Șeful Gazprom spune că oraşe întregi din Europa ar putea îngheţa la iarnă, iar Putin ademenește UE: "Trebuie doar să deschidă robinetul"

Șeful Gazprom spune că oraşe întregi din Europa ar putea îngheţa la iarnă, iar Putin ademenește UE: "Trebuie doar să deschidă robinetul"

Moscova își declară disponibilitatea de a livra în continuare gaze naturale către Uniunea Europeană. În timp ce directorul gigantului energetic Gazprom se arată preocupat de șansele de supraviețuire ale Europei în lipsa gazelor rusești, Vladimir Putin face o ofertă tentantă (zice el).

Directorul general al Gazprom, Aleksei Miller, a avertizat Europa asupra consecințelor renunțării la gazele naturale exportate de Rusia, arătând că „nu există nicio garanție” că Europa va supraviețui bazându-se doar pe capacitatea actuală de stocare.

ADVERTISING

"Iarna poate fi relativ caldă, dar o săptămână sau chiar cinci zile va fi anormal de rece și este posibil ca orașe și teritorii întregi, Doamne fereşte, să înghețe. În zilele de vârf de cerere de la iarnă, Europei i-ar putea lipsi aproximativ 800 de milioane de metri cubi de gaz natural pe zi sau o treime din consumul total", a spus Miller.

El a vorbit la Forumul Energetic de la Moscova despre gazele stocate în depozitele subterane ale Germaniei, care vor ajunge doar pentru două luni, cel mult două luni și jumătate.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Depozitele europene de gaze sunt în prezent 91% pline, estimările cele mai pesimiste sugerând că vor fi la 5% din capacitate în luna martie, a adăugat el.

Berlinul și Uniunea Europeană ar trebui să dea un semn și să răspundă dacă sunt interesate de repararea gazoductului, mai spune Miller.

Șeful Gazprom a precizat că repararea gazoductelor Nord Stream ar dura cel puțin un an, iar Rusia încă nu are acces în zona în care s-au produs avariile.

Aleksei Miller şi-a exprimat susţinerea faţă de o propunere a preşedintelui rus Vladimir Putin de creare a unui "hub" european al gazelor naturale în Turcia.

ADVERTISING

Liderul de la Kremlin a îmbrățișat aceeași poziție conciliantă la evenimentul organizat la Moscova. El a declarat că Rusia poate livra în continuare gaze naturale Uniunii Europene prin gazoductul intact Nord Stream 2: "Rusia e gata să înceapă livrările. Mingea e în terenul UE. Dacă vor, trebuie doar să deschidă robinetul."

Putin a spus că Rusia nu are nicio legătură cu explozia prețurilor la energie pe care europenii trebuie să le înfrunte în pragul iernii, învinovățind Occidentul pentru că a alimentat o criză energetică globală. Cele mai sărace țări sunt cele care plătesc cel mai mare preț în ceea ce privește creșterea costurilor la energie, a adăugat el.

Putin: Unii politicieni din Occident ameninţă starea de bine a miliarde de oameni

Președintele rus a spus în discursul său că un proiect de plafonare a preţului petrolului rus, promovat de către G7 şi Uniunea Europeană în vederea unei limitări a veniturilor pe care le obţine Moscova din petrol, "ameninţă starea de bine a miliarde de oameni".

"Prin deciziile lor hazardate, unii politicieni din Occident distrug, în realitate, economia mondială de piaţă şi ameninţă starea de bine a miliarde de oameni", a susținut liderul de la Kremlin.

La rândul său, vicepremierul rus Aleksandr Novak a anunțat că Rusia este pregătită să deschidă o anchetă cu privire la incidentele recente de la gazoductele Nord Stream 1 şi 2. Ulterior, Putin a acuzat un „act de terorism internaţional”, de pe urma căruia profită Statele Unite, Polonia şi Ucraina: „SUA de acum pot să-şi livreze energia la preţuri majorate”.

Ziua 231: Rușii au făcut măcel într-o piață. Moscova a prins „teroriștii” de la pod. NATO trimite ajutor


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇