Lucian Bode, ministrul de Interne și ministru interimar al Justiției după revocarea lui Stelian Ion din această funcție, a confirmat, vineri dimineață, că programul de investiții Anghel Saligny va fi dezbătut în ședința de guvern de astăzi.
Ședința Executivului are loc la ora 16:00, iar cea a coaliției la ora 18:00, deci premierul va merge la discuții cu USR PLUS după ce va fi tranșat ordonanța care a declanșat scandalul.
Totodată, ministrul Bode a explicat și ce aviz a dat Ministerul Transporturilor pentru acest proiect de lege, dar și ce aviz va da ministerul pe care îl conduce provizoriu.
El a reiterat că MJ este ultimul avizator în cazul proiectelor de acte normative. Avizul dat de MJ este favorabil, dar cu observații și propuneri. În acest caz, inițiatorul are două opțiuni.
„Ministerul Justiției este ultimul avizator pe toate proiectele de acte normative, nu doar pentru OUG pentru programul de investiții Anghel Saligny. MJ se pronunnță pe legalitatea acestui proiect și a tuturor proiectelor, nu pe oportunitate. Observațiile avute în vedere de către direcția de specialitate sunt menținute și au fost transmise către Ministerul Dezvoltării, inițiatorul acestui proiect.
Aseară (joi seara - n.red.) am văzut documentul, proiectul în original, subliniez acest lucru. Cu siguranță azi intrăm în ședința de guvern cu acest proiect. Ministerul Dezvoltării are acum 2 variante – integrează observațiile MJ sau răspunde cu argumente de ce nu le preia”, a declarat ministrul interimar al Justiției.
Avizul de la MT
Referitor la avizul dat de Ministerul Transporturilor, condus de Cătălin Drulă (USR PLUS), pe acest proiect, Bode a explicat că a fost unul tacit, pentru că nu a fost primit în termenul legal.
„De la Transporturi (ministerul – n.red.), MJ ia în analiză un proiect doar când are toate avizele. În consecință, avizul de la MT trebuia să vină într-un termen legal, iar el nu a venit. În consecință, se consideră avizare tacită.
Nu e nici prima, nici ultima oară când un minister nu se pronunță în termenul legal și este considerat aviz tacit. Dar toate celelalte avize sunt atașate proiectului, avem totul ca Guvernul să dezbată acest proiect de OUG”, a punctat el.
Avizat, dar cu observațiile lui Stelian Ion
Jurnaliștii au vrut să știe dacă au fost rezolvate toate problemele semnalate de fostul ministru al Justiției, Stelian Ion, la o primă lectură a proiectului de OUG.
Bode a spus că nu poate să-și dea seama de câte ori predecesorul său a citit documentul, „că poate la a doua lectură și-a schimbat părerea”.
„O să fiți surprinși, dar observațiile direcției de specialitate sunt aceleași. Nu am modificat chestiuni fundamentale, doar de interpretare. Documentul pregătit de dl Stelian Ion cu echipa sa a plecat către Ministerul Dezvoltării în aproape aceeași formă, doar chestiuni de nuanță diferă.
Tot vorbim de observații, este vorba de observații tehnice, stabilite între direcțiile tehnice. O să vedeți că am menținut documentul pe care echipa dlui Stelian Ion l-a realizat într-o proporție foarte, foarte mare”, a mai adăugat acest.
Atunci de ce a fost revocat Stelian Ion?
În aceste condiții, jurnaliștii au cerut să știe de ce a mai fost revocat din funcție Stelian Ion, dacă totuși i-au fost menținute observațiile și chiar transmise inițiatorului proiectului.
Ministrul interimar a refuzat să răspundă și a evocat responsabilitatea premierului Florin Cîțu: „Asta trebuie să răspundă dl prim-ministru. El a luat decizia și e atributul lui constituțional. Nu pot să răspund eu public”.
În schimb, ministrul de Interne și-a dat cu părerea:
„Indiferent de portofoliu, de susținerea politică, un ministru nu are dreptul să blocheze un proiect. Nu-i convine proiectul, atunci dă aviz negativ. Nu îi convine conținutul, dar ar susține proiectul, atunci dă aviz favorabil cu observații. Dar să nu emiți aviz, din punctul meu de vedere, nu este normal”.
Context
Amintim că Stelian Ion a fost revocat din funcția de ministru al Justiției, miercuri seara, după ce premierul Florin Cîțu l-a acuzat că se opune dezvoltării României.
Mărul discordiei a fost controversatul program de investiții Anghel Saligny (așa numitul PNDL 3), introdus pe ordinea de zi suplimnetară a ședinței Executivului, fapt ce a stârnit nemulțumirea miniștrilor USR PLUS, pentru că nu avea toate avizele, între altele.
Atunci, Stelian Ion a explicat că ministerul pe care îl conducea nici nu primise proiectul de OUG pentru a-l aviza, întrucât era necesar originalul și nu o copie.
Termenul legal de avizare era de 4 zile de la momentul primirii proiectului de OUG.
Între timp, scandalul a degenerat, iar coaliția de guvernare se află în criză, cei de la USR PLUS fiind pregătiți să depună o moțiune de cenzură împotriva Cabinetului Cîțu.