Bomba detonată de Putin în viața cotidiană din Rusia. Unde a dispărut litera Z?

Fuga din Rusia a devenit cel mai dificil și costisitor sport. Tinerii aflați în pericol de recrutare caută soluții pentru a trece granița împreună cu familiile și prietenii. Un blogger povestește cum a plătit 1.400 de dolari pentru un bilet de avion Sankt Petersburg - Moscova - Istanbul după ce a petrecut ore întregi pe site-urile de rezervări online.
Bomba detonată de Putin în viața cotidiană din Rusia. Unde a dispărut litera Z?
  • O reclamă de pe-un perete din clădirea aeroportului din Moscova spune povestea impactului provocat de război.
  • Pe străzi sunt tot mai multe automobile chinezești. Pentru o persoană din clasa de mijloc e practic imposibil să-și cumpere o mașină nouă.
  • Un blogger de succes din Rusia pe You Tube și TikTok descrie cum i s-a schimbat viața după ce Putin a anunțat mobilizarea.
  • Trebuie să petreci ore bune pe site-ul Aeroflot ca să găsești un loc într-un avion care decolează spre Turcia. Un bilet costă peste 1.000 de dolari.
  • Mobilizarea parțială decretată de Vladimir Putin a fost o bombă socială detonată în mijlocul vieții cotidiene din Rusia care încă mai păstra aparența de normalitate.

În urmă cu trei luni am realizat o documentare pentru un articol în care am prezentat cum s-a schimbat viața în Rusia după aproape cinci luni de război și sancțiuni impuse de SUA și Uniunea Europeană.

Pentru surse credibile, am căutat video bloggeri din Rusia care prezentau realitatea cotidiană din această țară așa cum puteau, încercând să evite cenzura.

L-am descoperit atunci pe Niki Proshin, un tânăr de 27 de ani, care are peste 100.000 de abonați pe You Tube și în jur 750.000 de urmăritori pe TikTok.

ADVERTISING

La începutul lunii iulie, era mai optimist și anunța că un plin de benzină costă între 30 și 40 de dolari, mai puțin ca-n vestul Europei. 

Filma cofetării pline cu deserturi apetisante dând impresia că viața în Rusia se desfășoară aproape normal.

În data de 25 septembrie, bloggerul și-a luat un bilet de avion din Sankt Petersburg spre Moscova, distanța între cele două orașe fiind de doar 700 de kilometri, cu scopul declarat de a face un reportaj despre viața în capitală, dar avea un plan.

Pe aeroport a dat peste un perete pe care se afla o imagine viu colorată cu un burger și o cutie cu cartofi prăjiți. Pe reclamă nu scria nimic, nu era niciun mesaj, nume de produs sau de firmă, doar o săgeată și sub care era trecut: 10 metri.

Respectând indicația, bloggerul s-a deplasat în distanța indicată și a găsit un spațiu gol. Acolo fusese un restaurant McDonald’s.

Situația sugerează cum s-a schimbat modul de viață din Rusia. 

Decăderea literei “Z”

Autoritățile se chinuie încă să proiecteze imaginea unei existențe normale în timp ce, în jur, totul se năruie.

“În primele luni de război am văzut o mulțime de articole de îmbrăcăminte cu simbolul <Z> imprimat pe ele. Semnul era pe mașini, pe bărci, pe tricouri, pe genți. Peste tot. Apoi, încet, încet, a început să nu mai fie atât de prezent. Nu spun că a dispărut, dar nu mai e atât de folosit, nu mai e entuziasm în jurul lui”, a povestit Niki Proshin, pe vlogul său despre Moscova.

LiteraZMoscovaYT
Tricourile cu litera "Z" s-au mai rărit la tarabele cu haine - Sursa: YouTube / Niki Proshin

În capitala Rusiei, războiul, care odată părea îndepărtat, se apropie tot mai mult. Oamenii sunt grăbiți, temători și îngrijorați. 

“În oraș sunt tot mai multe mașini chinezești. E, practic, imposibil să-ți mai cumperi un automobil occidental, iar pentru cele produse în Rusia sau importate din China, prețurile sunt foarte mari”, povestește Anton într-un alt video despre Moscova.

Bloggerul anunță că platforma YouTube e aproape blocată și nu se mai pot câștiga bani în urma reportajelor video. De asemenea, tot el spune că Instagram nu mai funcționează în Rusia.

Cu toată aparența de modernitate, țara e izolată, iar sancțiunile au efecte. Prețul cafelei s-a dublat, iar multe produse nu se mai găsesc.

Mobilizarea parțială decretată de Vladimir Putin a fost o bombă socială detonată în mijlocul vieții cotidiene din Rusia care încă mai păstra acea aparență de normalitate.

MasiniChinaYT
Mașinile fabricate în China sunt folosite și de autorități - Sursa: You Tube / Work In World

Un blogger care a plecat la timp

În data de 21 septembrie, liderul de la Kremlin semnează decretul, iar zece zile mai târziu blogger-ul rus Niki Proshin filmează primul video în Istanbul.

“Nu am plecat pentru că am fost recrutat”, a povestit el, “ci pentru că mă simțeam în pericol. Nu am primit niciun document militar, dar asta nu însemna că nu l-aș fi primit în timp”, a mai adăugat Proshin. 

Ceea ce l-a determinat să plece a fost teama că în viitorul apropiat nu o să mai aibă posibilitatea să părăsească Rusia, iar noua realitate de a nu putea călători l-a înspăimântat.

De la publicarea decretului de mobilizare parțială, în jur de 200.000 de tineri au fost recrutați, anunță Reuters, și peste 700.000 au fugit din țară.

“Mă simt foarte bucuros că am plecat la timp”, a spus bloggerul în mărturia video.

Cel mai greu lucru din Rusia, acum, e să cumperi bilete de avion. Singurul zbor către o destinație “occidentală” din Moscova e către Istanbul. 

Trebuie să petreci ore bune pe site-ul Aeroflot ca să găsești un loc într-un avion care decolează spre Turcia.

Bloggerul rus a plătit 1.400 de dolari pentru un bilet pe ruta Sankt Petersburg - Moscova - Istanbul.

“Am plecat în data de 25 septembrie. Am avut emoții. Lăsasem totul în urmă. În 48 de ore mi-am luat la revedere de la familie și prieteni, mi-am pus în ordine afaceri, mi-am făcut bagajul și am plecat”, povestește Proshin.

El spune că nu avea niciun fel de informații dacă putea să părăsească țara. Când a ajuns la controlul pașapoartelor, singura întrebare care i s-a pus a fost când a cumpărat biletul de avion?

“Am răspuns că în urmă cu două zile. Ofițerul a părut mulțumit de răspuns, mi-a returnat actele și mi-a urat zbor plăcut”, a povestit bloggerul rus.

Istanbul, salvarea tinerilor ruși

Pentru cei care fug de recrutare, sunt puține opțiuni. În primele zile, Finlanda era o țară preferată de mulți, dar granița se putea trece doar cu viză UE.

Mulți au ales Georgia și Kazahstan, unde cetățenii ruși puteau intra doar cu pașaportul.

Niki Proshin a preferat Istanbulul, spunând cu părere de rău că nu are viză pentru țările Uniunii Europene și nici nu știe cum s-o obțină.

Invadarea Ucrainei a creat o criză și în Rusia. Sute de mii de tineri și-au părăsit familiile și locurile de muncă pentru a scăpa de recrutare.

Pentru a strânge 200.000 de noi recruți, Kremlinul a pierdut încă 700.000 de bărbaţi, plecați în pribegie.

CoadaAeroportMoscova
Coadă în aeroportul din Moscova la îmbarcarea pentru cursa de Istanbul. Majoritatea celor care pleacă sunt tineri în pericol de a fi recrutați - Sursa: You Tube / Niki Proshin

Războiul a schimbat Rusia în mod radical. Semnele crizei sunt tot mai prezente, iar aparența de viață normală nu mai poate fi simulată de regimul politic de la Moscova.

În fiecare zi e mai rău decât în ziua precedentă, povestesc cei care au trăit acolo.

“Cred că voi sta trei-patru luni în Istanbul, iar apoi, o să plec în India. Nu-mi pun speranțe să mă întorc în Rusia prea curând. Voi continua să filmez și să spun povestea călătoriilor mele”, a mărturisit Niki Proshin, în ultimul său video postat pe You Tube.

Simbolurile victoriei ruse se răresc. Oamenii cred tot mai puțin, iar susținerea publică pentru Vladimir Putin s-a evaporat la câteva zile după ce a anunțat mobilizarea.   

De ce am plecat din Rusia? Un reportaj video de Niki Proshin

I'm done there ✈️ How and why I left Russia

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇