Scandal la Buzău: Panouri cu Ceaușescu și primarul PSD, expuse pe stradă și apoi eliminate ”noaptea ca hoții”

Scandal la Buzău: Panouri cu Ceaușescu și primarul PSD, expuse pe stradă și apoi eliminate ”noaptea ca hoții”

Orașul Buzău sărbătorește cu mare fast, marți, împlinirea a 1.650 de ani de la prima atestare documentară a denumirii municipiului. Evenimentul, la care au fost invitați mai mulți lideri PSD, în frunte cu Marcel Ciolacu, a fost marcat de un scandal public și de răsturnări de situație peste noapte.

Primăria Buzău a decis, în colaborare cu Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei, să organizeze o serie de manifestări pentru a marca momentul considerat istoric, printre care și o expoziție outdoor pe Calea Eroilor, cu panouri care să le amintească trecătorilor momente importante din istoria Buzăului.

ADVERTISING

În context, organizatorii au decis la finalul săptămânii trecute să înlocuiască imaginile din Primul Război Mondial și pe cele ale unor eroi buzoieni, care erau deja afișate, cu imagini ale unor politicieni de la PSD, dar și să includă o fotografie a lui Nicolae Ceaușescu.

Astfel, un nou panou cu eroii buzoieni care s-au jertfit în teatrele de operaţii (ceva mai înghesuiţi şi cărora li s-au adăugat şi pompierii şi jurnaliştii care au pierit în explozia din mai 2004 la Mihăileşti) a fost amplasat în expoziţie cam pe la jumătatea străzii, locul iniţial în care fuseseră amplasat fiind ocupat de o fotografie în care se află primarul Constantin Toma, fostul comandant al Diviziei 2 Infanterie "Getica" generalul Dragoş Dumitru Iacob, IPS Ciprian, arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, senatorul PSD Titus Corlăţean şi profesorul Marius Nicoară. 

Priviți imaginile și vă îngroziți! Eroii acestei țări și, în special, eroii buzoieni, care s-au jertfit pentru această...

Publicată de Gabriel Avramescu pe Luni, 11 aprilie 2022

Acţiunea a fost aspru criticată de către public şi de către rudele militarilor care şi-au dat viaţa în teatrele de operaţii, iar Primăria Buzău a transmis că îşi va remedia greşeala. 

ADVERTISING

Prin urmare, reprezentanţii societăţii desemnate de Primăria Buzău să se ocupe de reamenajarea expoziţiei au înlăturat, în noaptea de luni spre marţi, panourile cu imagini care îl înfăţişau pe Nicolae Ceauşescu, dar şi cele în care apărea edilul Constantin Toma.

Marţi dimineaţă, istoricul Marius Nicoară, însărcinat să prezinte expoziţia în cursul manifestărilor de marţi, a verificat toate imaginile din expoziţie pentru a se asigura că nu a mai scăpat nimic nepotrivit.

Preşedintele PNL Buzău, Gabriel Avrămescu, a criticat aspru modul de lucru al organizatorilor, spunând că primarul Buzăului a acţionat "noaptea ca hoţii" şi că nu a vrut să explice nimănui logica afişării imaginilor cu Nicolae Ceauşescu.

ADVERTISING

"Noaptea ca hoţii! Aşa a dat jos primarul Toma pozele cu Nicolae Ceauşescu de pe Calea Eroilor. N-a vrut ieri nici să intre în direct la TV, nici să răspundă la telefon să explice logica afişării lui Ceauşescu în locul fotografiilor cu eroii neamului. Până la urmă, buzoienii au avut dreptate şi l-au dat jos pe Ceauşescu”, a scris Gabriel Avrămescu pe Facebook.

Noaptea ca hoții! Așa a dat jos primarul Toma pozele cu Nicolae Ceaușescu de pe Calea Eroilor. N-a vrut ieri nici să...

Publicată de Gabriel Avramescu pe Luni, 11 aprilie 2022

Dimineaţă manifestările au avut loc la Catedrala Arhiepiscopală, iar după amiază acestea s-au mutat pe Calea Eroilor pentru a fi vernisată noua expoziţie. 

La eveniment au fost invitați preşedintele Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu, Ministrul Culturii Lucian Romaşcanu şi alte autorităţi locale şi judeţene.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇