Cum asociem mâncarea cu vinul potrivit

Cum asociem mâncarea cu vinul potrivit

Nu e un secret pentru nimeni că mâncarea și vinul se completează în mod armonios, însă avem destule multe semnale că unora nu le reușește chiar pe deplin. De cele mai multe ori, se întâmplă așa pentru că vinul ales nu este foarte potrivit cu mâncarea alături de care este servit și astfel își anulează reciproc gustul și aroma.

Vei vedea că nu este deloc dificil să faci asocierea potrivită, dacă vei ține cont de recomandările următoare. 

„Asortează” culoarea vinului la cea a cărnii

Una dintre regulile elementare de asociere a mâncării cu vinul potrivit cere ca alături de carnea roșie să fie servit întotdeauna vin roșu, iar alături de carnea albă, vin alb. Prin urmare, orice fel de mâncare pa bază de carne de vită, porc, oaie, vânat se va servi obligatoriu alături de un vin roșu.

ADVERTISING

De cealaltă parte, felurile pe bază de carne de pui, pește sau fructe de mare merg perfect cu un vin alb.  Dacă tocmai de gândeai să prepari un meniu mai ușor, pe Winedeals.ro, găsești o gama diversă de vinuri albe, numai bune de savurat alături de astfel de companie.

Pe cât de grasă mâncarea, pe atât de greu vinul

Cu împărțirea pe culori lucrurile sunt foarte simple, însă trebuie să nu uităm că vinurile  albe și roșii pot fi mai slabe sau mai robuste. Când vine vorba despre robustețe, ne referim în general la vinurile roșii, a căror „greutate“ este dată de cantitatea de tanin.

În cazul vinurilor albe, gustul este cel care face diferența, mai precis cantitatea de zaharuri. Astfel, la mâncărurile mai grase merge un vin sec în timp ce la preparatele mai ușoare se bea un alb demisec.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Mâncărurile cu adevărat grase sunt cele pe bază de carne roșie, despre care am aflat mai devreme că se consumă cu vin de aceeași culoare. În acest caz, cu cât mâncarea este mai grasă și mai condimentată, cu atât vinul trebuie să fie mai greu, adică să aibă un conținut mai ridicat de tanin.

Vinul și mâncarea, din aceeași regiune

O altă regulă nescrisă a servirii vinului la masă cere ca acesta să fie din aceeași regiune sau măcar aceeași țară din care provine felul de mâncare din farfurie. Dacă în cazul mâncărurilor de sorginte străină se acceptă ca vinul să fie cel puțin din aceeași țară, pentru mâncărurile românești trebuie musai un vin din aceeași regiune.

ADVERTISING

Spre exemplu, alături de o plachie gătită ca-n Deltă merge cel mai bine un vin de Murfatlar sau orice vin alb din Colinele Dobrogei, în timp ce o tochitură moldovenească „strigă“ după un vin de Panciu sau de Odobești.

Vinul potrivit, în funcție de gustul mâncării

Contrar ordinii de servire la masă, vom începe cu desertul pentru că aici lucrurile sunt foarte simple: alături de dulciuri se beau tot vinuri dulci, de preferat cu un gust mai accentuat decât desertul în sine.

Mâncărurile sărate merg bine tot cu vinuri dulci sau demidulci, însă la fel de potrivit este și un spumant a cărui aciditate diminuează gustul sărat.

În ceea ce privește mâncărurile acre, cele mai potrivite sunt vinurile albe seci.

Nu uita de spumant

Deși le-am amintit în trecere, nu putem să nu alocăm un capitol special și vinurilor spumante. Acestea nu trebuie să lipsească din meniu dacă este vorba despre o masă festivă, organizată pentru a sărbători ceva sau pe cineva, ori pentru a marca un eveniment important.

Spumantele brute se pot servi alături de brânzeturi, caviar, fructe de mare, iar cele demidulci merg cu salate de fructe, plăcinte și prăjituri cu cremă de fructe. Mai există și spumante dulci, ideale pentru desert, dar și alături de unele sortimente de brânzeturi sărate.

Acestea sunt cele mai importante sfaturi de care trebuie să ții cont pentru a face întotdeauna asocierea perfectă între mâncarea din farfurie  și vinul din pahar.