Inteligența artificială va fi coșmarul escrocilor: Algoritmul care depistează vinul falsificat

Inteligența artificială va fi coșmarul escrocilor: Algoritmul care depistează vinul falsificat
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Un program de învățare automată folosit pentru a analiza compușii dintr-o sticlă de vin poate indica cu precizie podgoria din care provine băutura.

Cei care falsifică vinul vor fi avea un adversar redutabil – inteligența artificială. Cercetătorii au antrenat un algoritm pentru a detecta originile vinurilor pe baza analizelor chimice, iar rezultatele sunt peste așteptări.

Oamenii de știință au folosit un program informatic de învățare pentru a distinge vinurile pe baza diferențelor subtile din concentrațiile de compuși, ceea ce a permis identificarea originii unei băuturi nu doar într-o regiune viticolă anume, ci chiar în podgoria din care au fost culeși strugurii, relatează The Guardian.

ADVERTISING

"Există o mulțime de fraude cu vin, cu oameni care fac niște prostii în garaj, imprimând etichete și vânzându-l cu mii de dolari. Noi arătăm pentru prima dată că, cu tehnicile noastre chimice, găsim diferența", a spus Alexandre Pouget, profesor la Universitatea din Geneva, Elveția.

Pentru a antrena programul, cercetătorii au folosit cromatografia de gaze, tehnică utilizată pentru a analiza 80 de vinuri produse în peste 12 ani în șapte crame din regiunea franceză Bordeaux. Tehnica este folosită de regulă în laboratoare pentru a identifica și separa compușii pe care îi conțin vinurile.

În loc să încerce să depisteze compușii individuali care disting un vin de altul, algoritmul ia în calcul toate substanțele chimice detectate în vin pentru a determina cea mai clară semnătură pentru fiecare. Programul afișează rezultatele pe o grilă bidimensională, unde se grupează vinurile cu semnături similare.

ADVERTISING

"Primul lucru pe care l-am văzut și care ne-a atras atenția este că există grupuri care corespund unei anumite podgorii. Asta le-a spus imediat că există o semnătură chimică specifică fiecărei crame (…). Este modelul general de concentrații al multor molecule care distinge o podgorie. Fiecare este o simfonie: nu există o singură notă care să le deosebească, este întreaga melodie", a spus Pouget.

Rezultatele oferite de programul informatic au indicat exact domeniile viticole de unde proveneau vinurile - trei podgorii se aflau la nord de râul Dordogne, în timp ce patru domenii erau situate la vest de râul Garonne.

Un cumul de factori, de la struguri și sol la microclimat și procesul de vinificație, influențează concentrațiile de compuși găsiți în vinuri la fiecare cramă. Programul a urmărit vinurile până la cramă cu o precizie de 99%. În schimb, la criteriul de identificare a vinului a avut o acuratețe de cel mult 50%.

ADVERTISING

Cercetarea care va fi publicată în Communications Chemistry arată că programul de învățare computerizată ar putea ajuta la anchetarea fraudelor confirmând dacă vinul corespunde cu ceea ce scrie pe etichetă.

Falsificarea vinurilor provoacă în Europa pierderi de 3 miliarde de euro anual, iar cazurile recente au scos în evidență amploarea rețelelor infracționale implicate în acest sector.

La începutul anului, membrii unei grupări au fost condamnați pentru că au adus cisterne cu vin spaniol de masă în Franța pentru a-l vinde drept vin franțuzesc. Frauda s-a derulat de-a lungul mai multor ani, iar autoritățile suspectează că a implicat echivalentul a aproape 5 milioane de sticle, dintre care unele au fost reambalate ca vin de Bordeaux.

Deși depistarea fraudelor este principala aplicație a programului, Pouget spune că acesta ar putea fi folosit și pentru monitorizarea calității vinului în timpul procesului de producție, pentru ca producătorul să-și dea seama că acesta este bine amestecat. "Amestecarea vinurilor este pasul cheie în a face Bordeaux și șampanie grozave. Până acum, acest lucru este făcut de câțiva producători care sunt plătiți cu o avere pentru abilitățile lor. Având astfel de instrumente, ar fi mult mai ieftin să faci amestecuri grozave, ceea ce le-ar aduce beneficii tuturor", a spus autorul studiului.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇