Marea întoarcere de sărbători e mai mică și cu probleme la graniță, din cauza celor care nu s-au vaccinat

Pentru cei care lucrează în străinătate, revenirea în țară, în luna decembrie, nu era ușoară nici înainte. La punctele vamale se forma un lung șir de mașini, iar oamenii se revoltau pentru o așteptare de o oră, acum se stă și șase. E nevoie de test, iar cei nevaccinați intră în carantină. Virusul a complicat Crăciunul.
Marea întoarcere de sărbători e mai mică și cu probleme la graniță, din cauza celor care nu s-au vaccinat
  • Lucrătorii români au devenit o problemă în UE, pentru că evită să-și facă injecțiile antiCovid.
  • Premierul Nicolae Ciucă vrea ca legea certificatului verde să fie adoptată până la sfârșitul anului.
  • Autoritățile sanitare din țară se așteaptă la un nou val pandemic, cu peste 30.000 de infectări pe zi.
  • Mulți români care vin din străinătate pun întrebări pe rețelele sociale despre condițiile de intrare în țară.
  • Carantinarea celor nevaccinați îi face pe unii să renunțe, iar alții fac cale întoarsă din punctele de trecere a frontierei.

Zeci de mii de muncitori români care lucrează în străinătate se întorc în țară de sărbători. Aeroporturile sunt pline, iar vămile de la Nădlac, județul Arad, și Borș, județul Bihor, sunt blocate de automobile și autocare.

Duminică, timpul de așteptare a fost și de șase ore, conform relatărilor din presa arădeană.

ADVERTISING

Peste 90% dintre aceștia sunt nevaccinați, iar șocul lor cel mai mare e atunci când află că sunt obligați să stea în carantină zece zile, dacă au un test PCR, sau 14 zile, dacă nu au test.

Există și cazuri când unele mașini fac cale întoarsă. 

Persoanele vaccinate cu cel puțin două doze nu intră în carantină.

Aglomerația și timpii mari de așteptare sunt cauzate de fluxul ridicat de persoane nevaccinate, care au venit din țările occidentale.

“Avem echipă de vaccinare, avem vaccinuri, cheltuim imens să ținem acest centru deschis în vamă, dar cu două persoane vaccinate din 1.500,… asta spune tot despre noi. Foarte dezamăgitor!”, a anunțat doctorul Horea Timiș, director DSP Arad.

CentruVaccinareNadlac
Bate vântul în centrul de vaccinare de la graniță - Sursa: Facebook / dr. Horea Timiș, DSP Arad

Noul val începe de la jumătatea lunii ianuarie

O serie de reportaje TV au fost prezentate în weekend, cu cozi lungi la intrarea în țară în zona de vest.

Lucrătorii români nevaccinați au devenit o problemă pentru întreaga Uniune Europeană. Statele occidentale se confruntă cu un nou val pandemic provocat de răspândirea rapidă a noii variante a virusului, Omicron.

La nivelul DSP-urilor din țară a existat o informare în care aceste instituții au fost anunțate să înceapă pregătirile necesare pentru un nou val pandemic, care se va resimți în România de la jumătatea lunii ianuarie, conform unor surse guvernamentale.

În mai multe țări europene, autoritățile au introdus, în mod direct și indirect, obligativitatea vaccinării.

Astfel, e tot mai greu pentru cei care refuză să-și facă injecțiile să călătorească sau să-și păstreze locurile de muncă.

Pe forumurile de pe rețelele sociale sunt foarte mulți oameni care pun întrebări legate de intrarea în țară și de perioada de carantină.

“…fratele meu vine din Germania în România. La vamă, din cauza aglomerației, nu l-au mai întrebat unde o sa stea și i-au trecut la domiciliu adresa din buletin. Dacă el vine la mine, poate să sune mâine la DSP și să spună că adresa care este scrisă în declarație diferă de cea unde va sta în concediu sau trebuie să se ducă la adresa din buletin care i-a fost scrisă în declarație?”, întreabă Vera Drăjneanu pe grupul Forum DSP, Facebook. 

În vama Nădlac, oamenii așteaptă ore în șir ca să primească deciziile de carantinare - Sursa: Facebook / dr. Horea Timiș, DSP Arad

Mai mulți utilizatori i-au răspuns că trebuie să sune la direcția de sănătate și să anunțe noua adresă.

Aglomerația, nervii, confruntările din aeroporturi și de la punctele de trecere a frontierei vor alimenta și mai mult frustrarea celor care nu vor să se vaccineze, iar acum încep să întâmpine greutăți în toate țările europene.

30.000 de cazuri pe zi

Până acum, în România au murit peste 58.000 de persoane, iar numărul maxim de infectări înregistrat într-o singură zi a fost de 18.863. 

Conform unor estimări anunțate de reprezentanții Guvernului DSP-urilor din țară, la jumătatea lunii ianuarie se poate ajunge la 30.000 de cazuri pe zi. O cifră cu 40% mai mare decât vârful atins în valul 4 de pandemie, anunță surse din Executiv.

Nu există un calcul cu privire la numărul de internări, posibile cazuri grave și decese, dar dacă gravitatea Omicron e la jumătate față de Delta, impactul asupra sistemului sanitar va fi la fel ca în valul patru, dacă nu mai mare.

“…țările cel mai bine protejate în fața unui val generat de varianta Omicron vor fi acele țări care au rate crescute de vaccinare, dar și rate crescute de administrare a dozei booster. Și aici mă refer în mod deosebit la impactul asupra formelor severe. Este nerelevant, la acest moment, faptul că avem din punct de vedere clinic majoritatea cazurilor cu evoluție ușoară sau asimptomatică, pentru că, în general, aceste cazuri s-au raportat la persoane care sunt cel puțin protejate parțial în urma faptului că au fost vaccinate sau aveau istoric de trecere prin boală”, a anunțat medicul militar Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare.

ValeriuGheorghitaConfGov
Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, e îngrijorat de noul val pandemic care va lovi România, începând cu jumătatea lunii ianuarie - Foto: Gov.ro

Din cauza acestor date îngrijorătoare, la nivelul Guvernului există o presiune tot mai mare făcută atât de reprezentanții sistemului sanitar, dar și de instituțiile europene pentru adoptarea certificatului stop-Covid (verde).

Legea certificatului verde, cea mai bună pregătire pentru Omicron

În coaliție au existat nenumărate discuții în privința acestui proiect de lege, care a fost scris de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), după cum a anunțat Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

Certificatul are rolul de a încuraja vaccinarea salariaților din domeniul public și cel privat, astfel încât să se obțină o protecție cât mai mare înainte de explozia valului 5 de pandemie.

Premierul Nicolae Ciucă și-a propus ca legea certificatului să fie adoptată până la sfârșitul anului, iar pentru asta, conform unor surse din Guvern, își poate asuma răspunderea în Parlament.

Până la sfârșitul anului, nu se va atinge cifra de 8 milioane de persoane vaccinate cu cel puțin o doză, deși fostul premier Cîțu anunța 12 milioane până la sfârșitul acestui an.

Zeci de mii de români se întorc în țară de sărbători. De veniturile lor depind rudele, dar și economia locală. Pandemia va perturba acest flux financiar, generând venituri mai mici în zona comerțului.

Carantina și impunerea unor măsuri pentru a contracara impactul valului 5 de pandemie vor crea noi probleme economice.

Introducerea PLF (Passenger Locator Form) pentru toți cei care intră în țară, indiferent că sunt cetățeni români sau străini, dar și regulile complicate în ce privește testarea și carantina i-au determinat pe mulți să nu mai călătorească.

Vaccinarea simplifică mult procedurile de acces și deplasare, dar unii nu sunt dispuși s-o facă. Crăciunul vine fără nicio speranță în ce privește sfârșitul pandemiei. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇