Secretele unui vin de calitate – Cum poți face din vinul de casă una din cele mai rafinate băuturi

Secretele unui vin de calitate – Cum poți face din vinul de casă una din cele mai rafinate băuturi
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Vinul este una din licorile cele mai apreciate. Mulți consumatori îndrăgostiți de această băutură o pun în aceeași categorie cu alte alimente care aduc beneficii sănătății. Poate că lucrurile sunt mai degrabă metaforice atunci când se aduc în discuție efectele asupra sănătății, dar cert este că o masă selectă se va bucura mereu de compania unui vin bun.

Dacă obișnuiești să-ți prepari propriul vin, cu siguranță ai tehnica proprie și te ocupi de acest lucru cu mare sârguință. Până la urmă, când vine vorba de vinul făcut de tine, știi exact ce bei. Cu toate astea vinul din comerț, în special cel mai piperat la preț, pare să dețină un rafinament aparte. Cu siguranță poți obține și tu acel aspect gust delicat al vinului și aroma deosebită la care tânjești dacă te folosești de secretele prelucrării vinului.

ADVERTISING

Iată cum poți face din vinul de casă una din cele mai rafinate băuturi punând în practică secretele prelucrării unei băuturi de calitate

Prepararea mustului

Atunci când pregătești strugurii pentru stoarcere, aceștia trebuie puși într-un zdrobitor bun sau într-o presă cu eficiență mare. Viata-la-tara.ro îți pune la dispoziție echipament și zdrobitor de fructe performant care îți poate face tot procesul mult mai simplu. Un lucru pe care foarte puțină lume îl ia în considerare înainte de a stoarce strugurii este faptul că partea lemnoasă a ciorchinelui vine și ea cu aroma proprie. Dacă vrei ca mustul să fie cât mai pur, ciorchinii trebuie dezbobați. Doar boabele strugurilor vor fi stoarce ulterior.

ADVERTISING

Prelucrarea în primele luni

Mustul trebuie stocat în butoaie încăpătoare de sticlă sau lemn după stoarcere. Recipientul în care așezi mustul este, însă, de o importanță colosală. În procesul de fermentare, recipientul poate potența aroma produsului final. Cele mai bune recipiente sunt cel din lemn de dud, stejar sau salcâm, din acest punct de vedere. Pentru aerisirea corectă a vinului în procesul de fermentare este indicat să folosești un dop cu orificiu, la care să atașezi un furtun. Celălalt capăt al furtunului trebuie lăsat alături, într-un vas cu apă.

ADVERTISING

Stocarea vinului

Când vinul și-a încheiat perioada de fermentare trebuie extras din recipientul inițial. pe fundul vasului va rămâne un strat destul de gros de reziduuri ce necesită a fi îndepărtate. În caz contrar, aceste reziduuri vor acri vinul de casă. Produsul final se stochează într-un recipient de sticlă, preferabil, foarte curat și se „asezoneaza” cu sulfiți. Aceștia sunt necesari pentru păstrarea vinului o perioadă îndelungată și participă la rafinarea savorii finale, așa că nu îți face griji de zvonurile toxicității sulfiților. După cum bine știi acum, sunt doar zvonuri!

În concluzie, vinul de casă poate primi o valoare excepțională dacă prelucrarea sa este corectă. De la modul de stoarcere al strugurilor și până la recipientele de păstrare a produsului final, totul are o importanță deosebită. Dacă până acum te-a îngrijorat ideea sulfiților și ai refuzat să îi adaugi în vinul tău, acum știi că acest element este foarte util în păstrarea licorii și îți va fi un aliat de încredere. De asemenea, nu uita să folosești doar recipiente de calitate și instrumente cât mai curate.