Și pentru ca imaginea să fie și mai complicată, există dovezi că medicii francezi au subraportat bolile de inimă de-a lungul anilor. Acum se cunoaște și că multe dintre studii au legătură cu industria alcoolului, ceea ce ridică clar întrebări asupra validității lor", a spus Marcus.
Cum rămâne cu antioxidanții din vinul roșu?
Resveratrolul - substanța prezentă în strugurii roșii și în vinul roșu - acționează întocmai cum o fac antioxidanții, contribuind la protejarea organismului de acțiunea radicalilor liberi, care pot degrada celulele, ducând la afecțiuni cronice precum bolile cardiovasculare și cancer.
Această idee a contribuit la promovarea în continuare a beneficiilor pentru sănătate ale consumului unui pahar de vin roșu, în timp ce alte băuturi spirtoase sunt etichetate drept răsfăț și chiar vicii, spun experții.
"Însă dovezile care sugerează că vinul roșu ajută la prevenirea bolilor de inimă sunt destul de slabe", spune Marcus. "Studiile pe resveratrol au fost făcute pe șoareci și ar trebui să bei atât de mult vin roșu ca să obții cantitatea terapeutică - peste 100 de pahare! — că în mod clar nu este un argument viabil."
Hausenblas subliniază că alte alimente conțin resveratrol, inclusiv afine, merișoare, alune, fistic și ciocolată neagră. "Și dacă arunci o privire la unele dintre suplimentele care conțin resveratrol, majoritatea nici măcar nu conțin struguri", explică ea. Resveratrolul din suplimente provine din troscot japonez, spune Hausenblas, "dar este mai atrăgător și mai romantic să spui că provine din vin roșu".
De ce e atât de bine văzut (și consumat) vinul roșu
Din punct de vedere psihologic, oamenilor le place "100%" să li se spună că obiceiurile lor aparent proaste sunt bune pentru ei, notează Hausenblas. Marcus e de acord: "În primul rând, este cu siguranță convenabil și se potrivește cu o cultură americană care apreciază alcoolul. În plus, industria alcoolului este o afacere mare, așa că banii de promovare curg", spune ea.
Piața mondială a vinului roșu a depășit 92 de miliarde de dolari în 2022 și se estimează că va atinge aproape 143 de miliarde de dolari până în 2030.
Marcus se întreabă dacă cercetările recente privind consecințele negative asupra sănătății ale consumului de alcool vor schimba această tendință: "În timp ce studiile care indică riscuri mai mari de cancer sunt îngrijorătoare, mă întreb dacă oamenii au nevoie doar de mai multe dovezi pentru a fi convinși să se dezbare de un obicei care a fost atât de adânc înrădăcinat în cultura noastră."
În schimb, Hausenblas crede că aureola sănătății vinului roșu - laolaltă cu așteptarea, dacă nu chiar și presiunea, de a comanda vin, bere sau un cocktail în anumite contexte sociale - ar putea să dispară încet.
"Chiar și un pahar de vin roșu îți perturbă somnul și simt că începem să ne schimbăm și să înțelegem că orice tip de alcool nu este cu adevărat bun pentru noi. Cred că valul se schimbă, dar tot va dura ceva timp", apreciază ea.
T.D.