Mărturii din infernul de la Mariupol: „Oamenii putrezesc în subsoluri, doar câteva buncăre mai sunt în picioare”

Mărturii din infernul de la Mariupol: „Oamenii putrezesc în subsoluri, doar câteva buncăre mai sunt în picioare”

După două luni în subsolurile Azovstalului, câteva sute de ucraineni, care au fost evacuați zilele acestea, au văzut pentru prima dată lumina soarelui.

Jurnaliștii de la CNN au stat de vorbă cu mai multe persoane care au scăpat din Mariupol și au povestit calvarul prin care au trecut. Elina Ţibulcenko, o fostă angajată de la combinat, a spus că ea și familia sa a stat într-unul dintre buncăre din 2 martie și până pe 1 mai. Au supraviețuit cu supă, conserve și ceai neîndulcit. Când a plecat, în buncărul în care a fost mai erau 42 de persoane, toți civili.

ADVERTISING

Ea a povestit că după ce a ieșit din Mariupol a petrecut o noapte la un filtru al rușilor din orașul Bezimennoie și că atunci când a văzut în sfârșit steagul ucrainean a izbucnit în lacrimi. Ea a spus că nu a luat în considerare nicio clipă să meargă în Rusia.

Ziua 70 de război în Ucraina - desfăşurarea evenimentelor

Un alt fost angajat al Azovstalului, Serghei Kuzmenko, a stat în buncăr din 8 martie și până acum. El a povestit că în aprilie soldații veneau la câteva zile și le aduceau cereale și conserve. Condițiile din subteran sunt însă greu de îndurat o perioadă așa lungă, bărbatul spunând că cei de acolo putrezesc, pur și simplu.

ADVERTISING

Când a plecat, a văzut mulți soldați care erau grav răniți.

După evacuare, rușii i-au percheziționat și spune că l-au examinat să vadă dacă are tatuaje. Apoi i-au oferit trei opțiuni: să meargă în Rusia, în Donețk sau în teritoriile controlate de ucraineni. Spune că au fost și oameni care au ales să meargă în Rusia, dar că el nu a văzut să fie cineva forțat.

Din cele 36 de buncăre, au mai rămas doar câteva. Luni, Enver Ţkitișvili, directorul general al combinatului Azovstal, explicase că buncărele sunt capabile să reziste chiar și la o lovitură nucleară directă.

ADVERTISING

Totodată, el povestise că, după invazia rușilor din 2014, încheiată cu anexarea Crimeii, autoritățile ucrainene au modernizat rețeaua de buncăre de la Azovstal și înainte să înceapă războiul le-au dat luptătorilor hărți detaliate ale structurii subterane și depozitaseră aici 40.000 de pachete cu alimente, un pachet fiind suficient pentru o persoană o zi întreagă.

Astfel se explică de unde aveau soldații mâncare să le ducă civililor adăpostiți acolo.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇