"Șoimii" lui Putin aplaudă răzbunarea cu rachete: Propagandiștii exultă după o lungă depresie

"Șoimii" lui Putin aplaudă răzbunarea cu rachete: Propagandiștii exultă după o lungă depresie

Nu doar Vladimir Putin a vorbit în ziua în care a bombardat Ucraina, amenințând cu un răspuns și mai dur la ceea ce a numit „atacuri teroriste” împotriva Rusiei – valul de rachete care au lovit Ucraina luni a reprezentat un prilej rar pentru ideologii Kremlinului de a-și declara satisfacția față de o acțiune militară care le satisface orgoliul și setea de victorie.

Raidurile aeriene declanșate luni de armata rusă în prima zi de lucru la comanda trupelor de pe front a lui Serghei Surovikin, „generalul Armaghedon”, i-a umplut de mândrie pe susținătorii celebri ai Kremlinului și le-a reaprins entuziasmul ofilit. „Șoimii” lui Putin, oficialii și realizatorii de radio și televiziune care căzuseră în depresie când contraofensiva ucraineană punea pe fugă trupele ruse, au năpădit luni rețelele de socializare cu mesaje triumfaliste.

ADVERTISING

A fost o zi de sărbătoare mai ales pentru liderul cecen Ramzan Kadîrov, care în ultima vreme nu-și mai putea reprima frustrarea pentru eșecurile armatei ruse, criticând deschis conducerea armatei. Luni, într-un mesaj postat pe Telegram, el s-a declarat "100% fericit", relatează BBC.

Fostul președinte al Rusiei, Dmitri Medvedev, cândva văzut ca un liberal, și-a reconfirmat atitudinea belicoasă exprimată pe rețelele de socializare de la începutul conflictului, anunțând că "acesta a fost doar primul episod" și vor urma mai multe.

ADVERTISING

Redactorul-șef al postului de televiziune Russia Today a apreciat atacul asupra podului Kerci drept "o linie roșie". "A venit un mic răspuns al Rusiei", a scris Margarita Simonian.

Un alt propagandist important, Anton Krasovski, senior editor la RT, a postat o înregistrare video în care ține pumnul în sus, în semn de victorie. Purtând pe cap o șapcă cu simbolul "Z" și îmbrăcat cu ceea ce pare a fi o pijama din echipamentul militar, acesta dansează în balcon și râde spre obiectiv.

Explozia de satisfacție a propagandiștilor Kremlinului nu poate să șteargă, însă, costul uman și economic uriaș al războiului pe care Rusia trebuie să-l susțină în continuare.

ADVERTISING

Grigori Iudin, de la Școala de Științe Sociale și Economice din Moscova, a descris pe Twitter bombardamentele în masă de luni drept "un act de disperare", adăugând că Vladimir Putin a îmbrățișat ideea "vulturilor" din jurul său și anume că "trebuie să-ți sperii de moarte inamicul" pentru a-l face să se predea.

La reuniunea de luni a Consiliului de Securitate din Sankt Petersburg, Putin a amenințat cu atacuri mai distrugătoare: "Dacă atacurile continuă împotriva Rusiei, răspunsul va fi dur. Răspunsurile vor fi de aceeași amploare ca și amenințările la adresa Rusiei. În cazul unor noi încercări de a comite acte teroriste pe teritoriul nostru, răspunsul Rusiei va fi dur".

În aceste condiții, experții militari se așteaptă ca Moscova să se angreneze într-un conflict prelungit. "Cred că conducerea rusă este pregătită pentru un război de uzură. Vor căuta să înfrângă voința poporului și a armatei ucrainene, ceea ce implică lovituri puternice împotriva infrastructurii critice", a spus la BBC analistul de politică externă Andrei Kortunov.

Această abordare, care ar hrăni orgoliul propagandiștilor ruși, este, însă, greșită, consideră Iudin. "Dar asta e ceva ce șoimii încă trebuie să învețe", subliniază el.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇