Rusia își deschide propriul post TV în orașul ucrainean Herson: „Va promova fericire și dragoste”

Rusia își deschide propriul post TV în orașul ucrainean Herson: „Va promova fericire și dragoste”

Într-o mică parcare din orașul Herson, ocupat de ruși, zeci de aplauze s-au auzit săptămâna trecută, când Anton Alikhanov a tăiat o panglică roșie pentru a marca inaugurarea unui post de televiziune local, numit Tavriya TV.

Noul canal face parte dintr-o acțiune de propagandă mai amplă în Herson, despre care Rusia speră că o va ajuta să-și cimenteze stăpânirea asupra orașului din sudul Ucrainei, ocupat în primele zile ale invaziei, transmite The Guardian.

Alikhanov, guvernatorul regiunii Kaliningrad din Rusia, a declarat că jurnaliştii din oraşul său vor veni la Herson pentru a „ajuta” noul canal să găsească mesajul potrivit. Kremlinul a desemnat diverse regiuni rusești să „îndrume” diferite părți ale Ucrainei ocupate.

ADVERTISING

Kirilo Stremousov, șeful adjunct al autorităților ruse de ocupație din Herson, nu a făcut un secret din misiunea canalului: „Tavriya TV va începe acum să lucreze ca o mașinărie mare, care nu va face doar propagandă, ci va promova și valori precum familia, bunătatea, fericirea și dragostea. Desigur, alături de (ideea de - n.red.) o Rusie mare și unită.”

În orașele din apropierea Kievului, care au fost ocupate în această primăvară, stăpânirea rusă a reprezentat o perioadă de teroare; în multe momente, chiar și să ieși afară din casă era periculos pentru locuitori. Și în Herson au fost raportate răpiri, arestări și torturi. Dar aici, există și o altă latură a stăpânirii ruse. Kremlinul încearcă să prezinte un viitor fericit și prosper în interiorul Rusiei, în timp ce se pregătește să organizeze un „referendum” pentru anexarea Hersonului și a altor trei regiuni ucrainene, amintește The Guardian.

ADVERTISING

Citește și: Ce reguli trebuie să respecte ucrainenii din Herson, oraș capturat de ruși: Nu mergeţi în grupuri, nu provocaţi soldaţii!

În interviurile telefonice, locuitorii din Herson au descris o atmosferă de rău augur pe străzile pustii ale orașului, deoarece o mare parte a populației a fugit, iar celor care au rămas le este frică să vorbească liber și se îngrijorează în legătură cu ce vor însemna lunile următoare în viețile lor.

Dar la televizor, locuitorii pot urmări o versiune diferită realității, în care populația locală a primit cu bucurie dominația rusă. În noua lume media pe care Rusia a creat-o la Herson, Moscova nu este o forță invadatoare, ci un eliberator binevoitor, aducând belșug economic și renaștere culturală în Herson și salvând cetățenii săi de „naziștii ucraineni”.

ADVERTISING

„Când mă uit la știri la TV sau deschid canalele pro-ruse de Telegram, mi se pare că am pășit într-un fel de realitate alternativă”, a spus un locuitor din Herson, în vârstă de 30 de ani, care a cerut să rămână anonim, pentru sursa citată.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇