Ciolacu: Rusia nu a început niciodată un război bine, întotdeauna l-a terminat bine

Ciolacu: Rusia nu a început niciodată un război bine, întotdeauna l-a terminat bine

Președintele Camerei Deputaților Marcel Ciolacu spune că este îngrijorat de ce se întâmplă în Ucraina pentru că, istoric vorbind, chiar dacă Rusia pare că are anumite provocări la începutul războaielor, în final iese învingătoare.

”Din punct de vedere militar, nimeni nu-și explică ce face Putin în Ucraina. Ce este un pic îngrijorător, Rusia nu a început niciodată un război bine. Întotdeauna, Rusia a terminat un război bine. Aici ar trebui să ne îngrijorăm și să luăm toate măsurile. Dar eu nu cred că Putin va depăși granițele Ucrainei. Mai mult, va pierde acest război.

ADVERTISING

Există o șansă unică de decuplare energetică și de dependență energetică a Europei în acest moment de Rusia. Toate lucrurile se vor schimba după acest război, din punct de vedere umanitar, democratic. Pentru viitorul Europei, important este ca Rusia să piardă acest război și foarte important este ca toate statele civilizate să pună umărul și să reconstruiască Ucraina, astfel încât să se închidă definitiv acest precedent”, a spus Marcel Ciolacu, într-un interviu la Europa Liberă.

Ciolacu nu crede, însă, că România ar putea urma în cazul în care Ucraina pică, așa cum a avertizat președintele Volodimir Zelenski.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

”Nu cred că agresiunea va ajunge până în România. Cel puțin în acest moment, 100% România nu va intra într-un conflict cu Rusia. Vedem cât de important este că România este membră a Uniunii Europene și a NATO.

Eu consider în continuare că Ucraina va câștiga acest război, ajutată direct, indirect, de către statele civilizate și de statele care apără democrația. Viitorul hub logistic, atât american cât și european, categoric va trebui să fie organizat în România pentru reconstrucția Ucrainei”, spune liderul PSD.

ADVERTISING

Nu la fel de sigur este despre Moldova: Nu există astfel de informații (că R. Moldova urmează - n.red.), dar trebuie făcute astfel de calcule. Cunoaștem situația din Transnistria foarte bine. În momentul în care armata lui Putin se deplasează către Odesa, atunci Moldova devine și mai vulnerabilă”.

Ziua 51 de război în Ucraina – desfăşurarea evenimentelor

Întrebat cum l-ar descrie pe președintele Rusiei, Ciolacu a răspuns: ”Vladimir Putin este un criminal de război și este un dictator care va avea soarta celorlalți dictatori. E irațional acest război. Nimeni nu ar mai fi crezut că, în 2022, în Europa, va fi o desfășurare de forțe militare la fel ca în cel de-Al Doilea Război Mondial. Dar poate asta este capacitatea armată a Rusiei, ei nu au depășit cel de-Al Doilea Război Mondial”.

Despre Zelenski, șeful PSD consideră că ”e o piesă importantă de rezistență în Ucraina și, în acest moment, este un exemplu pentru toți liderii europeni”.

”A preferat să lupte, să nu-și părăsească țara. Ce s-ar fi întâmplat dacă nu ar fi fost această ofensivă din partea Ucrainei în fața armatei ruse? E greu de descris cum armata rusă ar fi defilat pur și simplu în Ucraina. Ce s-ar fi întâmplat și unde s-ar fi oprit Putin cu această agresiune? Este un erou pentru ucraineni. Foarte multe avem cu toții de învățat de la poporul ucrainean, din rezistența lor, care continuă după aproape două luni de război”, a conchis Marcel Ciolacu.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇