Cine e „bătrâna cu steagul roșu” și cum a transformat-o propaganda rusă în simbolul invaziei în Ucraina (Foto & Video)

Cine e „bătrâna cu steagul roșu” și cum a transformat-o propaganda rusă în simbolul invaziei în Ucraina (Foto & Video)

La începutul lunii aprilie a circulat un material video filmat de soldații ucraineni întâmpinați de o bătrână cu steagul sovietic, după ce aceasta îi confundase cu rușii.

Ea le spune că s-a rugat pentru Vladimir Putin și armata rusă. Soldatul ucrainean îi răspunde că o va recompensa pentru asta și îi dă o pungă cu mâncare, după care strigă „Slavă Ucrainei”, în timp ce pune la pământ steagul sovietic și îl calcă în picioare.

Bătrânica e vizibil descumpănită și îi dă soldatului punga înapoi, deși el îi spune să o păstreze.

ADVERTISING

„Părinții mei au murit pentru acest steag și tu îl calci acum în picioare”, îi transmite femeia.

„Calc pe el pentru că au venit în casa mea. Lupt pentru pământul meu", îi răspunde soldatul.

WTF? Old lady with Soviet flag mistakes Ukrainian soldiers for Russians, soldier makes fun of her?

Acest moment a fost rapid speculat de propaganda rusă și în scurt timp bătrânica a fost transformată într-un simbol al invaziei.

În Donețk separatiștii au făcut vederi cu imaginea bătrânei cu steagul în mână, copiind timbrul ucrainenilor dedicat momentului în care ucrainenii de pe Insula Șerpilor îi spun crucișătorului Moscova să se ducă naibii.

Imaginea ei a fost pictată pe clădiri, pe blocuri sau pe stațiile de autobuz din Donețk și Lugansk.

Apoi, pe 3 mai, în Belgorod, oraș rusesc la granița cu Ucraina, a fost inaugurată o sculptură cu bătrâna.

Iar două zile mai târziu, pe 5 mai, rușii au ridicat în ruinele Mariupolului pe care l-au bombardat continuu timp de două luni un mare monument în cinstea eroilor ruși.

Monumentul este străjuit de o statuie a bătrânei.

Pe 9 mai, o sculptură din lemn a acestui personaj va fi amplasată și în centru Voronejului, în sudul Rusiei, aproape de granița cu Ucraina.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Sculptorul Alexander Ivchenko, un fost jurnalist, spune că a fost inspirat să creeze această lucrare pentru că acea femeie a avut de ales între mâncare (supraviețuire) și credințele ei și a ales cu inima, nu cu stomacul. El îl critică și pe soldat că a călcat în picioare steagul.

„Nu ar trebui să fim în război cu istoria noastră comună, o istorie pentru două țări. Nu ar fi trebuit să calce steagul în picioare pentru că fiecare are un bunic și un străbunic care a murit sub acel steag”, a spus Ivchenko, într-un interviu pentru Meduza.io.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇