Jurnal de război – reticențele occidentale vor arunca în aer barajul de la Nova Kakhovka

Jurnal de război – reticențele occidentale vor arunca în aer barajul de la Nova Kakhovka

Generalul Surovikin vrea să ,,înghețe” frontul ca să ierneze în liniște

În Lugansk wagnerii lucrează febril la o linie de fortificații ca să se asigure că o ofensivă ucraineană va putea fi respinsă.

La centrala nucleară de la Zaporojie rușii amenință cu un incident nuclear ca să sperie ucrainenii și să zădărnicească orice atac.

În Herson au minat hidrocentrala de la Nova Kahkovka amenințând cu inundarea zonei ca să nu fie umiliți de ucraineni și să se poată retrage de pe malul drept al Niprului.

Deși eu cred că rușii doar amenință cu aruncarea în aer a barajului. Rușii vor să fie lăsați să se retragă fără pierderi, iar armata ucraineană nu se înghesuie să bombardeze podurile militare făcute de ruși peste fluviu, pentru că nu vor să intre în paradigma luptelor de stradă prin Herson.

Rușii sunt în defensivă pe tot frontul și tot ce-și poate dori acum generalul Surovikin este să se baricadeze în teritoriile ocupate în așteptarea iernii.

ADVERTISING

Nu știu dacă iarna va face bine soldatului rus, ce știu este că soldații ucraineni sunt mai bine echipați și vor mai fi și bine antrenați prin grija UE.

Ce mai cred este că marea sperietură cu nenorocirea ce va veni la iarnă în Europa, amplificată de cozi de topor, idioți utili sau, pur și simplu, fricoși de serviciu se va dovedi a fi mai mult propagandă decât realitate.

Europa nu va îngheța, va trebui în schimb să lupte cu prețurile, asta va fi cea mai mare problemă. Dar, dacă ,,temporar” prețul la gaz va fi înghețat, s-ar putea ca și asta să nu fie un văl negru, ci unul cu diferite nuanțe de gri. Iar dacă livrările de arme vor continua în același ritm, iernatul soldaților generalului Surovikin se va dovedi greu de făcut.

Armata rusă are nevoie de o perioadă de relativă liniște ca să se regrupeze, să se reorganizeze, să se aprovizioneze.

Iar armata ucraineană vrea să profite de avantajul ei tactic înaintând metodic și pregătind o ofensivă ca să mai obțină o victorie până vine iarna. Hersonul ar fi o astfel de victorie pentru ucraineni, pentru ruși ar fi prețul necesar pentru a stabiliza frontul.

De ce nu bombardează ucrainenii infrastructura electrică din Crimeea și Bolgorod?

Tactica Occidentului de a nu furniza Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune s-a dovedit a fi păguboasă.

După ce Iranul a vândut 2.400 de drone sinucigașe Rusiei, acestea împreună cu rachetele Iskander au distrus 40% din infrastructura de generare și transport a energiei electrice din Ucraina.

Cum rușii nu știu decât de frică, cum ei nu înțeleg decât limbajul forței, limitarea armamentului ucrainean de a lovi ținte din Crimeea și reticența de pension a Occidentului ca Ucraina să nu atace teritoriul rus au provocat acest dezastru.

E război și Rusia trebuie să simtă că e război, ucrainenii ar trebui să lovească în contrapartidă ținte din infrastructura energetică a Crimeii sau a regiunilor care se învecinează cu Harkov și Donețk. Ca să facă asta, SUA ar trebui să livreze rachete Himars cu bătaie la 300 de km, ca rușii să afle că nu sunt în siguranță nicăieri în zonele anexate. 

Dacă nu va fi o astfel de ripostă, rușii au câștigat deja bătălia pentru iarnă.

Linii roșii au numai rușii, noi de nu avem?

Ne tot amăgim cu teoria că nu trebuie să inflamăm Rusia și să întrăm în conflict militar cu ea. La naiba, suntem în conflict chiar dacă în Europa nu trag kalașnikoavele ci doar ne perpelim de grija prețurilor energiei. Iar NATO este o organizație militară defensivă. Bun, o ripostă la atacurile rușilor nu ar fi altceva decât o măsură defensivă, dacă asta ar gâdila plăcut urechile politicienilor.

Rușii au o grămadă de linii roșii, unele mai incorecte decât altele, iar noi, occidentalii, avem doar reticențe și rețineri, iar rușii se folosesc de ele.

Aș zice că modul nostru civilizat de a purta războiul este total în defavoarea noastră și a Ucrainei.

Modul nostru de respecta reguli pe care noi ni le-am impus și care nu fac nici cât o ceapă degerată pentru ruși subminează capacitatea de luptă a armatei ucrainene.

Ar fi necesar ca să avem și noi liniile noastre roșii și să le spunem tare și apăsat: Flăcăi, dacă mai bombardați infrastructura electrică a Ucrainei vom livra rachete cu rază lungă de acțiune care să lovească teritoriul vostru.

Flăcăi amețiți de votcă, dacă aruncați în aer barajul de la Nova Kakhovka vom livra avioane MIG poloneze armate ucrainene.

Flăcăi, dacă aruncați vreo bombă atomică în Marea Neagră, ne mutăm portavioanele acolo și nu mai zburați peste valurile ei.

Flăcăi, dacă trimiteți focoase nucleare în Belarus, facem praf Kaliningradul.

Și, dacă chiar vreți să loviți cu rachete nucleare tactice, vom bombarda armata voastră din Ucraina de se va alege praful și pulberea de ea.

Știu că riscurile sunt mari, dar mai știu că Putin înțelege doar un astfel de limbaj. Dacă Kremlinul supralicitează chestiunea cu arma nucleară, în contrapartidă SUA și NATO ar trebui să supraliciteze posibilitatea unei lovituri militare limitate în Ucraina.

Dacă o bombă rusă aruncată în Ucraina nu va opri războiul și nu va aduce o victorie rusă, o lovitură armată a Occidentului, chiar cu caracter limitat, sau o serie de lovituri chirurgicale vor întoarce soarta luptelor în favoarea Ucrainei.

Deci Rusia ar pute fi pusă în situația de a cugeta dacă mai umblă prin Ucraina cu teroarea și cu nucleara la purtător sau poartă un război mai civilizat și zilele ce vor veni vor fi clare și predictibile pe front.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇