Ziua 231 de război: Invadatorii au făcut măcel într-o piață. 90.000 de luptători ruşi sunt pierduţi irecuperabil, iar Moscova "mobilizează" oameni fără adăpost

Ziua 231 de război: Invadatorii au făcut măcel într-o piață. 90.000 de luptători ruşi sunt pierduţi irecuperabil, iar Moscova "mobilizează" oameni fără adăpost
Susține democrația
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ziua 231 de război a adus un anunț al FSB, care ne spune că a arestat 9 persoane în legătură cu explozia de pe Podul Crimeii și acuză Kievul că e în spatele „atacului terorist”.

Pe front, un nou bombardament al rușilor a vizat civilii, cel puțin 7 oameni fiind uciși și alți 8 răniți, după ce o rachetă a vizat o piață aglomerată dintr-o localitate din Donețk. Șeful NATO a anunțat că trimite cu prioritate sisteme de apărare antiaeriană Ucrainei, pentru ca astfel de tragedii să nu mai fie posibile. Mai multe state au început deja să spună fiecare ce poate livra: de la haine la tancuri.

În paralel, forțele armate ucrainene susţin că au doborât patru elicoptere rusești în 18 minute, într-o confruntare din sudul ţării. În plus, au mai eliberat 5 localităţi din Herson.

Totodată, se dorește protejarea infrastructurii energetice, în acest moment funcțională doar la nivel de două treimi. Kievul acuză Rusia că a vizat astfel să oprească exporturile Ucrainei către restul Europei, pentru a amplifica șantajul energetic.

Situația e cu atât mai complicată dacă luăm în calcul și scurgerile de gaz din Nord Stream și, de azi, și de petrol din Drujba, principalul oleoduct care aproviziona Europa cu petrol rusesc.

Tot azi am aflat că mai mult de 90.000 de luptători ruși au fost catalogați drept pierderi militare „irecuperabile” de la începutul războiului, iar autorităţile recrutează din categoriile cele mai vulnerabile: oameni săraci, fără adăpost sau imigranţi.

Iar un oficial NATO a spus că un atac nuclear al Rusiei în Ucraina ar putea atrage o ripostă directă.

Vezi cele mai recente evoluţii ale războiului din Ucraina

Situația pe front

  • Piață bombardată - Cel puțin 7 persoane au murit și 8 au fost rănite după ce rușii au bombardat miercuri dimineață piața centrală din Avdiivka, în regiunea Donețk.
  • 4 elicoptere doborâte în 18 minute - Forțele armate ucrainene susţin că au doborât patru elicoptere rusești în 18 minute, într-o confruntare care a avut loc în sudul Ucrainei. Unitățile de rachete antiaeriene ar fi lovit aeronavele între orele 8.40 și 8.58 miercuri dimineață. Un elicopter rusesc s-a prăbușit pe un teritoriu recent eliberat, în timp ce celelalte au căzut în spatele liniilor inamice. Surse pro-ruse au confirmat parțial afirmațiile pe aplicația Telegram.
  • Rusia pierde teritorii „anexate” - Kievul anunţă miercuri că a recucerit de la armata rusă cinci localităţi în districtul Berislav al regiunii Herson, şi anume Novovasîlivka, Novogrîgorivka, Nova Kamianka, Trîfonivka şi Şervone. Aceasta e zona care figurează drept anexată pe hărțile de la Moscova.
  • 90.000 de ruşi pierduţi irecuperabil - Mai mult de 90.000 de luptători ruși au fost catalogați drept pierderi militare „irecuperabile” de la începutul războiului, potrivit unui raport al proiectului media rusesc iStories. „Pierderi irecuperabile” este o categorie care include militarii care au fost uciși, au dispărut, au murit din cauza rănilor sau au rămas invalizi și nu pot reveni în serviciul militar. Cifra este apropiată de estimările Occidentului.
ADVERTISING

Criza de energie se acutizează

  • O treime din rețea e picată - În jur de 30% din infrastructura energetică a Ucrainei a fost avariată în bombardamentele de luni. Ministrul ucrainean al Energiei Herman Galușcenko a spus, la CNN, că motivul pentru care Rusia a atacat ținte energetice a fost ca Ucraina să nu mai exporte și astfel țările europene să rămână dependente de gazul și cărbunele rusesc.
  • Faceţi economie de curent! - Prim-ministrul Ucrainei, Denis Şmihal, a făcut un apel către cetățeni și întreprinderi să-și reducă consumul de energie electrică în orele de vârf pentru a evita întreruperile de curent. Oamenilor li se cere să reducă consumul de energie de la 17:00 la 22:00, în toată Ucraina, cu 25%, pentru a stabiliza sistemul energetic, care a fost deteriorat de atacurile cu rachete rusești.
  • Rușii rup prietenia și pe petrol - După scurgerile de gaz din conductele Nord Stream 1 și 2, acum au fost identificate scurgeri și la oleoductul Drujba (care înseamnă prietenie în rusă), unul dintre cele mai mari din lume, care aprovizionează Europa cu petrol rusesc. Detalii AICI.
  • Anchetă la Nord Stream pentru „terorism internațional” - Vicepremierul rus Aleksandr Novak a anunțat că Rusia este pregătită să deschidă o anchetă cu privire la incidentele recente de la gazoductele Nord Stream 1 şi 2. Ulterior, Putin a acuzat un „act de terorism internaţional”, de pe urma căruia profită Statele Unite, Polonia şi Ucraina: „SUA de acum pot să-şi livreze energia la preţuri majorate”.
  • În același timp, Putin a transmis iar UE să se hotărască dacă vrea sau nu gaz rusesc, spunând că ar putea livra prin Nord Stream 2, proiect blocat de sancțiuni după startul invaziei. Pe logica mai sus enunțată, și Rusia ar beneficia de avariile de la Nord Stream 1, pentru că ar forța UE să ridice sancțiunile.
  • Sahalinul confiscat de Putin, pus la treabă - Producţia de petrol şi gaze a proiectului gazifer şi petrolier Sahalin 1 urmează să fie relansată, a anunţat vicepremierul rus la Moscova. Obiectivul Rusiei este să producă 9,9 miliarde de barili de petrol pe zi în octombrie. Sahalin 1, condus de Exxon, tocmai a fost confiscat prin decret de Putin. Detalii AICI.
ADVERTISING

Rusia vede doar teroriști. Panică de un nou val de mobilizări

  • Rusia acuză Kievul de atentat la Podul Crimeii - FSB a arestat 9 persoane în legătură cu explozia de pe Podul Crimeii. Este vorba de cinci ruși, 3 ucraineni și un armean, care acum sunt acuzați de terorism. FSB susține că cei 9 au acționat la ordinele serviciului de informații din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării. Alte 3 persoane sunt anchetate în dosar. Partea ucraineană a refuzat să comenteze acuzațiile, arătând că FSB acționează la ordinele lui Putin.
  • Teroriști și în Briansk - FSB anunță și că a oprit un atac terorist planificat tot de ucraineni la un terminal de transport din Briansk. Persoana arestată ar fi avut asupra sa 3 kilograme de explozibil.
  • Nou val de mobilizare? - În Rostov au apărut încă de marți informații oficiale că începe un nou val de mobilizare. Astăzi, Kremlinul respinge aceste declarații, prin vocea purtătorului de cuvânt Dmitri Peskov: „Nu există niciun nou val. Fiecare guvernator în parte să clarifice ce a vrut să spună”.
  • Morți înainte să ajungă pe front - Alți doi ruși mobilizați la război au murit în bazele unde au fost trimiși. Din 21 septembrie, de la începutul mobilizării parțiale, au murit cel puțin 19 bărbați.
  • Mobilizarea celor fără adăpost - Autoritățile ruse mobilizează bărbați din cele mai vulnerabile grupuri sociale pentru a lupta în Ucraina: din centre pentru cei fără adăpost și nevoiași, precum și din căminele în care locuiesc migranții.

Situație gravă la Zaporojie

  • Zaporojie are iar curent - Centrala nucleară Zaporojie a fost iar deconectată de la sistemul de alimentare cu electricitate, a spus de dimineaţă directorul AIEA, Rafael Grossi, care tocmai ce a fost în Rusia să discute cu Putin despre asta. Ulterior, alimentarea externă a centralei a fost restabilită, a anunțat tot șeful AIEA. "Operatorul centralei spune că întreruperea din această dimineață a fost cauzată de avariile provocate de bombardamente la o sub-stație îndepărtată, subliniind cât de precară este situația”, a anunțat Grossi, pe Twitter. În timpul întreruperii, unitatea nucleară a folosit generatoare diesel.
  • Generatoarele, în pericol - Societatea ucraineană de energie nucleară Energoatom acuză Rusia că împiedică un convoi care transportă carburant diesel să intre în centrală.
  • Anexare sau teroare nucleară - Evgheni Baliţk, şeful instalat de Rusia în regiunea Zaporojie, cere să fie mutată linia frontului ca să fie protejată centrala. Asta ar asigura Rusiei teritoriile pe care le-a anexat doar pe hârtie: „Vreau să vă spun că să negociezi în timp ce linia frontului aici este extrem de periculos. Asta nu este o jucărie. Nu poţi s-o porneşti şi s-o opreşti ca pe un întrerupător. Ai overclocking-ul, răcirea şi așa mai departe”.
ADVERTISING

Ajutor pentru Ucraina

  • Scuturi de la NATO - Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a spus că furnizarea unor sisteme de apărare antiaeriană Kievului este „prioritatea” Alianței, deoarece Ucraina are o „nevoie urgentă” de acestea pentru a face faţă bombardamentelor Rusiei.
  • Olanda trimite rachete - Olanda va livra Ucrainei rachete de apărare aeriană în valoare de 15 milioane de euro, ca reacție la raidurile Rusiei.
  • Canada trimite muniţie, haine şi camere video - Ministrul Apărării din Canada a anunțat un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, care include muniție, camere video pentru drone, îmbrăcăminte de iarnă, vehicule blindate și artilerie, de zeci de milioane de dolari.
  • Franţa trimite sisteme de apărare antiaeriană - Emmanuel Macron spune că va livra Ucrainei "radare, sisteme şi rachete (antiaeriene) pentru a proteja (ucrainenii) de atacuri, în special pentru a-i proteja de atacurile cu drone". În plus, Franţa are în vedere să livreze suplimentar tunuri Caesar.
  • Training cu 15.000 de soldaţi - Cele 27 de state UE şi-au dat acordul pentru organizarea unei importante misiuni militare de formare a forţelor ucrainene, în mai multe ţări membre, transmite miercuri AFP, citând surse diplomatice. Acordul urmează să fie adoptat la reuniunea de luni de la Luxemburg a miniştrilor de Externe. Misiunea ar trebui să permită formarea într-o primă etapă a 15.000 de militari.

Diplomaţie şi rugăciuni

  • Răspuns fizic la un atac nuclear - Un eventual atac nuclear al Rusiei asupra Ucrainei ar schimba cursul conflictului şi aproape sigur ar declanşa o "ripostă fizică" din partea aliaţilor Kievului şi posibil din partea Alianţei Nord-Atlantice, afirmă un oficial NATO.
  • Zelenski, ponderat de Biden - Washington Post scrie că Biden i-ar fi cerut lui Zelenski, într-o conversație telefonică, să înceteze să mai acuze public SUA că nu ajută destul Ucraina, pentru că astfel ostilizează Congresul și îi va fi greu să obțină voturile necesare pentru pachetele financiare și militare.
  • SUA îmblânzesc tonul - Într-un interviu pentru CNN, Joe Biden a spus că Putin este „o persoană rațională”, dar că a calculat greșit mutările în Ucraina. De la Casa Albă au fost făcute declarații și despre posibilitatea implicării SUA în război sau pericolul nuclear. Detalii AICI.
  • Putin se întâlneşte cu Erdogan - Kremlinul anunţă că Vladimir Putin se va întâlni, joi, cu preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, în Kazakhstan şi vor vorbi despre idei de pace pentru Ucraina.
  • Rugăciuni pentru Ucraina - Papa Francisc a condamnat bombardamentele brutale din ultimele zile și a făcut apel la cei care au puterea să oprească războiul.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇