Statul eșuat în care funcția prezidențială e abandonată

Statul eșuat în care funcția prezidențială e abandonată

Luni, ministrul Transporturilor a capitulat în fața unei greve ilegale, oferind seara o majorare salariala pe care dimineața o refuza. Dacă era posibilă, de ce nu a dat-o de dimineața? Dacă avea dreptate dimineață, de unde va da Guvernul banii?

Marți, Jandarmeria a fost lamentabilă în față unui protest violent, în mod evident instrumentat politic, cu tente fascisto-trumpiste.

Și pentru că se tot face comparația cu 10 august, nimeni nu a contestat atunci  acțiunea Jandarmeriei împotriva celor care au încercat să intre în Guvern. Cum nici în februarie 2017 nimeni nu a contestat intervenția în forță a jandarmilor împotriva galeriilor venite la finalul protestului OUG13. Acelea au fost justificate.

ADVERTISING

Problema pe 10 august a fost intervenția împotriva celor pașnici, după ore bune de la momentul încercării de intrare în Guvern, la finalul protestului, când lumea nu avea nicio intenție belicoasă.

Marți, sub ochii jandarmilor pasivi, a fost forțată poarta Senatului și intrarea în curte, au fost vandalizate mașini, inclusiv una a Ambasadei SUA. Gardurile jandarmilor au fost folosite pe post de scări pentru escaladarea gardului Senatului.

Ministrul Bode, trezit din somn, nu știa nimic despre nimic, nici măcar despre mașina Ambasadei SUA. Jandarmeria a încercat să diminueze gravitatea faptelor, însă a doua zi s-a năpustit cu amenzi demne de ceva foarte grav. Cum e?

Dar cel mai grav este că Guvernul României, în frunte cu generalul său, pare a da înapoi de la angajarea răspunderii pe certificatul verde, deși este, probabil, singura cale de a avea acest cadru legislativ, chiar imperfect, până începe valul 5. În orice caz, cea mai rapidă și clară, perfect constituțională.

La frontiere, români reveniți de la disciplină, rigoare, autoritate, consideră că intră în țara nimănui și anunță cu voce tare că nici nu se gândesc să stea în carantină, după ce înjură greu reprezentanții DSP.

De ce? Pentru că pot. Pentru că știu că nu are cine să îi verifice, pentru că polițiștii sunt și puțini, și neechipați, și neantrenați, și timorați. Dacă enervează, pot fi oricând luați de gât sau chiar bătuți măr. Dar și dacă ar fi verificați și amendați, știu că nu vor plăti în veci amenda și nu au ce să pățească.

Și toate vin după episodul Şoşoacă – Goracci, care va consuma un nou moment, într-un sens sau altul, când dna Şoşoacă este citată la PICCJ.

Statul român este complet paralizat, pregătit pentru cedare la primul strănut. Și cedare după cedare nu face decât să încurajeze noi violențe, noi radicalizări, noi forme de terorism social, cum este blocarea fără avertisment a trenurilor inclusiv pe traseu.

Marele beneficiar al slăbiciunii statului este AUR și în special George Simion, vedeta asaltului de la Senat. “Recunosc fapta și nu o regret”, spunea George Simion la A3, referitor la acțiunea de la Senat.

Și nici nu are motive. Câteva amenzi? Și dacă ar fi plătite toate, ceea ce în mod evident nu se va întâmpla, sunt un preț mic pentru uriașa publicitate de care a avut parte și aura de învingător pe care și-a adjudecat-o.  

Este evident că dl Simion este foarte sigur pe el, foarte manipulator și total lipsit de scrupule. Charismatic, pentru un anumit tip de electorat, obraznic și inconsistent, dl Simion și-a făcut antrenamentul cu galeriile, a făcut priză cu talpa țării și nu are nicio inhibiție.

Toți nemulțumiții, într-un an care se anunță plin de frustrări, se vor alinia în spatele lui, repetând de fiecare data rețeta câștigătoare. Se numește anarhie.

De ce este statul slab?

În primul rând, pentru că nu are un lider autentic. Dl Iohannis este o mare absență pe care o apreciezi doar când dl Iohannis se hotăraște să fie un pic prezent. Mai bine absent, totuși.

Funcția prezidențială este practic abandonată, ceea ce o distruge mai eficient decât toate deciziile CCR.

O altă explicație este popularea cu impostori a funcțiilor cheie. Dl Bode, de exemplu, este caricatural ca ministru de Interne. Cui a inspirat încredere, autoritate?

Ce mai caută în funcție autorii mascaradei testării din scoli? Alt eșec răsunător recent (aștept cu nerăbdare ca MEN să îmi răspundă la întrebările simple și punctuale trimise în baza L544 pe această temă).

Și, nu în ultimul rând, din cauza celor de mai sus, instituțiile statului nu mai comunică între ele. Fiecare șef stă în banca sa, nu vorbește neîntrebat, nu pune întrebări.

Am mai întrebat, i-a făcut cineva un profil psihologic, o evaluare de risc lui Florin Cîţu înainte de a-i da țara pe mână? A cerut cineva un asemenea profil? A analizat cineva ce urmează să se întâmple la protestul spontan cunoscut de zile întregi  de la Parlament? A cerut cineva analiza? Oprirea trenurilor de luni a fost un al doilea secret de tip Enigma din istorie? Sau doar nu a fost pusă întrebarea?

Și cetățeanul simte degringolada. Pe unii îi înfurie, pe unii îi sperie, alții profită de ea, iar pe val călărește AUR.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇