În plină criză de securitate, premierul Moldovei vine la București

În plină criză de securitate, premierul Moldovei vine la București
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, merge miercuri, 1 martie, în prima sa vizită peste hotare care va fi în România. Vizita are loc într-un context foarte tensionat pentru ţara de peste Prut.

Chiar marţi pro-rușii au făcut miting la Chișinău împotriva Guvernului şi s-a scandat „Jos, Maia Sandu!” (Foto&Video)

Dorin Recean va avea întrevederi la Palatul Cotroceni cu preşedintele României, Klaus Iohannis, la Palatul Victoria cu omologul său Nicolae Ciucă, iar la Palatul Parlamentului are programate întâlniri bilaterale cu Alina Gorghiu, şefa interimară a Senatului, şi cu Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor.

ADVERTISING

Premierul va fi însoţit de vicepremierul Dumitru Alaiba, ministru al Dezvoltării Economice şi Digitalizării, de ministrul Infrastructurii, Lilia Dabija, precum şi de ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, şi secretarul general al Guvernului, Artur Mija.

„Oficialii vor discuta subiecte de pe agenda bilaterală pentru aprofundarea relaţiei bilaterale, cu accent pe recuperarea economică şi dezvoltarea cooperării domeniul energetic, dar şi dezvoltarea proiectelor de infrastructură”, menţionează comunicatul Chişinăului.

La ora 12:15, prim-miniştrii Dorin Recean şi Nicolae Ciucă au programate declaraţii de presă.

ADVERTISING

Programul premierului Republicii Moldova la Bucureşti mai cuprinde o întrevedere cu Majestatea Sa Margareta, custodele Coroanei române, precum şi discuţii cu membrii Camerei de Comerţ şi Industrie româno-germane.

Delegaţia moldoveană va participa şi la un eveniment festiv la Ambasada Republicii Moldova la Bucureşti, organizat cu ocazia Zilei Mărţişorului.

Vizita premierului Dorin Recean în România intervine la câteva zile după ce Maia Sandu a fost, la rândul ei, la Bucureşti.

ADVERTISING

Dorin Recean, fost consilier prezidenţial pe teme de securitate şi fost ministru de Interne, a fost învestit premier al Republicii Moldova la 16 februarie, la nici o săptămână după ce fostul premier Natalia Gavriliţa şi-a anunţat demisia.

Dorin Recean a schiţat trei direcţii mari ale programului său de guvernare: măsuri anticorupţie, investiţii şi securitate.

Moldova, pe muchie de cuţit

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat recent că Rusia intenționează să folosească sabotori străini pentru a destabiliza conducerea țării sale, a opri aderarea acesteia la Uniunea Europeană și a o folosi în războiul împotriva Ucrainei.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat anterior că țara sa a descoperit un plan rusesc "pentru distrugerea Moldovei". Câteva zile mai târziu, Guvernul Republicii Moldova a demisionat.

Moldova a expulzat luni doi cetățeni străini care au adunat informații despre clădirile guvernamentale și infrastructura critică, pentru o rețea conspirativă. Aceștia erau antrenați în activități de culegere de date și informații pentru punerea în aplicare a unui plan de destabilizare a situației interne din țară, "cu provocarea schimbării prin violență a orânduirii constituționale a Republicii Moldova".

Acțiunea a survenit la mai puțin de o săptămână după ce autoritățile de la Chișinău au depistat o rețea de spionaj formată din moldoveni care primeau bani de la o ţară străină pentru a răsturna conducerea de la Chişinău. Ei acţionau încă din 2020, iar în acest interval “au incitat la ură și au recrutat participanți la proteste violente".

Pe fondul situației tensionate din Republica Moldova, compania aeriană Wizz Air a anunţat luni că suspendă toate zborurile către și dinspre Chișinău din cauza riscului de securitate.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇