Îndârjirea cu care refuză să se vaccineze o mare parte a populației României poate fi explicată de neîncrederea în sistemul sanitar, care vine de pe vremea lui Nicolae Ceaușescu. În Occident nu există așa ceva, la o asemenea scară, dar o asemănare găsim totuși într-o fostă colonie franceză, după spusele lui Hervé Le Tellier, scriitor și jurnalist francez.
”În România, mă gândesc că au rămas reflexe de pe vremea lui Ceaușescu, știu că transfuziile de sânge erau complet nesigure și mulți s-au îmbolnăvit. Genul acesta de lucruri rămâne în memoria oamenilor”, spune Le Tellier, într-un interviu mai amplu realizat de Magda Grădinaru pentru SpotMedia.ro (aici integral).
Francezul face o paralelă cu situația din fosta colonie Guadelupa, unde locuitorii au refuzat cu obstinație vaccinul antiCovid, pentru că nu mai au încredere în medicamente, din vina autorităților.
”Eu cunosc situația din Guadelupa (arhipelag în partea estică a Caraibelor - n.red.), unde un motiv major a fost sentimentul oamenilor că au fost trădați de către autorități. Pur și simplu, la un moment dat, autoritățile au mințit populația cu privire la un produs ce conținea insecticid, iar rezultatul a fost că au murit cu sutele folosindu-l pe plantații. Așa că acum degeaba le spun să se vaccineze, că nu e niciun pericol, nu-i mai crede nimeni. Mai mult, laboratoarele care fabrică acum vaccinul sunt aceleași care i-au mințit atunci”, explică Hervé Le Tellier.
În plus, mai ales în România, am spune noi, ”mai există și fenomenul rețelelor sociale, care îi face pe oameni să aibă fiecare certitudinile lor. Fiecare e în bula lui de certitudini, alături de alții care gândesc exact ca el. Aceasta este o mare problemă a societăților din ziua de astăzi, genul acesta de bule care nu comunică una cu alta. Ne pierdem obișnuința de a ne confrunta cu cineva care gândește altfel decât noi”.
Scriitorul francez spune că și în țara sa ”o parte a populației refuză cu îndârjire să se vaccineze”, însă în general ”populația este acum mai dispusă să accepte restricții, nu se împacă nimeni cu lockdown-ul, dar în rest lumea poartă mască, se vaccinează, înțelege necesitatea pașaportului sanitar”.
”Faptul că avem deja un vaccin, lumea nu-și prea dă seama, dar e un lucru formidabil, aproape incredibil. Cercetările despre ARN messenger, capacitatea de a produce în masă vaccin pentru miliarde de oameni, toate acestea sunt lucruri admirabile de care omenirea este acum capabilă”, mai spune Le Tellier.